Datum: 14-10-2024Tijd: 13.30 - 18.00 uurLocatie: Atria, AmsterdamUITNODIGING
Op maandagmiddag 14 oktober organiseren we een jaarlijkse startbijeenkomst ('kick-off') ter voorbereiding op de komende vrouwentop in New York: de VN-Commissie inzake de Status van Vrouwen. Beter bekend als de CSW.
Het komende jaar is een bijzonder jaar. De afspraken die regeringen in 1995 in Beijing hebben gemaakt, tijdens de Vierde Wereldvrouwenconferentie, vormen nog steeds de belangrijkste gezamenlijke agenda om gendergelijkheid en vrouwenrechten te bereiken. Deze worden de Beijing Verklaring en Platform voor Actie genoemd, kortweg de Beijing agenda. In 2025 zullen de VN-lidstaten de resultaten van de afgelopen 30 jaar vieren en zich inzetten om deze agenda verder uit te werken.
Tegelijkertijd is er natuurlijk ook in de Nederlandse context heel wat veranderd. Wat kan dit betekenen voor het proces dat eraan komt?
Taal: deze bijeenkomst zal in het Nederlands plaatsvinden met Engelse vertaling geboden via een tolk.
PROGRAMMA
13.30 Deuren open, koffie & thee
14.00 Start van het inhoudelijke programma
Deel I: Beijing
Gesprek met 'Beijing'-gangers, geleid door jongere activist Lisa Philippo (CHOICE for Youth & Sexuality). Met onder andere:
* Marjet Douze (toen IIAV)
* Tonny Filedt Kok (Soroptimisten)
* Ireen Dubel (toen Hivos)
* Sascha Gabizon (WECF)
Activiteit met het publiek: van Beijing naar nu
pauze
Concept aanbevelingen vanuit Nederlands maatschappelijk middenveld
Gesprek met enkele huidige CSW delegatieleden, geleid door Nadia van der Linde (WO=MEN). Met onder andere:
* Lisanne Post, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
* Nils Mollema, Ministerie van Buitenlandse Zaken
* Gijs Verbraak, CSW ngo-vertegenwoordiger 2024
* Fenna Timsi, jongerenvertegenwoordiger 2024
Afronding en Beijing+30 campagne plannen
17.15 Borrel
MEER INFORMATIE
Tijdens dit kick-off evenement staan we stil bij de Beijing ervaringen van 30 jaar geleden - aangezien velen van ons er toen niet bij waren of nog niet eens leefden. Waarom is deze Beijing agenda nog steeds zo bijzonder?
Nederlandse afgevaardigden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Buitenlandse Zaken (BZ) zullen aanwezig zijn om updates te delen en met het maatschappelijk middenveld in gesprek te gaan over hoe we het meest effectief kunnen samenwerken om gendergelijkheid en vrouwenrechten te versterken in de komende CSW en Beijing processen.
Wat zijn, gezien het nieuwe kabinet en de huidige realiteit en ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten, onze prioriteiten als vrouwenbeweging, feministische beweging, maatschappelijk middenveld in Nederland? Waar liggen onze prioriteiten op één lijn en hoe kunnen we strategieën ontwikkelen en samenwerken? En hoe kunnen we elkaar steunen en solidair zijn waar nodig?
De kick-off is een goede gelegenheid om te leren, te delen, strategieën te ontwikkelen, samenwerkingen te starten en te netwerken in een formele (geprogrammeerde) en informele (netwerkborrel) setting.