Actueel | In de media

In de media

26-07-2019 De veiligheidsdiplomaat zomereditie -  Contraterrorisme en maatschappelijk middenveld, een belangrijke balans
Non-profit organisaties zijn essentiële partners in de strijd tegen terrorisme en het voorkomen daarvan. Hoe kom je tot contraterrorisme (CT) beleid waarbij maatschappelijke organisaties niet onnodig belast worden met extra wet- en regelgeving? En hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat mogelijk misbruik van deze organisaties, door terroristische en extremistische groeperingen, wordt voorkomen? Kortom, hoe zorg je voor doeltreffende CT-maatregelen met voldoende behoud van ruimte voor maatschappelijke organisaties, de juiste balans tussen veiligheids- en andere maatschappelijke belangen?
Lees verder


Juni 2019 Gender en Duurzame Vrede - Platform Vrouwen en Duurzame Vrede
Wat betekent Resolutie 1325 voor organisaties in Nederland?
Ter gelegenheid van dit themanummer over VN-Resolutie 1325, had de redactie een gesprek met twee vrouwen die zich al jaren inzetten voor de uitvoering van deze resolutie en de ontwikkeling van het Nationaal Actie Plan (NAP). Ted Strop-von Meijenfeldt is voorzitter van de vereniging Platform Vrouwen & Duurzame Vrede en Anne-Floor Dekker is programmamanager Gender, Vrede en Veiligheid bij de vereniging WO=MEN/Dutch Gender Platform.
Lees verder

 

26-07-2019 Wordt Vervolgd - Amnesty International
Politieke lobbyist Laila Ait Baali: 'Jij bent toch van de vrouwenrechten? Waarom dan die hoofddoek?'
Ze is niet zo van de schijnwerpers. Haar kracht ligt juist achter de schermen: als politieke lobbyist zit Laila Ait Baali Kamerleden en ministers achter de broek om vrouwenrechten en gendergelijkheid op de politieke agenda te zetten. 'Dat speelt echt niet alleen in landen als Saudi-Arabië. Ook in Nederland is de strijd nog niet gestreden.'
Lees verder


29-03-2019 Volkskrant
Als het op vrouwelijke seksualiteit aankomt zijn de VS, het Vaticaan en moslimlanden dikke vrienden

Toch werd de baarmoeder deze week twee keer politiek gemaakt. De Volkskrant beschreef hoe Amerika op de VN-vrouwentop het voortouw nam tegen abortus. De regering Trump vormde een wonderlijke coalitie met het Vaticaan en moslimlanden als Saoedi-Arabië en Bahrein. Keep your friends close, but your frenemies closer, zei de wijze Paris Hilton ooit, maar hier ligt dat toch anders. Als het op vrouwelijke seksualiteit aankomt dan zijn deze staten gewoon dikke vrienden.

Lees verder


27-03-2019 Vrij Links
Interview met Laila Ait Baali

Laila vroeg deze week fel aandacht voor de Iraanse mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh, veroordeeld tot 33 jaar cel en 148 zweepslagen. Maar er is over de hele wereld een zorgelijke trend in schendingen van vrouwenrechten, zegt Ait Baali, van Brazilië tot Rusland. ‘

Lees verder


27-03-2019 RTL 4
Margriet van der Zouw over de VN-Vrouwentop

Twee weken lang woedde er een diplomatiek gevecht tijdens de VN-Vrouwentop in New York over de rechten van meisjes en vrouwen. Het was een pittige strijd, maar uiteindelijk tekende de meerderheid van de 193 VN-landen het slotdocument.

Lees verder

Lees nog meer


24-03-2019 Volkskrant
Minister na afloop VN-vrouwentop: ‘Ik maak me grote zorgen over die wonderlijke conservatieve coalitie’

‘Iets beter dan we aanvankelijk hadden durven hopen.’ Zo omschrijft D66-minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven het resultaat van de vergadering van de Commission on the Status of Women, die zaterdag bij de VN in New York werd afgesloten. De minister woonde de vergadering de eerste twee dagen bij en volgde de twee weken durende onderhandelingen over het slotdocument verder op de voet via haar staf ter plekke.

Lees verder


24-03-2019 Volkskrant
Conservatief offensief op VN-vrouwentop tegen seksuele rechten mislukt

Het offensief van een reeks conservatieve regeringen bij de Verenigde Naties in New York om de seksuele rechten van meisjes en vrouwen in te perken, is mislukt. Een grote meerderheid van landen heeft zaterdag ingestemd met het slotdocument van de Commission on the Status of Women (CSW), die waakt over de uitvoering van de VN-doelen over vrouwenrechten.

Lees verder 


22-03-2019 Volkskrant
‘Onheilige alliantie’ van VS, Vaticaan en moslimlanden trekt bij de Verenigde Naties ten strijde tegen seksuele rechten

De ‘onheilige alliantie’ tegen seksuele rechten is weer op de been. Bij de Verenigde Naties in New York woedt al twee weken een diplomatiek gevecht rond een document over de positie van meisjes en vrouwen.

Lees verder