WO=MEN is een groeiend netwerk van organisaties en professionals met een achterban van ruim 900.000 mensen. Samen leveren we een krachtige bijdrage aan een genderrechtvaardige wereld. Of dat nu is op het gebied van Vrede en Veiligheid, Klimaat, of Duurzame Economische Ontwikkeling.
Een greep uit onze successen:
Meer geld en zeggenschap voor vrouwelijke mensenrechtenverdedigers
Dankzij onze gecoördineerde pleitbezorging financierde Nederland tussen 2021 en 2025 vrouwenrechtenorganisaties en vrouwelijke mensenrechtenverdedigers in (post)conflict gebieden en fragiele staten, zodat zij hun eigen agenda kunnen bepalen (Leading From the South, 80 miljoen euro).
Financierde Nederland projecten die bijdragen aan wereldwijde gendergelijkheid en vrouwenrechten (SDG5 Fonds, 510 miljoen euro), en projecten waarin deze thema’s een dwarsdoorsnijdend onderdeel zijn (Power of Voices, 825 miljoen euro).
Blijft – ondanks enorme bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking vanaf 2026 financiering overeind voor Women, Peace & Security, Vrouwelijke Ondernemers, Vrouwelijke Mensenrechtenverdedigers en het Tegengaan van Geweld tegen Vrouwen.
Nam Nederland een Feministisch Buitenland Beleid aan waarin staat dat lokale vrouwenorganisaties geconsulteerd moeten worden bij de ontwikkeling, uitvoer en evaluatie van beleid.
Door onze verbindingskracht konden talloze vrouwelijke mensenrechtenverdedigers, vredesactivisten en andere lokale experts zélf met Tweede en Eerste Kamerleden en Europarlementariërs en ministeries in gesprek. Ook konden zij de VN Mensenrechtenraad en delegaties van de VN Veiligheidsraad vertellen over de situatie in hun land. Het droeg bij aan betere politieke keuzes en beleid.
Met leden, Nederlandse ambassades en mensenrechtenverdedigers ontwikkelden we een checklist om vrouwelijke mensenrechtenverdedigers beter te beschermen.
Na de machtsovername van Kabul door de Taliban in augustus 2021 gebruikten we onze mobilisatiekracht om de Nederlandse regering op te roepen Afghaanse vrouwelijke mensenrechtenverdedigers te evacueren, waarna zij in veiligheid konden worden gebracht.
Door gezamenlijk onderzoek en pleitbezorging van WO=MEN en partners, monitoren banken en de Nederlandse overheid of financiële antiterreurmaatregelen en wapenhandel niet onbedoeld de ruimte en positie van vrouwen(rechtenorganisaties) inperkt.
Effectiever en succesvoller bedrijfsleven
WO=MEN is de Internationale SDG5 coördinator. Met onze werkgeverstool en Gender Facts Game helpen we bedrijven een betere werkgever te zijn voor vrouwen en hun interne bedrijfsvoering te verbeteren. Ook adviseren we bedrijven over het optimaliseren van hun productie- en waardeketens.
Dankzij bundeling van kennis en adviezen, zijn vrouwenrechten en gendergelijkheid opgenomen in de Nationale Baseline Assessment van het Nationaal Actieplan (NAP) Bedrijfsleven en Mensenrechten.
Mede dankzij onze schaduwrapportage over de impact van financiële anti-terreurmaatregelen van Nederlandse banken op Nederlandse organisaties, kwam een dialoog tot stand tussen banken en maatschappelijke organisaties. Dit leidde tot een nieuwe sectorstandaard voor banken over hoe om te gaan met Non-For Profit Organisations.
Meer kennis en betere Nederlandse en Europese Parlementaire samenwerking
WO=MEN is het secretariaat van het parlement brede Gender Meer Partijen Initiatief (Gender MPI). Leden van het Gender MPI hebben ministers succesvol ter verantwoording geroepen op incoherent beleid en aangemoedigd internationaal een voorvechtersrol te nemen. Zo stuurden Kamerleden op aanvullende IMVO-wetgeving en een scherpere kabinetsinzet op een (feministisch) bindend verdrag over mensenrechten en bedrijfsleven.
Dankzij onze gecoördineerde internationale pleitbezorging bleef gendergelijkheid en vrouwenrechten hoog op de agenda staan in de plannen en het beleid van de Europese Commissie via Gender Action Plan (GAP-III) en de EU Trade Policy Review.
Ontwikkelde de EU een progressieve Strategie en Actieplan op Women, Peace and Security.
Vroegen Nederlandse Europarlementariërs structureel aandacht gevraagd voor de terugslag op vrouwenrechten en gendergelijkheid als gevolg van de COVID-19 pandemie.
Namen 8 politieke partijen gendergelijkheid en vrouwenrechten op in hun verkiezingsprogramma's voor het Europees Parlement.
Betere samenwerking met ministeries
Dankzij onze coördinatie- en organisatiekracht lanceerden de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Justitie en Veiligheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap samen met 60 NGOs het vierde Nationaal Actieplan 1325 rond Vrouwen, Vrede en Veiligheid. In dit NAP 1325-IV is voor het eerst aandacht voor de veilige asielopvang en betekenisvolle participatie van vrouwen en meisjes uit conflictsituaties bij beleidsontwikkeling in Nederland. De uitvoering van dit NAP 1325 wordt door WO=MEN samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken gecoördineerd.
Krijgen Nederlandse militairen een pre-deployment briefing van lokale vrouwenorganisaties. Zodat zij weten wat de veiligheidssituatie is en de onderliggende problemen van het gewapend conflict vanuit het perspectief van de lokale gemeenschap, specifiek vrouwen en meisjes.
Is sinds 2018 een NGO-vertegenwoordiger en sinds 2025 een jongerenvertegenwoordiger uit het maatschappelijk middenveld onderdeel van de Nederlandse overheidsdelegatie tijdens de VN Comission on the Status of Women.
Wordt maatschappelijke organisaties geconsulteerd door de Nederlandse overheidsdelegatie voor de jaarlijkse onderhandelingen bij de VN Comission on the Status of Women. Daardoor is de Nederlandse overheid beter voorbereid voor de onderhandelingen over de empowerment van vrouwen en meisjes wereldwijd.
Betere gendermainstreaming en inclusie
Dankzij onze gecoördineerde pleitbezorging en bundeling van kennis, moet bij nieuw beleid worden getoetst of dit niet onbewust genderongelijkheid vergroot.
Moet ten minste 85% van de activiteiten van het ministerie van Buitenlandse Zaken conform de doelstellingen van het derde EU Gender Actieplan (GAP-III) bijdragen aan gendergelijkheid.
Dankzij het bijeenbrengen van kennis en good practices van leden en partners, leveren Nederlandse hulporganisaties betere noodhulp aan vrouwen, meisjes, mensen met een beperking en ouderen.
Mobilisatie van de gendergelijkheidsbeweging
Mede dankzij onze mobilisatiekracht kwamen ruim 20.000 mensen - vrouw en man, jong en oud – bijeen voor de eerste Women's March in Nederland (Den Haag, 2017).
Organiseerden we het Gelijk = Anders Festival ter viering van de 20e verjaardag van de Beijing Platform for Action in 2015, tekenden 2000 mensen tijdens de Gelijk = Anders Campagne in 2020 een petitie voor blijvende investering in gendergelijkheid.
Organiseerden we het eerste internationale Feminist Foreign Policy Community Festival (Den Haag, 2023).
Brengen we het Nederlandse en Europese publiek via opiniestukken, interviews in de media en social media op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van gendergelijkheid en vrouwenrechten.