Wat we doen | Thema | Gender, Klimaat en Biodiversiteit

Thema

Gender, Klimaat en Biodiversiteit

Investeren in gendergelijkheid helpt om de klimaat – en biodiversiteitscrises eerlijk, duurzaam en effectief aan te pakken.

Het wetenschappelijke VN-klimaatorgaan IPCC toont aan dat het versterken van de stem en zeggenschap van mensen die zich in een gemarginaliseerde positie bevinden, bijvoorbeeld op basis van hun inheemse afkomst, ras, etniciteit of handicap, positieve effecten heeft op klimaatbeleid. Op het terrein van biodiversiteit zijn soortgelijke effecten zichtbaar. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) stelt dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat een betekenisvolle deelname van vrouwen aan bosbeheer en de bescherming van de biodiversiteit – niet alleen voor de bühne dus – een "aanzienlijk positief effect” heeft. 

Ondanks hun kennis en creativiteit, hebben vrouwen en meisjes doorgaans geen goede toegang tot financiering om hun werk uit te voeren. Ook zijn zij vaak ondervertegenwoordigd op de plekken waar politieke besluiten worden genomen over klimaat- en biodiversiteitsbeleid, en wordt hun inbreng daar waar zij wel deelnemen vaak genegeerd of ondergewaardeerd. Zo waren tijdens de internationale klimaatonderhandelingen in 2023 (COP28) slechts 34% van de delegetieleden en 19% van delegatiehoofden vrouw.

Dit geldt ook voor de LHBTIQ+ gemeenschap, Inheemse bevolkingsgroepen en anderen in een gemarginaliseerde positie, zoals bijvoorbeeld mensen die in armoede leven of leven met een handicap. 

In het ergste scenario zullen maar liefst 158 miljoen méér vrouwen en meisjes halverwege deze eeuw door de klimaatcrisis in armoede belanden. Ter vergelijking: bij mannen en jongens zijn dat er 16 miljoen minder. Voortdurende genderongelijkheid is een gemiste kans om de klimaat- en biodiversiteitscrisis effectief en eerlijk aan te pakken. Vrouwen in al hun diversiteit dragen namelijk met hun deskundigheid en lokale en Inheemse kennis, bij aan het behoud van biodiversiteit, herstel van onze ecosystemen en succesvolle klimaatoplossingen. Met name vrouwen uit het mondiale Zuiden hebben een sleutelpositie bij activiteiten als (her)bebossing, bodem- en waterbeheer, en zijn pioniers op het gebied van duurzame energie en landbouw. Ook leiden (Inheemse) vrouwen vaak het verzet tegen fossiele projecten en de aantasting van ecosystemen, met alle risico's daarvan indien.  
 
Lees hier meer over succesvolle initiatieven geleid door partners van onze leden uit het mondiale Zuiden, die laten zien wat wel en niet werkt als het gaat om klimaat- en biodiversiteitsacties.  
 
Wat WO=MEN doet 

Samen met onze leden en andere bondgenoten zet WO=MEN zich in voor een rechtvaardig klimaat- en biodiversiteitsbeleid, waarin de onevenredige impact op vrouwen, mannen en gender-non conforme personen expliciet terugkomt. Dit doen we door het verenigen van leden die werkzaam zijn op de thema's gendergelijkheid, klimaat en biodiversiteit. We volgen onder andere de jaarlijkse internationale klimaatonderhandelingen op de voet, met een specifieke focus op gendergelijkheid. We ontwikkelen gezamenlijk publicaties en boodschappen, zoals positionpapers, en zetten onze capaciteit strategisch in voor een gecoördineerde pleitbezorging op deze thema's - zie bijvoorbeeld de gezamelijke aanbevelingen naar de Nederlandse overheid richting COP29. Daarnaast vinden we het ook belangrijk een breder publiek te bereiken met onze boodschap. We organiseren daarvoor bijeenkomsten voor leden over de nexus tussen klimaat, biodiversiteit en gendergelijkheid, en zijn actief op social media.
 
Overkoepelende thema's 

Binnen het programma Gender en Duurzame Economie zijn klimaat en biodiversiteit belangrijke beleidsthema's. In het programma Ruimte en Steun voor Voorvechters richten we ons expliciet op vrouwelijke klimaat- en milieuverdedigers en binnen Gender, Vrede en Veiligheid nemen we de impact van de klimaat- en biodiversiteitscrisis op conflictgebieden mee in de inzet. Daarnaast is klimaat een belangrijk thema in ons partnerschap Count me In! met een specifieke focus op feminist economic realities.
 
De thema's komen specifiek aan bod in de Gender en Duurzame Economie Werkgroep. We zijn daarnaast lid van de Internationale Klimaatcoalitie in Nederland en actief binnen het internationale feministische netwerk Womenand Gender Constituency.
 

Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.