01-04-2025
Den Haag - Woensdag 2 april debatteert de Tweede Kamer over het kabinetsbesluit om programma’s op vrouwenrechten en gendergelijkheid volledig te schrappen: van 40 miljoen euro per jaar blijft er nul over. Honderden vrouwenorganisaties konden hiermee opkomen voor gelijke rechten en tegen geweld. WO=MEN, Dutch Gender Platform en haar leden roepen het kabinet op om dit artikel niet te schrappen. Het zou een ramp zijn voor onder meer vrouwenorganisaties die, ondanks grote risico’s, strijden voor gelijke rechten.
Wereldwijd verzetten vrouwen zich tegen ultraconservatieve regimes
1,1 miljard vrouwen wereldwijd hebben niet (meer) dezelfde rechten als mannen. Vrouwen- en LHBTQI+ rechtenverdedigers die zich wereldwijd inzetten voor mensenrechten, worden regelmatig aangevallen met haat, desinformatie en anti-genderpropaganda. Ultraconservatieve regimes ondermijnen al lange tijd gendergelijkheid, zoals de politieke deelname van vrouwen en de toegang tot veilige abortus. Dit raakt vrouwen in lokale gemeenschappen op verwoestende wijze. Internationale steun is hierbij cruciaal.
Investeren in gendergelijkheid is niet alleen rechtvaardig voor mensen elders, maar ook in het belang van Nederland. Zo rekende McKinsey uit dat investeren in gendergelijkheid
maar liefst 12 tot 28 biljoen dollar groei voor de wereldeconomie oplevert. Daar hebben ontwikkelingslanden én ontwikkelde landen als Nederland baat bij. De Nederlandse economie draait immers voor een groot deel op internationale handel.
Andersom is de huidige genderongelijkheid op dit moment een grote kostenpost. De Wereldbank schat dat geweld tegen vrouwen tot 3.7% van het Bruto Nationaal Product van een land kost. Dat is meer dan het dubbele van wat de meeste overheden aan onderwijs uitgeven.
Daarnaast is investeren in gendergelijkheid belangrijk voor de stabiliteit en veiligheid van Nederland. Zo waarschuwt de NAVO al langer voor anti-gender propaganda dat door bijvoorbeeld Rusland wordt ingezet als
hybride oorlogstactiek om samenlevingen te destabiliseren.
Anne-Floor Dekker, directeur WO=MEN: ‘Nederland is niet immuun voor de terugslag op gendergelijkheid en vrouwenrechten. Dat zien we aan de enorme opkomst van vrouwen én mannen bij de Feminist March op 8 maart. Mensen maken zich zorgen over hun persoonlijke vrijheid en toegang tot gelijke rechten. Juist nu moeten we de vrouwen steunen in Oekraïne, Syrië en Turkije, die strijden voor democratische waarden. Net als de meiden die opkomen voor hun rechten, in Afghanistan en Soedan. Zij staan aan de frontlinies óók onze vrije manier van leven te beschermen.”
Oproep aan het kabinet
Als onderdeel van de Europese Unie sprak Nederland af dat bij minstens 85% van de programma’s voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking wordt bijgedragen aan gendergelijkheid en vrouwenrechten. WO=MEN, Dutch Gender Platform roept het kabinet om zich aan die afspraak te houden, en vrouwenrechten en gendergelijkheid terug onderdeel te maken van het buitenlandbeleid.
Over WO=MEN, Dutch Gender Platform:
WO=MEN is het grootste platform in Nederland en Europa op het gebied van gendergelijkheid en vrouwenrechten. Het platform bestaat uit circa 58 organisaties en 125 professionals, waaronder noodhulp-, ontwikkelings- en vredesorganisaties, diaspora, vakbonden, journalisten, academici, ondernemers en opiniemakers. Samen zetten zij zich in voor gelijke rechten en kansen wereldwijd.
Voor meer informatie en interview aanvragen kunt u contact opnemen met:
📞Helene Oudman, Senior Adviseur Communicatie WO=MEN
📧
h.oudman@wo-men.nl
📱06-53786705