Surviving Covid-19: A Women-Led Response
Als gevolg van de wereldwijde lockdowns en coronamaatregelen is geweld tegen vrouwen schrikbarend toegenomen, laat het rapport "Surviving Covid-19: A Women-Led Response” zien. Op dit moment staan de diensten die zich bezighouden met gender-gerelateerd geweld onder druk door de coronamaatregelen en een groot te kort aan financiën.
Lees meer.
Het belang van publieke diensten voor vrouwenrechten
Vandaag is de Internationale Dag voor de Publieke Diensten. Dat deze diensten, zoals gezondheidszorg, essentieel zijn, werd tijdens de COVID-19 pandemie nog eens extra onderstreept. Vrouwenrechtenexpert Rachel Walker vertelt in dit interview waarom een gebrek aan goede publieke diensten vooral vrouwen hard raakt, én wat we kunnen doen om vrouwen wereldwijd te steunen!
Lees meer.
Het nieuwe normaal?
Voor iedereen is er iets veranderd, en iedereen moet op haar of zijn manier wennen aan deze veranderingen. Alles is relatief in deze tijden van de corona pandemie. Ik ben thuis aan het werk en ik mis mijn familie, vrienden en collega’s. Het voelt benauwend, maar het valt mee.
Lees meer.
Hoe de coronacrisis de voedselzekerheid en rechten van boerinnen raakt en de oplossingen hiervoor
ActionAid heeft een nieuw rapport uitgebracht met een analyse van de impact van de COVID-19 pandemie op kleinschalige voedselproducenten, voornamelijk boerinnen, en ondermijning van het recht op voedsel in het Globale Zuiden. Ook bevat het beleidsaanbevelingen om deze problemen aan te pakken.
Lees meer.
ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP introduceren mensenrechten-waakhond
Een belangrijke stap voor mensenrechten, duurzaamheid en gendergelijkheid vandaag. De ChristenUnie dient samen met de SP, Groenlinks en PvdA, een initiatiefvoorstel in dat de Nederlandse regering oproept om IMVO-wetgeving voor bedrijven in te richten. Dit voorstel zal mensenrechtenschendingen en milieuschade in de productieketens van Nederlandse bedrijven voorkomen.
Lees meer.
Wat de EU "Boer tot Bord” strategie betekent voor boerinnen in het Globale Zuiden
Isabelle Brachet, Senior EU-beleidsadviseur voor ActionAid, schreef een kort opiniestuk over de betekenis van de Europese "Boer tot Bord”("Farm to Fork”) strategie voor kleinschalige boeren in het Globale Zuiden.
Lees meer.
Waarom minister Kaag zich nú moet inzetten voor een feministisch VN-verdrag
Deze week lanceerde ActionAid een videoboodschap waarin we minister Kaag (Internationale Handel & Ontwikkelingssamenwerking) oproepen om het VN-verdrag mensenrechten & bedrijfsleven te ondersteunen. Daarbij vragen we de minister om zich in te zetten voor een feministisch verdrag. Hier lees je waarom dit VN-verdrag vooral nú zo belangrijk is.
Lees meer.
"Ik maak me grote zorgen om de veiligheid van vrouwen”
Sharmin Akhtar (21) werkt als humanitair werker bij ActionAid in het Rohingya-vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar, Bangladesh. Recent werd de vrees bevestigd dat het coronavirus ook dit kamp heeft bereikt. Een persoonlijk verslag van een dappere vrouw. "Als humanitair werker vond ik dat ik niet thuis kon blijven.”
Lees meer.
Sleutelrol voor vrouwelijke riksja-chauffeurs tijdens coronacrisis
Geweld tegen vrouwen is een groot probleem in India. In de stad Bhopal steunt ActionAid een crisiscentrum voor slachtoffers van geweld. De vrouwen die hier komen, krijgen hulp en begeleiding bij werk en onderdak. Tijdens de lockdown bezorgt het centrum ook voedselpakketten bij mensen in nood. De vrouwelijke riksja-chauffeurs – allen opgeleid door het centrum – spelen daarbij een belangrijke rol. Een van hen is Talat (28): "Nu is het mijn beurt om te helpen.”
Lees meer.
Hoe houd je afstand in een vluchtelingenkamp of sloppenwijk?
Je merkt het zelf vast ook: 1,5 meter afstand houden, om jezelf en anderen te beschermen tegen het coronavirus, is nog niet zo makkelijk. En dan wonen we nog wel in Nederland, waar de meesten van ons thuis kunnen werken en op straat voldoende ruimte is. Hoe anders is dat bijvoorbeeld in de overvolle vluchtelingenkampen in Bangladesh (900.000 mensen), de Braziliaanse favela’s (125 miljoen mensen) en de Keniaanse sloppenwijken (65 miljoen mensen). Op dit soort dichtbevolkte plekken is 1,5 meter afstand houden vrijwel onmogelijk, en dan ontbreekt het ook nog aan schoon water, voedsel en medische zorg. ActionAid-medewerkers ter plaatse doen verslag.
Lees meer.
Wat de coronacrisis ons kan leren: 5 bouwstenen voor een duurzame wederopbouw
De eerste versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland zijn ingezet. De terrassen zijn weer open, kinderen gaan deels naar school en we mogen weer naar de kapper. Toch zijn in Nederland en wereldwijd de gevolgen van het coronavirus nog steeds hard te voelen. Wat begon als gezondheidscrisis, is inmiddels ook een economische- en een voedselcrisis geworden waar velen door geraakt worden.
Lees meer.
Corona verergert bestaande hongersnood
Al ruim voordat de coronacrisis losbarstte gingen er iedere avond 820 miljoen mensen naar bed met honger en hadden 135 miljoen mensen acute voeldselhulp nodig. De coronacrisis komt hier overheen en verergert de reeds bestaande voedselcrisis. ‘Los van de doden die het virus veroorzaakt, kunnen er zonder ingrijpen dagelijks 300.000 mensen sterven door voedseltekorten’, zo stelt het WFP, de voedselorganisatie van de VN.
Lees meer.
"We hebben al sinds januari geen salaris gehad”
Wereldwijd dreigt bijna de helft van de beroepsbevolking werkeloos te raken door het coronavirus, aldus de Verenigde Naties. Een van de groepen waarover ActionAid zich grote zorgen maakt, zijn de vrouwen in kledingfabrieken in Myanmar.
Lees meer.
Corona treft vrouwen hard door gebrekkige zorgsystemen wereldwijd
ActionAid lanceert vandaag het rapport ‘Who Cares for the Future?’ in de context van de COVID-19 crisis over het belang van publieke diensten, zoals bijvoorbeeld de zorg, die rekening houden met vrouwenrechten. Ontwikkelingslanden zijn nu nauwelijks in staat om op te treden tegen de COVID-19 pandemie door uitgeholde zorgsectoren. Het rapport laat zien waarom ontwikkelingslanden weinig in sectoren als gezondheidszorg hebben kunnen investeren en maakt duidelijk hoe vrouwen hier het hardst door geraakt worden. Door hervormingen van (internationale) belastingregels en het aanpakken van de internationale schuldencrisis kan geld vrijgemaakt worden voor ontwikkelingslanden om de Coronacrisis het hoofd te bieden en ook op langere termijn in publieke voorzieningen te investeren.
Lees meer.
Zo bestrijden wij het coronavirus
’s Werelds armste landen hebben ook zonder coronavirus al moeite om de bevolking te garanderen van voedsel, water, gezondheidszorg en veiligheid. Het virus kan daarom sneller om zich heen grijpen. ActionAid kan terugvallen op jarenlange aanwezigheid in deze landen en zet zich nu samen met lokale partners keihard in om vrouwelijke leiders en hun gemeenschappen wereldwijd te beschermen tegen het virus. Hieronder lichten we het werk uit in vier landen.
Lees meer.
Rapport: Who Cares for the Future?
Het ActionAid rapport ‘Who Cares for the Future?’ gaat over het belang van publieke diensten die rekening houden met vrouwenrechten, in de context van de huidige coronacrisis. Ontwikkelingslanden zijn nu nauwelijks in staat om op te treden tegen COVID-19 door uitgeholde zorgsectoren. In het rapport staat een grondige analyse over waarom ontwikkelingslanden weinig in publieke diensten zoals zorg kunnen investeren. Ook laat het zien hoe vrouwen hier het hardst door geraakt worden. Het rapport geeft concrete oplossingen waarmee er direct geld vrijgemaakt kan worden voor ontwikkelingslanden om de coronacrisis het hoofd te bieden en die op langere termijn oplossingen bieden.
Lees meer.
Blog: We steunen elkaar!
We hopen dat het naar omstandigheden goed gaat met jou en je dierbaren! De huidige COVID-19 pandemie vraagt veel van onze veerkracht, onze vindingrijkheid en ons doorzettingsvermogen. Ook als je zelf niet ziek bent. Ineens thuis aan het werk, of harder dan ooit nodig buiten de deur. Helemaal alleen, of juist boven op elkaars lip. Met kids in huis die niet begrijpen wat er aan de hand is en eenzame ouderen op afstand.
Lees meer.
ActionAid’s reactie op het coronavirus
De wereldwijde COVID-19 pandemie treft ons allemaal, dicht bij huis, maar zeker ook verder weg. En in tijden als deze wordt het enorme belang van een goede gezondheidszorg en een krachtig handelende overheid nog weer eens onderstreept.
Lees meer.
______________________________________________________________________________
CCSD (Center for Civil Society and Democracy)
CCSD’s fifth letter to Syrian Women and Men at the time of Coronavirus
We wish you all are safe and healthy, and we hope that you are fulfilling your social responsibility in adhering to measures to protect yourself and prevent the spread of Coronavirus.
Read more.
CCSD's fourth letter on COVID-19
The fate of millions of Syrian people is in your hands. As you meet today to discuss COVID-19, we call for your urgent intervention and support to mitigate COVID-19 impact in Syria. We urge you to use this crisis as an opportunity for peacebuilding in Syria.
Read more.
Statement on World Health Day
After nine years of politicizing and weaponizing health and health services in Syria, the response to the Corona pandemic must not be politicized nor used to overlook crimes committed in Syria.
Read more.
CCSD's third letter on coronavirus
The Center for Civil Society and Democracy is following confirmed cases of those suffering from the coronavirus in various regions of Syria with great concern. We are also concerned that not all those suffering from the coronavirus are being registered as confirmed cases. We proudly commend the socially responsible initiatives taken by the many women and men of the Syrian civil society.
Read more.
CCSD's second letter on COVID-19
I’m writing on behalf of the Center for Civil Society and Democracy (CCSD) team and many of our Syrian Constituencies to ask for your help. We join Secretary-General António Guterres and UN Special Envoy Mr Geir O. Pederson in calling for an immediate nationwide ceasefire in Syria. We appeal for your support and intervention to counter COVID-19 in Syria.
Read more.
CCSD's first letter on COVID-19
CCSD is following with great concern the outbreak of the Coronavirus epidemic worldwide, and in the Middle East in particular, given the clear inability to contain the rapid spread of the virus and with no vaccine or treatment yet.
Read more.
Serious Concern About Health Conditions in Detention Centers
The conditions of incarceration in the detention facilities of the Syrian government pose a great danger to the lives of the detainees, who number approximately 90212. This number has been confirmed by the Violations Documentation Center in Syria (VDC) but the true figure is likely to be greater than this.
Read more.
Choice for Youth and Sexuality
Stay alert for the invisible victims of COVID-19
In a world that still treats people unequally on the basis of their gender or sexuality, a neutral approach to a health crisis does not work effectively. This is not a matter of ‘not now’, but a matter of ‘precisely now’ (if not now - when?). This pandemic shows us the risk of a lack of sensitivity to existing inequalities as this crisis affects women, sexual minorities (lesbian women, homosexual men, bisexual people), gender minorities (transgender people, intersex people) and young people disproportionately. They are the invisible victims who are not hurt only directly by the virus, but also indirectly through pre-existing vulnerability. They must be made visible by highlighting their specific issues - else, they will fall between the cracks. Therefore, five topics policy makers, civil society and activists need to stay alert for as this crisis has already and will continue to impact women’s rights and sexual and reproductive health and rights.
Read more.
'Minister, geef de abortuspil vrij'Laat vrouwen voor het afbreken van een zwangerschap nu niet naar verre abortusklinieken reizen, betogen Carmen Roebersen, Daphne Visser en Lisa de Pagter van Choice for Youth and Sexuality. Voor een abortuspil is zo’n risicovolle reis totaal niet nodig.
Lees meer.
CNV International
Vakbonden en werkgeversorganisaties pleiten voor op peil houden budget ontwikkelingssamenwerking
FNV, CNV, VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten om het investeringsbudget aangaande internationale handel en ontwikkelingssamenwerking niet te korten. Bijna 2,5 miljoen Nederlandse banen zijn afhankelijk van handel met het buitenland. Werkenden in productielanden zijn extra kwetsbaar in deze tijden van crisis, terwijl de Nederlandse handel afhankelijk is van deze toeleveringsketens.
Lees meer.
Mali strijdt voor eenheid: dialoog als conflictpreventie
Omstreden parlementsverkiezingen in Mali afgelopen maart waren de aanleiding, maar dit weekend kwamen de protesten in het West-Afrikaanse land tot een hoogtepunt. Malinezen bezetten het parlementsgebouw, de staatsomroep en belangrijke bruggen in de hoofdstad Bamako. De woede van de demonstranten richt zich vooral op president Ibrahim Boubacar Keïta, die niet in staat lijkt om de terugkerende aanvallen van jihadisten en de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden.
Lees meer.
Suiker is zoet, maar het werk in de industrie is bitter
Waarschijnlijk is het u niet opgevallen toen u aan het tanken was, of een printje maakte: Voor de eerste keer in de geschiedenis wordt onderhandeld over een leefbaar loon voor werknemers in de suikerrietindustrie. Deze suikerriet wordt verwerkt tot onder meer ethanol, papier en frisdrank en staat daarmee aan het begin van een wereldwijde keten waarbij vooral de VS, UK, Nederland en andere Europese landen de grote opkopers zijn.
Lees meer.
Reactie Amnesty rapport: bescherming zorgmedewerkers is gezamenlijke verantwoordelijkheid
Overheden hadden meer kunnen doen voor zorgmedewerkers tijdens de coronacrisis. Dat stelt Amnesty International deze week in haar rapport Exposed, Silenced, Attacked. In het rapport geeft Amnesty aan dat ze overheden verantwoordelijk houdt voor het te laat of te weinig ingrijpen in de COVID-19 crisis, waardoor zorgmedewerkers ziek of zelfs overleden zijn.
Lees meer.
Academisch rapport online: Impact COVID-19-crisis op Latijns-Amerika
De COVID-19 epidemie heeft Latijns-Amerika getroffen op een moment dat het continent al in zwaar weer zat op politiek, sociaal en economisch gebied. Denk bijvoorbeeld aan de massale protesten in Chili, Colombia en Bolivia eind vorig jaar en de enorme vluchtelingenstromen vanuit Venezuela. Op dit moment is Latijns-Amerika de brandhaard van de wereldwijde epidemie. CNV Internationaal heeft het in Amsterdam gevestigde Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (CEDLA) gevraagd de impact van de COVID-19 crisis op werkgelegenheid en arbeidsrechten in de mijnbouwketens in Peru en Colombia te analyseren.
Lees meer.
De coronacrisis en de pandemie van geweld tegen vrouwen
Wereldwijd is er als gevolg van de coronamaatregelen sprake van een sterke toename van huiselijk geweld tegen vrouwen en meisjes. Dat komt onder meer doordat meisjes vaak niet meer naar school gaan, ook niet nu de scholen weer open zijn gegaan. Vooral op het platteland houden ouders meisjes thuis om mee te helpen op het land. Vrouwen zitten onder stressvolle omstandigheden met hun man opgesloten in huis. Ze hebben geen toegang tot hun normale sociale netwerk. Geen werk betekent voor de meest kwetsbaren vaak ook geen inkomen. Dat maakt het extra moeilijk om te ontsnappen aan de thuissituatie.
Lees meer.
Bedrijven kledingconvenant zetten stappen vooruit
Het aantal deelnemende bedrijven dat volledig voldoet aan de proceseisen rond maatschappelijk verantwoord ondernemen, is fors gegroeid van 5 naar 36. Er zijn nu meer dan 5.800 locaties in beeld waar kleding en textiel wordt geproduceerd. Dit staat in de vandaag verschenen jaarrapportage 2019 van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel.
Lees meer.
Online event | De impact van COVID-19 voor jongeren en vrouwen
Wereldwijd zijn vrouwen en jongeren in deze COVID-19 crisis extra hard geraakt. Juist vrouwen en jongeren zijn erg kwetsbaar: Door onzekerheid over hun werk, verlies van inkomen en dubbele zorgtaken. Daarom organiseert CNV Internationaal donderdag 9 juli een online event over de impact van COVID-19 op vrouwen en jongeren.
Lees meer.
De impact van COVID-19 op werk in toeleveringsketens in kaart gebracht
Samen met Clingendael en Partnering for Social Impact onderzocht CNV Internationaal de impact van # COVID19 op de werkgelegenheid en het levensonderhoud in ontwikkelingslanden. Centraal stond de vraag wat de gevolgen zijn voor met name vrouwen en jongeren. De pandemie van COVID-19 die landen over de hele wereld overspoelt, heeft enorm veel lijden en slachtoffers veroorzaakt. Inmiddels wordt ook de economische impact van het virus duidelijker.
Lees meer.
Corona in Latijns-Amerika: Implicaties voor onze relatie met de regio
Bijna 300 mensen waren online aanwezig tijdens het grote Latijns-Amerikadebat over COVID-19 afgelopen 4 juni. Onder leiding van Heleen Schrooijen van NIMD werden constructieve aanbevelingen gedaan hoe het continent uit deze crisis te helpen. Je uitspreken over mensenrechtenschendingen bijvoorbeeld, investeren in duurzame ketens, en het ondersteunen van organisaties die mensenrechten, het maatschappelijk middenveld en de democratie versterken.
Lees meer.
Partijen in Convenant Duurzame Kleding en Textiel roepen op tot verantwoordelijkheid in coronacrisis
De partijen in het Convenant Duurzame Kleding en Textiel roepen bedrijven op invulling te geven aan hun internationale maatschappelijke verantwoordelijkheid tijdens de coronacrisis. Uitgangspunten zijn de bescherming van het inkomen van werknemers in de kleding- en textielsector, het waarborgen van hun veiligheid en gezondheid en het toekomstbestendig maken van de keten.
Lees meer.
Overheid zet in op eerlijke kledingindustrie
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kondigt steun aan ter bevordering van de rechten van werknemers in kledingfabrieken. STITCH, een groep organisaties die werken aan betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, is geselecteerd om een meerjarige samenwerking op te zetten met het ministerie.
Lees meer.
Afrika: de kracht van sociale dialoog in tijden van crisis
In Nederland zijn sinds het begin van de coronacrisis werkgevers, werknemers en de overheid voortdurend met elkaar in gesprek. Samen zoeken ze door middel van sociale dialoog naar oplossingen. Dat gebeurt ook in Afrika, waar al vroeg preventieve maatregelen getroffen konden worden, doordat het virus eerst in Azië en de Westerse wereld toesloeg. Veel landen gingen al ‘op slot’ voordat er slachtoffers vielen.
Lees meer.
Vakbondsleider Niger al dertien weken vastgehouden
Onze vakbondscollega’s Moudy Moussa en Halidou Mounkaila in Niger worden inmiddels al 13 weken gevangen gehouden na deelname aan een vreedzaam protest. CNV-voorzitter Piet Fortuin roept de president van Niger op tot hun vrijlating. Ook bij minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken deze schendingen van het recht op demonstratie en vakvereniging onder de aandacht gebracht.
Lees meer.
Inzet living wages binnen de Bonsucro Production Standaard
De komende tijd krijgt de Bonsucro Production Standard een update. CNV Internationaal levert hier, als lid van Bonsucro en vertegenwoordiger van werknemers, een actieve bijdrage aan. Volgens CNV Internationaal is het inzetten op living wages (leefbaar loon) nodig om de geloofwaardigheid van de standaard te vergroten.
Lees meer.
Oproep aan minister Kaag voor humanitaire hulp
Een crisis op een crisis. Zo vat de situatie in Venezuela zich op dit moment het beste samen. Het land van president Maduro verkeerde al in diepe economische en politieke crisis en de COVID-19 uitbraak is de genadeslag voor het Zuid-Amerikaanse land. In een gezamenlijke brief aan minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking roept CNV Internationaal daarom op om noodhulp te bieden aan Venezuela.
Lees meer.
Corona in Latijns-Amerika: Implicaties voor onze relatie met de regio
Op 4 juni (16.00-17.30 uur) organiseert CNV Internationaal samen met NIMD, CEDLA en Impunity Watch een online event over COVID-19 en Latijns-Amerika.
Lees meer.
Vakbonden: 'Investeer 1 miljard voor internationale coronacrisis'
Vakbondsorganisaties CNV Internationaal en Mondiaal FNV pleiten voor het versterken van IMVO en de rol van maatschappelijke organisaties in de internationale coronabestrijding.
Nederland moet solidair zijn met alle werknemers in haar ketens in Latijns-Amerika
Latijns-Amerika heeft ervaring met ziektes, denk aan malaria, dengue en Zika, maar COVID-19 zorgt voor nieuwe en grote uitdagingen op het continent. De gezondheidszorg is op geen enkele wijze uitgerust om de grote golf zieken op te vangen. Een recente studie van het Imperial College in London geeft aan dat zonder maatregelen er in Latijns-Amerika 3.2 miljoen mensen kunnen overlijden aan het virus. Daarnaast zullen deze landen hard geraakt worden door de verwachte economische recessie in Europa, de VS en China. Met name de mensen die werken in de informele sector worden getroffen. Volgens de laatste ILO-rapportage over de impact van COVID-19 zal 84% van de informele werkers in Latijns-Amerika in armoede vervallen. Nederland moet daarom, als importeur van o.a. mijnbouw- en landbouwproducten, nu solidair zijn met haar leveranciers in de keten.
Lees meer.
Innovatie in de suikersector
De komende tijd krijgt de Bonsucro Production Standard een update. CNV Internationaal levert hier, als lid van Bonsucro en vertegenwoordiger van werknemers, een actieve bijdrage aan. Volgens CNV Internationaal is het inzetten op living wages (leefbaar loon*) nodig om de geloofwaardigheid van de standaard te vergroten.
Lees meer.
Textielsector: zet mensen centraal!
Tijdens de coronacrisis komen de sociale gebreken in de internationale ketens meer dan ooit aan het licht. De textielsector komt opnieuw – iedereen kan zich het drama van het instorten van Rana Plaza in Bangladesh nog herinneren – dramatisch slecht uit de bus. Heel veel werknemers zijn de dupe. Zeker als werknemers in landen zoals Cambodja en Vietnam de rekening moeten betalen; omdat zij de minste macht hebben en weinig kapitaalkrachtig zijn en omdat zij aan het begin van de productieketen staan. In het recent gepubliceerde rapport "The State of Fashion: Coronavirus Update” van McKinsey staat dat de pandemie de discussie over duurzaamheid, zoals overconsumptie en onverantwoorde inkooppraktijken, van de keten (verder) zal aanwakkeren. En dat is goed nieuws.
Lees meer.
Veiligheid en inkomens werknemers natuursteensector wereldwijd bedreigd door coronacrisis.
De organisaties betrokken bij het Belgisch / Nederlandse TruStone Initiatief, waaronder het CNV, doen een dringende oproep aan de Nederlandse en Belgische natuursteenbedrijven die deelnemen aan dit IMVO-convenant voor verduurzaming van de natuursteensector.
Lees meer.
Coronacrisis: Bonden roepen textielsector op tot ketenverantwoordelijkheid
De kledingindustrie in productielanden als Indonesië en Vietnam merkt de gevolgen van de Coronacrisis. Productie wordt opgeschort of fabrieken sluiten. CNV en FNV hebben per brief de leden van het Convenant voor Duurzame Kleding en Textiel opgeroepen om bij het nemen van eventuele beslissingen n.a.v. het Coronavirus, zich bewust te zijn van de consequenties voor de werknemers in de productielanden.
Lees meer.
Cordaid
Woorden van CDA-kandidaten veelbelovend, maar denken ze ook aan het buitenland?
Bij het CDA valt er deze week veel te kiezen. Een lijsttrekker, maar vooral ook de visie van de partij op Nederland en de wereld. Kijken de CDA-kandidaten ook over de grens? Niet genoeg, vinden Cordaid-directeur Kees Zevenbergen en ICCO-directeur Sybren Attema.
Lees meer.
Water voor meer weerbaarheid in Ethiopië
0De vrijwilligers van Sam’s kledingactie steunen noodhulpprojecten van Cordaid met het inzamelen van kleding. Dankzij hun meest recente actie kan Cordaid duizenden Ethiopiërs helpen die het slachtoffer zijn van droogte en conflict.
Lees meer.
Doe als Jezus: ontvang vluchtelingen met open armen
Alles wat je gedaan hebt voor de minste van mijn broeders, hebben jullie voor mij gedaan”. Het is een bekende uitspraak van Jezus, die aanspoort tot gastvrijheid aan vluchtelingen. In de soms stevige discussies in de samenleving rond het vluchtelingenthema, lijkt dit een uitdagende boodschap. Toch zijn er velen die zich inzetten voor het welzijn van vluchtelingen, waaronder kerken en religieuze organisaties. Hoe laten zij zich hierbij inspireren door een eeuwenoud geloof?
Lees meer.
Share the ❤️️: een wereldwijde beweging van liefde en solidariteit
Deze week start Cordaid samen met een aantal andere goede doelen een bijzondere nieuwe campagne: Share the ❤️️!
Lees meer.
Ook bij racisme en corona moet je naar religie kijken
Twee stormen razen op dit moment door de wereld: COVID-19 en racisme. Hoe verschillend ook, beide houden samenlevingen en overheden bezig. Beide leiden ook tot grote polarisatie. En bij beide blijft een belangrijke factor buiten beeld: religie. Toch is religie belangrijk voor de analyse van de problemen en voor het zoeken naar oplossingen.
Lees meer.
Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid
Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.
Lees meer.
Uitdelen voedselpakketten Samen één Koninkrijk-actie in volle gang
De actie Samen één Koninkrijk van comedian Jandino Asporaat in samenwerking met Cordaid, heeft meer dan 1 miljoen euro opgeleverd. Dankzij de gulle bijdrage van iedereen die de actie heeft gesteund, zijn de samenwerkende hulporganisaties op Aruba, Curaçao en Sint Maarten gestart met het uitdelen van voedselpakketten aan de bevolking.
Lees meer.
Afrika in ademnood
2020 is het jaar waarin alles draait om lucht. Ons land en de wereld gaan op slot. Patiënten die besmet worden met het corona-virus moeten aan de zuurstof-beademing. Door de lock downs ervaren mensen in grote steden wat het is om schone lucht in te ademen. De grijze hemel boven vervuilde steden opent zich: vanuit Kathmandu wordt de Mount Everest zichtbaar. George Floyd snakte naar lucht, onder de knie van een politieman.
Lees meer.
CDA en VVD-stemmers willen extra geld voor wereldwijde aanpak covid-19
78% van de VVD en CDA-stemmers vindt het noodzakelijk dat de Nederlandse regering extra middelen ter beschikking stelt om de coronacrisis wereldwijd te bestrijden.
Lees meer.
Global Vaccine Alliance: "We moeten de gezondheidszorg wereldwijd versterken”
Dr. Ngozi Oknjo-Iweala, voorzitter van Gavi, een internationale alliantie om vaccins toegankelijker te maken voor iedereen, benadrukte onlangs in de Nederlandse pers het belang van het verbeteren van de gezondheidszorg door middel van wereldwijde samenwerking. "Geen enkel land is veilig, totdat elk land veilig is.”
Lees meer.
Extra steun in coronatijd voor kwetsbare bevolking Zuid-Soedan
Zuid-Soedan heeft te maken met een drievoudige dreiging: honger, overstromingen en nu ook het coronavirus. Om de gevolgen van de crisis in dit uiterst kwetsbare land zoveel mogelijk te beperken, heeft Cordaid de lopende projecten aangepast en de nodige maatregelen getroffen.
Lees meer.
Cabaretier Jandino start actie voor de Antillen
Cabaretier en ondernemer Jandino Asporaat is het initiatief ‘samen één koninkrijk’ gestart om de inwoners van de Curaçao, Aruba en St. Maarten te steunen.
Lees meer.
Sterker uit de coronacrisis komen? Wij geven graag wat tips!
Deze crisis raakt ons allemaal, waar je ook woont, wat je achtergrond ook is. Daarom kunnen we alleen door echt naar elkaar om te kijken het coronavirus overwinnen en samen sterker uit de strijd komen. Misschien klinkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom helpen we graag een handje!
Lees meer.
Oproep voor Venezolaanse vluchtelingen op Aruba en Curaçao
Wij roepen premier Rutte op om in actie te komen voor de vluchtelingen op Aruba en Curaçao. De opvang daar schiet zwaar tekort, waardoor er mensonterende en zelfs levensbedreigende situaties ontstaan. De verspreiding van het coronavirus heeft de urgentie alleen maar vergroot.
Lees meer.
Oeganda zet zich schrap voor corona: "Mensen hebben hier nog veel grotere uitdagingen”
Ook in Oeganda is het coronavirus inmiddels uitgebroken. Gelukkig heeft het land kunnen leren van eerdere virusuitbraken, zoals het nog dodelijkere ebola. Toch maakt landendirecteur Petra van Haren zich zorgen. Samen met haar gezin is zij anderhalf jaar geleden voor Cordaid naar hoofdstad Kampala vertrokken. "Als hier een grote uitbraak komt, dan heeft Oeganda geen goed gezondheidssysteem om zoveel zieke mensen te kunnen behandelen.”
Lees meer.
Rutte, humanitaire hulp voor vluchtelingen is NU nodig!
Wij roepen premier Rutte op om in actie te komen voor de vluchtelingen op de Griekse eilanden en op Aruba en Curaçao. De opvang daar schiet zwaar tekort, waardoor er mensonterende en zelfs levensbedreigende situaties ontstaan. De verspreiding van het coronavirus heeft de urgentie alleen maar vergroot.
Lees meer.
Corona in Afrika: "Als de lockdowns aanhouden, komen er hongersnoden”
Het Afrikaanse continent zet zich schrap voor corona. In Nigeria, Zimbabwe, DR Congo en Zuid-Afrika zijn de eerste coronadoden gevallen. Veel landen kiezen meteen voor het zwaarste scenario: de lockdown. Wat moet er gebeuren om een ramp af te wenden? Wat kan Cordaid doen? Gesprek met onze gezondheidsexpert Jos Dusseljee. "Virussen die de wereld voor lange tijd kunnen bedreigen, moet je als wereldgemeenschap bestrijden, in elk land waar ze bestaan of uitbreken.”
Lees meer.
Solidair met Syriërs, juist nu
20 maart 2020Terwijl Nederland zich schrap zet voor Corona, is de oorlog in Syrië deze maand het tiende jaar ingegaan. Met volle kracht. Er speelt zich een humanitair horrorverhaal af in het noordwesten, waar mensen in de tang zitten tussen legers en gesloten grenzen. Met de beperkte middelen waar we over beschikken, blijft Cordaid Syriërs noodhulp verlenen. En met de overtuigingskracht die nog rest na negen jaar oorlog, roepen onze hulpverleners in het veld strijdende partijen en politici op om veilige toegang te verlenen tot burgers en ontheemden in nood. En om de vijandelijkheden te stoppen.
Lees meer.
Omkijken naar elkaar in tijden van corona
Cordaid biedt al meer dan honderd jaar hulp in de grootste humanitaire crises ter wereld. Op dit moment hebben we te maken met een crisis die ons allemaal raakt. De gevolgen van de verspreiding van het coronavirus worden met de dag duidelijker en wij proberen daar adequaat op te reageren, om de gezondheid en veiligheid van de mensen waarvoor we werken en voor onze medewerkers wereldwijd, zoveel mogelijk te garanderen.
Lees meer.
Defence for Children
Rapport WHO: pandemie van geweld
Wereldwijd is naar schatting de helft van de kinderen tussen de 2-17 jaar elk jaar slachtoffer van een vorm van geweld, dit blijkt uit het rapport ‘The Global Status on preventing violence against Children’ van de World Health Organisation (WHO). Kinderen die gedurende hun leven aan geweld worden blootgesteld, lopen een verhoogd risico op psychische en lichamelijke gezondheidsproblemen en negatieve onderwijsresultaten. De economische kosten van deze gevolgen zijn enorm.
Lees meer.
Kinderrechtenhelpdesk: cijfers eerste helft van 2020
In de eerste helft van 2020 heeft de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children 557 zaken behandeld. De meeste vragen zijn gesteld door ouders, hulpverleners en advocaten, maar ook 58 kinderen wisten de Kinderrechtenhelpdesk te vinden met vragen over hun rechten.
Lees meer.
Europese actie in strijd tegen armoede onder kinderen hard nodig
Armoede onder kinderen wordt door de coronacrisis verergerd, zo verwachten Defence for Children, Save the Children Nederland en Eurochild. De drie organisaties roepen het Nederlandse kabinet en leiders van de Europese Unie daarom op de bestrijding van armoede onder kinderen nu aan te pakken.
Lees meer.
Kansrijk armoedebeleid
Een kwart meer mensen in de armoede in 2035. Dat is wat er de komende jaren gebeurt als staand beleid niet wordt aangepast. Van 5,3 procent van de bevolking nu naar 6,8 procent over vijftien jaar. En dat is nog buiten de ongetwijfeld nadelige effecten van de coronacrisis gerekend. Tot die conclusie komen het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) afgelopen juni in hun gezamenlijke studie ‘Kansrijk Armoedebeleid’.
Lees meer.
Rechtspositie kind onvoldoende verankerd in wetsvoorstel leerplicht en thuisonderwijs
Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media heeft het ‘Wetsvoorstel voorschriften vrijstelling leerplicht bij richtingsbezwaren’ neergelegd ter consultatie. Het wetsvoorstel beoogt te garanderen dat jongeren die zijn vrijgesteld van de leerplicht, onderwijs van voldoende kwaliteit ontvangen. Het voorstel is dat ouders uitsluitend een beroep op de vrijstelling kunnen doen, wanneer zij zorgdragen voor onderwijs.
Lees meer.
Aanpak seksuele uitbuiting kinderen: van hotels, jeugdhulp tot pro-ana coaches
De Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting, waar Defence for Children – ECPAT onderdeel van uitmaakt, richt zich op het terugdringen van seksuele uitbuiting van kinderen en licht verstandelijke beperkte slachtoffers tot en met 23 jaar in Nederland. Ook in tijden van corona zette de Coalitie dat werk onverminderd voort.
Lees meer.
"We wachten niet op rechtvaardigheid, we gaan er zelf achteraan”
Zes jonge kinderrechtenverdedigers, waaronder de 16-jarige Miatta uit Liberia, roepen de Verenigde Naties op tot structurele participatie van jongeren om mee te praten over gevolgen van en de toekomst na de coronacrisis. Miatta: "Tijdens corona zijn er veel kinderrechtenschendingen tegen meisjes in Liberia: meisjes worden verkracht en krijgen te maken met vroegtijdig en gedwongen kindhuwelijken, kinderarbeid en schadelijke traditionele praktijken.
Lees meer.
Scholieren bedenken gadget voor reizigers: UV-armband
Meer dan 200 leerlingen van vijf MBO toerismescholen deden mee aan de jaarlijkse wedstrijd van Defence for Children-ECPAT. De leerlingen bedachten een gadget dat op vakantie gebruikt kan worden en waarop een slogan staat waardoor mensen in actie komen om vermoedens van kindermisbruik te melden als ze in het buitenland zijn.
Lees meer.
Hulp aan kinderen in India tijdens coronacrisis:" Ze zijn nu extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting”
De coronacrisis maakt kinderen in India die in toeristische gebieden wonen, extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. In India is de impact van de coronacrisis enorm. In een alliantie genaamd ‘Down to Zero’ werken verschillende organisaties samen om commerciële seksuele uitbuiting in tien landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen in 2020.
Lees meer.
Dag tegen Kinderarbeid: coronacrisis vergroot risico arbeidsuitbuiting
Voor het eerst in twintig jaar wordt een toename in kinderarbeid verwacht, die te wijten is aan de coronacrisis. Dat melden UNICEF en de International Labour Organization (ILO) op 12 juni, op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Zij roepen op om kinderen, nu meer dan ooit, te beschermen tegen kinderarbeid.
Lees meer.
Radioprogramma’s met politie en zorg in Ghana over impact corona op meisjes
Ook in Ghana is de impact van de beperkende maatregelen in het kader van de coronacrisis op meisjes enorm. Huiselijk geweld en misbruik neemt toe tijdens quarantaine maatregelen en meisjesrechtenwerk op gemeenschapsniveau wordt bemoeilijkt. Defence for Children Ghana zet het werk op andere manieren voort. Binnen het Girls Advocacy Alliance programma werken zij met collega-organisaties Rights and Responsibilities Initiatives Ghana (RRIG) en CENPRODEG op strategische wijze met politie, de gezondheidsdienst en traditionele en religieuze leiders samen in lokale radioprogramma’s om de bewustwording rondom corona, de risico’s voor meisjes en de preventie ervan in de gemeenschappen te vergroten.
Lees meer.
Petitie en demonstraties voor vluchtelingenkinderen
Vandaag lanceren VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling de petitie 500kinderen.nl. Hiermee kan iedereen het kabinet oproepen alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen ook in Nederland op te vangen. Ook vinden vandaag acties plaats in het hele land. De oproep aan het kabinet wordt zo steeds breder en luider.
Lees meer.
"De strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen is nog niet gestreden"
2020 is een bewogen jaar. Nu al, daar hebben we geen terugblik voor nodig. Maar er gebeurt meer: ECPAT International werkt al 30 jaar wereldwijd aan het tegengaan van seksuele uitbuiting van kinderen! En onze manager op dit thema, Theo Noten, gaat genieten van zijn welverdiende pensioen. In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie werkend met het VN-Kinderrechtenverdrag als basis. Theo zet zich sinds 1996 in voor dit belangrijke onderwerp en we vragen hem nog één keer het hemd van het lijf.
Lees meer.
Rapport UNICEF: onvoldoende aandacht voor rechten en belangen kinderen in coronabeleid
Er wordt onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen van de coronamaatregelen voor kinderen en jongeren. Hun rechten en belangen worden nauwelijks meegenomen in het coronabeleid. Dat blijkt uit een analyse van ruim tachtig risico’s voor kinderen en jongeren, zowel voor, tijdens als na de coronatijd die UNICEF samen met de Universiteit Leiden heeft uitgevoerd. Defence for Children onderschrijft de oproep om te zorgen dat de rechten en belangen van kinderen en jongeren een centraal onderdeel vormen van de coronamaatregelen. Defence for Children wordt in het rapport genoemd als een van de organisaties die bij de uitvoering van de aanbevelingen kan worden betrokken en acht de inventarisatie van de impact van de coronacrisis op kinderen en jongeren van groot belang.
Lees meer.
VN-Expert benadrukt belang ECPAT-netwerk voor aanpak seksuele uitbuiting kinderen
Najat Maalla M’jid, de Speciaal Gezant van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties inzake Geweld tegen Kinderen spreekt haar erkenning uit voor het internationale ECPAT-netwerk, dat dit jaar 30 jaar bestaat, en haar belangrijke werk om kinderen te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Zij geeft daarbij aan dat het werk van ECPAT ook echt tot verandering heeft geleid in de praktijk. Zij complimenteert in het bijzonder het publiekelijk maken van de stem van slachtoffers en survivors, de kracht en het bereik van het internationale netwerk en hoe ECPAT onderbelichte problemen voor het voetlicht brengt, zoals seksuele uitbuiting in reizen en toerisme en de seksuele uitbuiting van jongens. In Nederland bestaat ECPAT sinds 1995. Vanaf 2003 zijn Defence for Children en ECPAT in Nederland één organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen.
Lees meer.
Jongeren in azc’s verstoken van online scholing door gebrek aan wifi
Nu middelbare scholieren na de meivakantie weer langzaam terugkeren naar hun online lesmateriaal thuis, geldt dat niet voor alle jongeren in asielzoekerscentra. Ondanks de belofte van staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) om de slechtwerkende wifi te verbeteren, missen veel scholieren in azc's de toegang tot digitaal onderwijs. De Werkgroep Kind in azc waarschuwt voor het vergroten van de leerachterstand bij deze groep kwetsbare jongeren.
Lees meer.
Kabinet weigert opnieuw vluchtelingenkinderen op te nemen
Opnieuw weigert het kabinet alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen, ondanks de bereidheid van 11 andere EU-lidstaten. Niet 1 kind naar Nederland is de boodschap van dit kabinet, terwijl de oproep voor opvang uit de samenleving steeds luider klinkt. Het kabinet distantieert zich hiermee steeds verder van de bereidwilligheid en betrokkenheid van 52 gemeenten, geestelijk leiders, maatschappelijke organisaties, prominente politici uit linkse en rechtse hoek, tientallen mensenrechtenorganisaties en een steeds groter groeiende groep Nederlanders die willen dat het kabinet kinderen opvangt.
Lees meer.
Groeiend aantal gemeentes wil kinderen van Griekenland overnemen
De afgelopen dagen sloten Bergen (NH), Arnhem, Delft, Breda zich aan bij de ‘Coalition of the Willing. Inmiddels willen 37 gemeentes kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen opvangen, in veel andere gemeentes wordt er nog gezocht naar een meerderheid in de raad, de verwachting is dat tientallen andere gemeentes zullen volgen.
Lees meer.
Waarom meisjes hard getroffen worden door de coronacrisis
De ongekende coronacrisis treft iedereen, door diepgewortelde genderongelijkheid worden meisjes en vrouwen wereldwijd echter onevenredig hard getroffen. Een onlangs gepubliceerde rapport van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) wijst erop dat uitbraken van ziekten meisjes en vrouwen anders treffen dan jongens en mannen. Hoewel lockdowns en quarantaines essentieel zijn om de coronacrisis te onderdrukken zetten juist deze maatregelen de rechten van meisjes wereldwijd onder druk. Gedwongen blokkades, schoolsluitingen en grotere economische ongelijkheden leiden tot een verhoogd risico op seksuele en gendergerelateerd geweld, seksuele uitbuiting, vroege zwangerschap en vroeg en gedwongen huwelijk. Beleidsmaatregelen ontwikkelen met een genderfocus is een vereiste ten tijde van een crisis benadrukt Defence for Children, zodat rekening gehouden wordt met de risico’s waarmee meisjes geconfronteerd worden vanwege ongelijkheden en traditionele genderrollen.
Lees meer.
Online klimaatstaking vanwege aanpak coronavirus
De afgelopen maanden wordt de wereld opgeschrikt door een nieuwe grote bedreiging, naast klimaatverandering: het coronavirus dat zich steeds verder verspreidt. Op veel plekken wordt alles in het werk gesteld om deze crisis het hoofd te bieden en de zorgen om het klimaat zijn bij velen, begrijpelijkerwijs, enigszins op de achtergrond geraakt. We weten niet wanneer de crisis achter ons ligt, maar helaas staat wel vast dat wereldwijde klimaatverandering tegen die tijd niet is gestopt. Kinderen spreken op 3 april tijdens de klimaatstaking, die vanwege de huidige coronacrisis online plaatsvindt, de staat aan om de schadelijke effecten van de klimaatverandering te stoppen en eisen hun recht om gezond op te groeien op. Defence for Children onderstreept met 54 andere organisaties de verklaring ‘Het klimaat is van iedereen’. We steunen het belang van deze oproep en de klimaatstaking.
Lees meer.
'Nederland, help ook mee met evacuatie vluchtelingenkinderen uit Griekenland'
De evacuatie van vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen gaat op korte termijn beginnen. Dat maakt EU-Commissaris Ylva Johansson bekend. Nog voor Pasen neemt Luxemburg de eerste alleenstaande vluchtelingenkinderen over. Ook andere EU-lidstaten verwelkomen binnenkort in totaal 1.600 kinderen. Nederland geeft vooralsnog geen gehoor aan de noodkreet van Griekenland om 2.500 vluchtelingenkinderen op te nemen. Onaanvaardbaar, vinden VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling. Nederland mag andere landen niet alleen verantwoordelijk houden voor de gevolgen van de EU-Turkijedeal, waarin Nederland wél het voortouw nam.
Lees meer.
Werkzaamheden Europese Kinderrechtenhelpdesk gaan door
Door het coronavirus staan wij in Nederland, Europa en in de rest van de wereld voor een enorme uitdaging. Iedereen moet zoveel mogelijk binnen blijven en sociale afstand is het sleutelwoord. De maatregelen die in verschillende Europese lidstaten worden genomen in reactie op het coronavirus hebben ook gevolgen voor de werkzaamheden van Defence for Children in het kader van de Europese Kinderrechtenhelpdesk. De Europese Kinderrechtenhelpdesk wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.
Lees meer.
Oproep aan Rutte: vluchtelingen Lesbos en Chios snel evacueren
Nu het coronavirus ook het Griekse eiland Lesbos heeft bereikt, doen zeven hulporganisaties een dringende oproep aan premier Mark Rutte om, met zijn Europese collega’s, de vluchtelingen daar weg te halen.
Lees meer.
Houd tijdens coronacrisis aandacht voor kwetsbare kinderen
De maatregelen tegen het coronavirus hebben grote impact op het dagelijkse leven van kinderen en jongeren. Voor de tweede week gaan zij niet meer fysiek naar school, sportclubs of andere buitenschoolse activiteiten. Het Kinderrechtencollectief maakt zich zorgen over de kinderen en jongeren die al in een kwetsbare situatie zaten of die daar nu door de coronacrisis in belanden. Bijvoorbeeld kinderen met ernstige (meervoudige) beperkingen of psychische problemen. En kinderen die te maken hebben met kindermishandeling of armoede. Zij zitten nu verplicht thuis en missen de dagelijkse routine en zorg.
Lees meer.
Edukans
Help ons in de lucht blijven
Kenia maakte deze maand bekend dat de scholen daar de rest van 2020 dicht blijven. Zo’n 16 miljoen Keniaanse kinderen en jongeren kunnen dus zeker tot januari 2021 niet naar school en moeten het jaar over doen. Tegelijkertijd staan duizenden kinderen te trappelen om voor het eerst naar de basisschool te gaan.
Lees meer.
Edukans in EO Metterdaad
"De opleiding heeft voor mij enorm veel betekend. Ik ben een stuk zekerder geworden."EO Metterdaad filmde in 2018 jongeren die dankzij Edukans een opleiding volgden. Ook Mariam. Zij kreeg de kans om webdesigner te worden, haar droom. In 3 speciale uitzendingen van EO Metterdaad zien we hoe het nu met Mariam en de andere jongeren gaat. Vanuit Kenia geven zij een video-update. Hebben zij iets aan de opleiding gehad? Wat doen ze nu in het dagelijks leven – zeker in deze coronatijd?
Lees meer.
"Ik mis de goede relatie met mijn leerlingen”
"De gesprekken, de goede relatie die ik met ze had. Ik mis mijn leerlingen ontzettend!” Mariama (38) uit Ghana is een van de docent-presentatoren uit onze radio-uitzendingen. Hoewel ze het moeilijk vindt om haar leerlingen nu niet in real life te kunnen zien, is ze blij dat ze hen via de radio toch kan bereiken.
Lees meer.
"De volgende keer vraag ik of mijn ouders willen meeluisteren”
Zemen (14) uit Ethiopië is ambitieus. "Voor de corona-pandemie was ik de beste van mijn klas. Ik wil graag arts worden, zodat ik vrouwen op het platteland kan helpen bij hun bevalling.”
Lees meer.
Juf op de radio
"Ouders weten nu hoe ze hun kind kunnen helpen. Er komen zelfs ouders speciaal naar mij toe die vragen om huiswerk.” Deze Ghanese leraar is blij: de radiolessen door Edukans zetten kinderen én ouders in beweging.
Lees meer.
Read 5, nominate 5, donate 5
Veel kinderen in ontwikkelingslanden leren nooit goed lezen. Terwijl dit juist zó belangrijk is om goed te kunnen leren en om later mee te kunnen draaien in de maatschappij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het plezier dat lezen kan geven!
Lees meer.
Oproep aan Kamercommissie: meer geld nodig voor onderwijs
Door de corona lockdown ligt het onderwijs in 191 landen stil. Digitaal thuisonderwijs is in ontwikkelingslanden niet aan de orde. Ook onderwijs via de televisie of radio is lang niet voor alle kinderen toegankelijk. Hoe langer kinderen en jongeren niet naar school kunnen, hoe groter de kans dat ze een leerachterstand oplopen. Of zelfs helemaal niet meer terugkomen naar school.
Lees meer.
World Teacher voor schoolleiders opnieuw gecertificeerd
Het World Teacher programma voor schoolleiders is opnieuw goedgekeurd als professionaliseringsaanbod. De certificering van het programma voor het Schoolleidersregister PO (Primair Onderwijs) is hiermee verlengd tot eind 2023.
Lees meer.
Vrouwenrechten in coronatijd
"Een nieuwe generatie vrouwelijke leiders komt eraan!” De Zuid-Afrikaanse Naadiya Moosajee is mede-oprichter van WomEng, in 22 landen wereldwijd actief om meer vrouwen de techniek in te krijgen. "Wij zetten ons, ook in deze crisis, in voor probleemoplossende Changemakers.”
Lees meer.
Geen World Teacher reizen in 2020
De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. Waar we eerst nog goede hoop hadden dat onze World Teacher reizen in het najaar door zouden kunnen gaan, blijkt dit nu te optimistisch te zijn. Met pijn in ons hart hebben we er dan ook voor moeten kiezen alle World Teacher reizen van 2020 te annuleren.
Lees meer.
Massale oproep aan kabinet: vang vluchtelingenkinderen uit Griekenland op
Meer dan 100 (oud-)politici, hulporganisaties, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, gemeenten en prominenten doen gezamenlijk een oproep aan het kabinet om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren. Nog niet eerder was de roep voor opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen in Nederland zo groot.
Lees meer.
Dit doet Edukans in de coronacrisis
De corona-pandemie zorgt wereldwijd voor totale ontwrichting. Ook in het onderwijs. In 191 landen zijn de scholen gesloten, bijna 1,6 miljard kinderen en jongeren kunnen niet naar school. Voor kinderen in ontwikkelingslanden zijn de gevolgen van deze wereldwijde onderwijscrisis desastreus.
Lees meer.
Edukans en het coronavirus
Inmiddels gaat het coronavirus de hele wereld over en worden ook besmettingen geconstateerd in de landen waar Edukans werkt. In Afrikaanse landen heeft het virus zich nog niet zo sterk verspreid als bij ons in Europa, maar er worden volop maatregelen genomen.
Lees meer.
Emancipator
Afstudeerders 2020
Het afgelopen semester hadden we maar liefst vijf studenten die – helaas op afstand – bij ons een afstudeeropdracht deden, allemaal onder de bezielende begeleiding van onze Patrick. Al die studenten schreven een blog over hun project en hun ervaringen.
Lees meer.
Het hele jaar vaderdag?
We zien het vaker: Ondanks alle verschrikkingen biedt de coronacrisis ook kansen, zo ook voor vaders. Zij zijn sinds het begin van de crisis meer betrokken bij zorg en opvoeding van hun kinderen. In combinatie met de uitbreiding van het geboorteverlof per 1 juli, lijkt de tijd rijp voor vaders om ook na de crisis hun rol te blijven pakken. Daarvoor moeten de kansen voor vaders wel veel eerlijker worden verdeeld.
Lees meer.
Persbericht: Oranje Fonds steunt ontwikkeling Mannenberaad: voor mannen onder druk
Emancipator start met het project Mannenberaad, een online loket voor mannen onder druk. Door de coronacrisis ervaren mannen stress, waar zij vaak moeilijk mee kunnen omgaan. Dat zorgt voor problemen. Mannenberaad biedt een oplossing. In de eerste fase van het project, door het Oranje Fonds gesteund met €10.000, wordt een online platform ontwikkeld waar mannen elkaar kunnen bijstaan met raad, advies en een luisterend oor. Deelnemers worden geworven via sleutelfiguren in gemeenschappen en een online campagne.
Lees meer.
19 juni: Symposium MenCare Nederland: Mannen geven om zorg
Hoe kunnen we mannen meer ruimte bieden om verantwoordelijkheid te nemen voor zorg? Hoe kunnen we mannen in staat stellen om meer om zorg te geven?
Lees meer.
Harm Jagerman: "Ja mannen, het is confronterend”
Met verbazing leest deze fotograferende en schrijvende huisvader de reacties van sommige mannen over hun situatie. Net zoals wel vaker het geval is, bijvoorbeeld bij de mannengriep, hebben sommige mannen het zwaar. Heel erg zwaar. In een tijd waarin je gebonden zit aan huis, zou je bijna medelijden krijgen. Bijna.
Lees meer.
Harm Jagerman: "Emancipatie is geen ‘vrouwending’”
Over emancipatie is heel veel geschreven. Ook ik heb er in het verleden veel over geschreven. Er valt genoeg over te schrijven. Bijvoorbeeld over waarom emancipatie geen ‘vrouwending’ is.
Lees meer.
De Corona-Kronieken
In deze angstige tijden begint Emancipator een blog over de impact van corona op onze eigen en andermens’ levens: over genderverschillen, hamsteren, emancipatie, ongelijkheid, de vanzelfsprekende heteronormativiteit in de berichtgeving, eenzaamheid, en alles waar we mee te maken krijgen.
Lees meer.
Fairspace
5 tips on stepping up and speaking out in times of Corona
The corona crisis is presenting societies everywhere with a reality that they’ve never seen or experienced before. The pandemic’s impact on public spaces is obvious. Just as important is its effect on workplace culture.
Read more.
Free Press Unlimited
Kennisuitwisseling onder media uit Midden-Amerika en Oost-Europa
Onafhankelijke media organisaties uit drie Midden-Amerikaanse en vijf Oost-Europese landen hebben zich aangesloten bij het Free Press Unlimited Viable Media for Empowered Societies (VIMES) -project. De deelnemers wisselen vaardigheden en kennis uit met als doel hun positie in de samenleving te versterken.
Lees meer.
Onafhankelijke journalistiek en media in nog zwaarder weer sinds COVID-19
Begin april uitten we al onze grote zorgen over de effecten van COVID-19 op media en journalisten wereldwijd. De gezondheidscrisis heeft de situatie van journalisten die al kwetsbaar waren in veel gevallen nog verder verslechterd.
Lees meer.
Eerste vrouwelijke journalist in Pakistan's Khyber district
De gepassioneerde 20-jarige Mamarha Afridi heeft haar levensbestemming al gevonden, Ze is de eerste vrouwelijke journalist in het Kyber district, gelegen in het stamgebied van Pakistan. Ze rapporteert onder andere voor Free Press Unlimited partner TNN (Tribal News Network). Hoewel ze veel weerstand is tegengekomen, laat ze zich daar niet door weerhouden: "Een vrouwelijke journalist zijn is een kracht, geen zwakte.”
Lees meer.
Georgische partner Coda Story wint European Press Prize
Met trots kondigen wij aan dat Free Press Unlimited-partner Coda Story de European Press Prize in de categorie ‘Distinguished Reporting’ heeft gewonnen voor het intrigerende verslag over de onderdrukking van de Oeigoerse bevolking in Xinjiang, China. De journalist achter het verhaal, Isobel Cockerell, is gevestigd in Tbilisi, Georgia en maakt sinds 2018 deel uit van Coda Story. We vroegen haar naar haar ervaringen in een virtuele ontmoeting.
Lees meer.
Dubbelwinst voor partner Vientos Culturales bij Prix Jeunesse International
Tijdens het Prix Jeunesse International (de "Oscars van de kindertelevisie”) in München, is onze Mexicaanse partner Vientos Culturales twee keer in de prijzen gevallen. Zij kreeg voor de jeugddocumentaire ‘Life’, gemaakt in samenwerking met Free Press Unlimited, de UNESCO Prize, en voor hun animatieserie over COVID-19 de Special Achievement Prize.
Lees meer.
COVID-19 het hoofd bieden door fake news te ontmaskeren
Partner Tuwindi in Mali lanceert een app om nepnieuws te ontmaskeren en bij te dragen aan betrouwbare informatievoorziening.
Lees meer.
Somalische partners bieden steun aan journalisten in nood
Met een notering op plaats 163 van de 180 in de Press Freedom Index, is Somalië al een extreem gevaarlijk land voor journalisten. COVID-19 verergert die situatie, waardoor het voor journalisten nog moeilijker wordt om betrouwbare informatie aan de bevolking te blijven verstrekken, juist nu dat dit zo hard nodig is. Onze lokale partners stellen alles in het werk om steun te bieden aan journalisten in nood.
Lees meer.
UN Verified: Honoreer onafhankelijke journalistiek en betrouwbare bronnen
Onjuiste informatie en nepnieuws over COVID-19 hebben in toenemende mate geleid tot angst en onduidelijkheid over het virus. Free Press Unlimited vindt dat betrouwbare informatie voor iedereen toegankelijk moet zijn.
Lees meer.
Nepalese media in overlevingsmodus vanwege de COVID-19 pandemie
Nepalese media doen er alles aan om het hoofd boven water te houden te midden van een stortvloed aan misinformatie en omzetverlies, zonder hierbij op steun van de regering te kunnen rekenen. Journalisten blijven verslag doen vanaf de frontlinie, zonder bescherming; tot nu toe zijn er ten minste negen besmettingen onder journalisten gemeld. Free Press Unlimited-partner Freedom Forum komt op voor de media en werkt er hard aan om het fragiele medialandschap overeind te houden.
Lees meer.
1.500 Indonesische journalisten ontvangen beschermingskits
Terwijl COVID-19 zich snel verspreidt in Indonesië, vervullen burgerjournalisten hun belangrijke rol om informatie over de COVID-19-crisis naar zelfs de meest afgelegen gebieden te brengen. Dankzij Free Press Unlimited-partner PPMN hoeven ze dit niet meer te doen zonder bescherming. PPMN heeft beschermingskits verspreid over heel Indonesië om journalisten te helpen hun werk voort te zetten.
Lees meer.
Onderzoek: Hoe kritisch zijn jongeren tegenover informatie?
Free Press Unlimited heeft onderzocht hoe tieners in Mexico, Zuid-Afrika en Nederland omgaan met informatie op sociale media. Een nieuw rapport geeft aanbevelingen aan leraren, mediaorganisaties en anderen over hoe ze informatievaardigheden kunnen stimuleren in een tijd waarin desinformatie overheerst.
Lees meer.
Betrouwbare informatie leveren tijdens COVID-19 is een gezamenlijke inspanning in Bosnië en Herzegovina
Sinds het begin van de pandemie zijn journalisten in Bosnië en Herzegovina geconfronteerd met vele uitdagingen. Ze zijn verhinderd om persconferenties bij te wonen, zijn aangevallen door politieagenten en lijden enorme financiële verliezen. Ze vinden echter steun op onverwachte plaatsen en journalistenvereniging BH Novinari blijft een sterke bondgenoot.
Lees meer.
Oost-Europese media vinden nieuwe manieren om nieuws te leveren tijdens de COVID-19-uitbraak
Oost-Europese media blijven betrouwbaar nieuws brengen gedurende de COVID-19 uitbraak, met behulp van nieuwe tools en formats.
Lees meer.
Ondersteuning voor journalisten in Midden-Amerika tijdens COVID-19
Fundación Latitudes werkt hard om journalisten in Midden-Amerika te helpen veilig te werken gedurende Covid-19.
Lees meer.
Samen voor betrouwbare informatie
Organisaties over de hele wereld vragen aandacht voor het belang van betrouwbare informatie tijdens COVID-19 via een nieuwe campagne 'Together for reliable information'.
Lees meer.
De verhalen van de jeugd worden gehoord in My #QuarantineLife
Covid-19 dwingt miljoenen jongeren wereldwijd om thuis te blijven. Toch komen hun verhalen in de nieuwsberichten nauwelijks naar voren. Wat zijn hun ervaringen? En wat zou de wereld van hen kunnen leren? Free Press Unlimited heeft samen met een aantal internationale partners een platform gecreëerd voor de jeugd, om hen te helpen hun verhalen met de wereld te delen.
Lees meer.
Nieuw onderzoek: metadata risico's in communicatieplatforms
Als onderdeel van een project door Free Press Unlimited voor een mobiele versie van Publeaks heeft het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden onderzoek gedaan naar de metadata risico’s van het gebruik van communicatieplatforms zoals WhatsApp, Signal en Facebook Messenger.
Lees meer.
Betrouwbare informatie over Covid-19 in Irak's omstreden gebieden
In de omstreden gebieden van Noord-Irak verspreidt onjuist nieuws over Covid-19 zich snel. Onze partner KirkukNow heeft de krachten gebundeld met andere mediaorganisaties in de regio om betrouwbare informatie over de uitbraak te verstrekken.
Lees meer.
Radio in Bangladesh brengt Covid-19 bewustzijn naar afgelegen gebieden
Toegang tot onafhankelijke informatie is cruciaal, zeker in deze tijd. In Bangladesh wonen veel mensen in afgelegen gebieden op het platteland, waar slechts een paar kranten beschikbaar zijn en maar weinig mensen toegang hebben tot tv of internet. Onze partner Bangladesh NGO’s Network for Radio and Communication (BNNRC) mobiliseert de lokale radio om zelfs het meest afgelegen publiek te bereiken met informatie over Covid-19.
Lees meer.
Steun voor journalisten in Venezuela die verslag doen over Covid-19
Een uitbraak van Covid-19 zou een verwoestende impact kunnen hebben op Venezuela, waar in veel ziekenhuizen zelfs de meest elementaire middelen ontbreken. De nationale regering pakt journalisten die verslag doen over het virus hard aan. Onze partner Redes Ayuda biedt deze journalisten noodhulp en juridische bijstand en onderneemt actie om verslaggevers te helpen zichzelf te beschermen tegen besmetting.
Lees meer.
Media en journalisten onder druk door noodmaatregelen tegen COVID-19
Free Press Unlimited maakt zich grote zorgen over de effecten van COVID-19 op media en journalisten wereldwijd. Noodmaatregelen worden versneld ingevoerd, de druk op journalisten neemt toe en de toegang tot informatie wordt nóg verder ingeperkt. Free Press Unlimited werkt nu harder dan ooit aan veiligheid voor journalisten en toegang tot betrouwbare informatie.
Lees meer.
Betrouwbare informatie over coronavirus redt levens
Tijdens deze uitdagende tijden hebben we dringend behoefte aan betrouwbare informatie. Het werk van onze partners in meer dan 40 landen is juist nu belangrijk. Wij doen alles wat we kunnen om hen bij te staan in deze moeilijke tijd.
Lees meer.
Global Network of Women's Shelters
Upcoming GNWS webinar May 6 about fundraising to keep shelter services going
Please join the Global Network of Women’s Shelters (GNWS) for two upcoming webinars. Each webinar will be an opportunity to hear from the VAW/GBV field, with panelists from across the globe, as they discuss the impact of COVID-19 on essential services and survivors. After the webinar on 6 May, webinars will occur every two weeks instead of weekly.
Read more.
Webinar about Coronavirus and women's shelters
The Global Network of Women’s Shelters (GNWS) and the Asian Network of Women’s Shelters jointly organized a webinar on "Coronavirus and women’s shelters: Planning, preparation and response to the COVID-19 pandemic” on Wednesday, March 25, 2020. 8-9:30PM Taiwan time.
Read more.
Hivos
De impact van Covid-19 op LHBTIQ-gemeenschappen
Van over de hele wereld krijgen we de verontrustende boodschap dat de achterstelling van LHBTIQ personen toeneemt door de coronapandemie. We zien zelfs dat bestaande stereotypen worden gebruikt om LHBTIQ’ers de schuld te geven van de pandemie. Dit vraagt om aandacht én om een reactie van Nederland en van de internationale gemeenschap.
Lees meer.
Trans-activisten in Bolivia en Honduras opnieuw slachtoffer van geweld
Met twee nieuwe aanvallen neemt het extreme geweld tegen trans-activisten in Latijns-Amerika verder toe. In Bolivia raakte Catalina Prada zwaar gewond bij een steekpartij. In Honduras overleefde Scarleth Campbell een aanslag op haar leven niet. We zijn diep geschokt en roepen de regeringen van beide landen op deze zaken serieus te onderzoeken en de daders te vervolgen. Dit geweld moet stoppen.
Lees meer.
Levensreddend noodfonds voor LHBTI-activisten officieel van start
Het is op 8 juli 2020 precies een jaar geleden dat Bessy Ferrera werd vermoord. Bessy was een trans vrouw en activiste uit Honduras. Wat ze het liefst wilde en waar ze voor streed was respect voor de meest basale mensenrechten. In plaats van respect, kreeg ze kogels. En ze is helaas niet de enige.
Lees meer.
Mensenrechten in gevaar door coronacrisis
Covid-19 heeft de wereld al een paar maanden in zijn greep. Maar niet alleen het virus zelf maakt slachtoffers. Ook de economische en sociale gevolgen ervan zijn schrijnend. Zeker in de landen waar Hivos werkt. Mensen raken hun baan kwijt en staan van de ene op de andere dag op straat, zonder geld of sociale zekerheid. Bovendien grijpen angst en onwetendheid om zich heen. Juist de groepen die toch al kwetsbaar waren, worden buitengesloten of krijgen de schuld van deze pandemie.
Lees meer.
Leading Ladies Zambia is een eerbetoon aan vrouwelijke leiders
Hoe zet je mensen aan het denken en discussiëren over gelijkheid en vrouwelijk leiderschap? Het Women’s History Museum in Zambia heeft daar een aansprekende manier voor gevonden: een tiendelige visuele podcastserie over historische vrouwelijke leiders: Leading Ladies Zambia. Hivos maakte het mogelijk.
Lees meer.
Kamerleden stellen vragen over gevolgen coronacrisis voor LHBTI-gemeenschap
Tijdens IDAHOT maakte Hivos duidelijk dat de uitbraak van het coronavirus de LHBTI-gemeenschap hard raakt. Onze collega’s uit Kenia, Filippijnen en Costa Rica vertelden hoe in hun regio discriminatie en uitsluiting toenemen. Mede naar aanleiding van dit bericht vroegen Tweede Kamerleden Kirsten van den Hul en Tom van den Nieuwenhuijzen aan minister Sigrid Kaag wat zij hier aan gaat doen.
Lees meer.
Doe mee met IDAHOT!
Zondag 17 mei is het precies dertig jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie besloot dat homoseksualiteit geen ziekte is. Sindsdien is deze dag de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT). Op 17 mei staan wij stil bij de discriminatie en uitsluiting van LHBT’s wereldwijd. En spreken we ons daar tegen uit. Doe jij met ons mee?
Lees meer.
IDAHOT 2020: tijdens coronacrisis neemt homohaat toe
Op 17 mei is het IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Daarom delen we verhalen uit de landen waar Hivos zich inzet voor de LHBT-gemeenschap. En vragen we je om mee te doen aan onze speciale IDAHOT 2020 actie.
Lees meer.
Het coronavirus is een nieuwe bedreiging voor het kwetsbare Amazonegebied
De huidige pandemie maakt één ding heel duidelijk: we zijn allemaal verbonden. De uitbraak confronteert ons wereldwijd met gezondheidsrisico’s. Hoewel de uiteindelijke gevolgen van het virus nog onbekend zijn, is het duidelijk dat deze crisis het leven overal beïnvloedt. Dat geldt ook voor de inheemse bewoners en lokale gemeenschappen in het Amazonegebied.
Lees meer.
Hivos en VNO-NCW pleiten voor internationale samenwerking en solidariteit in de coronacrisis
Een beleid dat de meest kwetsbaren extra beschermt, zowel binnen onze landsgrenzen als internationaal, is goed voor Nederland. Die bescherming van alle burgers zijn we niet alleen moreel aan onszelf verplicht. Het is ook een noodzakelijke voorwaarde voor het herstel van de wereldwijde volksgezondheid en economie.
Lees meer.
LHBTI’s worden door de coronacrisis buitengesloten
In meer dan 25 landen werken we samen met LHBTI-organisaties. Die samenwerking gaat vaak al tientallen jaren terug. Hivos-deskundige Justus Eisfeld deelt de verontrustende geluiden en verhalen over discriminatie en uitsluiting tijdens de coronacrisis.
Lees meer.
Steun voor moedige activisten in crisistijd
Met de corona-uitbraak is ons leven in korte tijd totaal veranderd. De gevolgen hiervan worden wereldwijd gevoeld. In Nederland, maar zeker ook in de landen waar we werken. Lokale mensenrechtenorganisaties en -activisten worden aan hun lot overgelaten en dreigen deze crisis niet door te komen.
Lees meer.
De coronacrisis benadrukt de strijd voor vrouwenrechten
De onafhankelijkheid van vrouwen lijdt onder de coronacrisis. De pandemie onderstreept hoe ontzettend belangrijk de strijd voor vrouwenrechten is.
Lees meer.
Straatwervers Hivos gaan online verder
Normaal gesproken vind je de wervers van Hivos bijna iedere dag op straat. Gedreven, jonge mensen die achter ons werk staan en actief op zoek zijn naar supporters. Door de maatregelen rondom het coronavirus kan dit niet meer. Daarom gaan zij nu online verder. In persoonlijke video’s vertellen ze waarom zij zich voor Hivos inzetten en hoe jij kunt helpen.
Lees meer.
Deze twintig vrouwen zorgen voor verandering
In het licht van Internationale Vrouwendag openden we een bijzondere fototentoonstelling in het Atrium Den Haag. Twintig portretten van inspirerende vrouwen uit vijf verschillende landen, allemaal met dezelfde missie: het verschil maken voor zichzelf en andere vrouwen.
Lees meer.
Wat een lockdown betekent voor voedselzekerheid in Oost Afrika
Door onze collega Immaculate Yossa uit Nairobi, Kenia – lobbyist voor voedselzekerheidIn de eerste maanden van dit nieuwe jaar zien we hoe een nieuwe pandemie zich in razend tempo over de wereld verspreidt. Verschillende plekken in Afrika werden al geteisterd door woestijnsprinkhanen en nog voordat de bevolking deze plaag onder controle kon krijgen, stak het coronavirus de kop op. Het gevolg is dat sommige delen van het continent nu te maken hebben met een dubbele pandemie.
Lees meer.
Zorgen over het coronavirus in Latijns-Amerika
Wereldwijd neemt de verspreiding van het coronavirus toe. In Latijns-Amerika, waar de ontwikkelingen ongeveer twee weken achterlopen op Europa, houden ze hun hart vast. We spraken met Manine Arends, onze collega in Costa Rica, over haar zorgen en over wat er nog te wachten staat.
Lees meer.
Het coronavirus: een hartverscheurende oproep uit Syrië
"We hebben negen verschrikkelijke jaren van oorlog overleefd – al die tijd hebben we gevochten voor vrede, mensenrechten en democratie voor de Syrische bevolking. En nu vormt deze pandemie het grootste gevaar voor ons land.” Dit zijn de woorden van Rajaa Altalli, vrouwenrechtenactivist uit Syrië en mede-oprichter en -directeur van onze partner Center for Civil Society and Democracy (CCSD).
Lees meer.
De coronacrisis vraagt om nationale én internationale solidariteit
In een gezamenlijk statement pleiten meer dan vijftig Nederlandse ontwikkelings- mensenrechten- en noodhulporganisaties ervoor dat steun aan ontwikkelingslanden en aan maatschappelijke organisaties in die landen onderdeel zou moeten zijn van de noodmaatregelen die het kabinet neemt. Namens Hivos ondertekende Algemeen Directeur Edwin Huizing de oproep.
Lees meer.
COVID-19: gevolgen voor de harde werkers aan het begin van onze distributieketens
Terwijl COVID-19 zich verspreidt en alle aspecten van ons leven drastisch beïnvloedt, heeft het ook al lang bestaande problemen in de globale distributieketens aan het licht gebracht. Lage lonen, geen vaste contracten, genderongelijkheid en een gebrek aan sociale bescherming maken dat werknemers aan het begin van de distributieketens de meeste klappen opvangen tijdens een crisis. Nu is het moment om globale solidariteit te tonen en om onze niet-duurzame distributieketens te herzien.
Lees meer.
We blijven strijdbaar
In korte tijd is ons leven totaal veranderd en zijn we overrompeld door de gevolgen van COVID-19. Twee weken geleden stonden we nog voor een uitverkochte zaal in het Humanity House tijdens ons She’s got the power event, zaterdag moesten we de Hivos Roze Filmdag annuleren, en vandaag werken we grotendeels vanuit huis.
Lees meer.
ICCO
Appèl aan de christen democratie
In een opinieartikel gepubliceerd in het Nederland Dagblad, vragen Sybren Attema (directeur ICCO) en Kees Zevenbergen (directeur Cordaid) aan de kandidaten voor het CDA-lijsttrekkerschap zich uit spreken over meer middelen voor een ruimhartig en rechtvaardig os-beleid.
Lees meer.
Hulp aan kinderen in India tijdens coronacrisis
De coronacrisis maakt kinderen in India die in toeristische gebieden wonen, extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. In India is de impact van de coronacrisis enorm. In een alliantie genaamd ‘Down to Zero’ werken verschillende organisaties, waaronder ICCO, samen om commerciële seksuele uitbuiting in tien landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen in 2020. Zo ook in het door corona getroffen India.
Lees meer.
Impact van COVID-19 op ICCO’s werk
ICCO Cooperation toont zich solidair met alle landen en
mensen over de hele wereld in de strijd tegen de verdere verspreiding van het
COVID-19 virus. Het virus eist een ongekende tol aan mensen, en het
functioneren van onze samenleving wordt op de proef gesteld. We leven mee met
degenen die dierbaren hebben verloren of ziek zijn in deze vreselijke pandemie.
Lees meer.
IUCN
EU Biodiveristeitsstrategie belangrijke stap naar ambitieus mondiaal natuurakkoord
Natuurbeheer
De Europese Commissie publiceerde op woensdag 20 mei haar Biodiversiteitsstrategie voor 2030, die samen met de Farm to Fork-strategie voor verduurzaming van de landbouw een belangrijk deel vormt van de Europese Green Deal. IUCN beschouwt deze strategie als een positief signaal voor de Europese Unie – en daarmee voor de biodiversiteit overal ter wereld.
Lees meer.
Benut stilstand sportseizoen voor vergroening
In haar serie over sport en duurzaamheid behandelde Trouw de noodzaak en mogelijkheid om permanente sportlocaties in Nederland te vergroenen. Een minstens zo grote uitdaging ligt in het natuurvriendelijk maken van sportevenementen die plaatsvinden op tijdelijke locaties en in de vrije natuur. Michel Riemersma en Maxime Eiselin, beide expert groene economie bij IUCN NL, klommen in de pen.
Lees meer.
IUCN NL en lokale partners pleiten voor solidariteit met parkwachters van Virunga na dodelijke aanval
Afgelopen vrijdag zijn twaalf parkwachters van het Congolese Virunga National Park en hun chauffeur, evenals vier burgers, omgekomen bij een aanval door gewapende rebellen. IUCN NL en haar lokale partnerorganisaties zijn zeer geschokt door dit nieuws en vragen om nationale en internationale solidariteit met de parkwachters van Virunga.
Lees meer.
IUCN World Conservation Congress 2020 uitgesteld
IUCN heeft samen met de Franse overheid besloten om het IUCN World Conservation Congress 2020 uit te stellen vanwege de wereldwijde ontwikkelingen rondom COVID-19. Het Congress stond gepland voor 11 tot 19 juni 2020, maar zal nu plaatsvinden van 7 tot 15 januari 2021 in Marseille.
Lees meer.
Maatregelen COVID-19: IUCN NL werkt op afstand door
Het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact. We kunnen de omvang van de directe gezondheidsbedreiging, de economische ontregeling en de gevolgen voor natuur nog niet inschatten. De medewerkers van IUCN NL zetten hun werkzaamheden voorlopig vanuit huis voort en geplande activiteiten vinden waar mogelijk online doorgang.
Lees meer.
Karama
COVID-19 and its impact on women’s activism in the Arab region
The global public health crisis has impacted on almost every aspect of people’s lives across the world: personal, social, political and economic. Each of our partners works in a very particular set of circumstances and environments, and the crisis has had particular impacts.
Read more.
Oversight of Facebook Must be Independent, Transparent, & Based on Human Rights
As more people spend more time online, and more time on Facebook, the more necessary it is for independent, transparent, and human rights-based oversight of Facebook.
Read more.
COVID-19 Requires An Intersectional Approach
A gender sensitive response to COVID19 crisis requires an intersectional response. This was the message of the Karama women’s network as part of the UN Women and OECD Women Leaders Virtual Roundtable on COVID-19 & the Future.
Read more.
Sanctions Threaten The Global Response to COVID-19
The coronavirus pandemic threatens the lives of millions across the world – and even more will be lost in countries like Sudan unless sanctions are lifted urgently.
Read more.
Karama Update: COVID-19
As of Thursday 19 March, there are confirmed cases of COVID-19 in nine of the countries in which the Karama network partners work. We are in close contact with all of our partner organizations, and recommend everyone follows advice from official sources such as the WHO, which makes information available in Arabic, French and English.
Read more.
CSW64 Cannot Go Ahead Without Global Civil Society
As women’s rights groups working in the Middle East and Africa, we recognize that the 64th Commission on the Status of Women cannot go ahead as planned given the COVID-19 situation, and urge that CSW64 be postponed until such time that all delegates are able to participate safely.
Read more.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
KIT’s Response to Covid-19
As Covid-19 continues to spread across the world, it is affecting every aspect of our lives. It has highlighted just how fragile many of our most important systems are, from health systems and economies to education and food chains. Additionally, there is a risk that existing inequalities are further deepened, with low- and middle-income countries being affected differently by the epidemic in the short-term and potentially more deeply in the longer-term.
Read more.
Internationale samenwerking is hard nodig om een humanitaire ramp te voorkomen
Laat de coronacrisis niet uitlopen op een internationale humanitaire ramp, waarschuwen Lindy van Vliet en Peter Gildemacher. Ze werken beiden op de Kennisafdeling van KIT Royal Tropical Institute.
Lees meer.
How is KIT handling the Coronavirus Outbreak?
KIT Royal Tropical Institute is closely following the development of the Coronavirus/COVID-19 outbreak. We are adhering to guidelines issued by relevant authorities such as the Dutch National Institute for Public Health (RIVM) and the WHO.
Read more.
Light for the World
DCDD: 'Het coronavirus raakt mensen met een beperking wereldwijd'
Mensen met een beperking zijn wereldwijd enorm hard geraakt door het coronavirus. Dit is maar liefst 15% tot 20% van de wereldbevolking. Niet alleen behoren zij tot een van de risicogroepen, ook is het verloop van corona voor hen extra levensbedreigend.
Lees meer.
Toegankelijke zorg voor iedereen!
In ontwikkelingslanden hebben veel mensen met een handicap geen toegang tot gezondheidszorg. Ondanks hun kwetsbare situatie! Zo kan de communicatie tussen een gezondheidsmedewerker en een persoon met een gehoorbeperking soms stroef verlopen, omdat de gezondheidsmedewerker geen gebarentaal kan. Met ons Every Life Matters project in Rwanda, Ethiopië en Mozambique willen we zulke barrières voor mensen met een handicap wegnemen!
Lees meer.
Maak kennis met ons team: Jasper Oei
Maak kennis met Jasper Oei, teamleider op de programma-afdeling bij Light for the World Nederland. Hij vertelt ons over zijn werk op het gebied van inclusie van mensen met een handicap en zijn persoonlijke connectie met Light for the World.
Lees meer.
Het doorbreken van barrières: een masker tegelijk
Wairimu is geboren met een gehoorbeperking en communiceert door middel van liplezen en gebarentaal. Door het coronavirus werd het een stuk lastiger voor haar om te communiceren met andere mensen dan met wie ze samenwoont. Het dragen van maskers zorgt er namelijk voor dat mensen met een gehoorbeperking niet kunnen liplezen of gezichtsuitdrukkingen kunnen zien. Dit heeft de communicatie niet alleen voor Wairimu moeilijker gemaakt, maar ook voor de dovengemeenschap om haar heen.
Lees meer.
Het coronavirus in Oeganda: afzonderlijk samen
In 2018 lanceerde Light for the World, in samenwerking met de Nationale Unie van mensen met een beperking in Oeganda (NUDIPU) het programma Make 12.4% Work. In Oeganda heeft 12,4 % van de bevolking een beperking. Zij hebben vaak problemen bij het vinden van een baan. Het initiatief Make 12.4% Work vraagt hier aandacht voor en geeft mensen met een handicap een kans om hun talenten in te zetten op de arbeidsmarkt.
Lees meer.
Gebedszondag voor de wereld
Wereldwijd zijn er honderdduizenden mensen getroffen door de impact van het coronavirus. In veel landen heerst de dreiging van een grootschalige hongersnood. Het virus heeft niet alleen grote gevolgen voor de gezondheidszorg wereldwijd, maar ook voor de economie. Daarom roept Light for the World samen met het Christelijk Noodhulpcluster jou op om zondag 28 juni extra tijd te nemen voor een gebed voor de wereld.
Lees meer.
Aid out of reach: nog niet vertelde verhalen van mensen met een handicap
Humanitaire organisaties kunnen veel leren van wat er is gebeurd tijdens de hulpactie in reactie op Cycloon Idai. De cycloon en de impact ervan haalden wereldwijd de krantenkoppen. De gemeenschap van niet-gouvernementele organisaties reageerde snel. Meer dan 400 organisaties en 1.000 hulpverleners werden ingezet in de getroffen gebieden van Mozambique. Maar wat er daarna gebeurde, blijft onbekend.
Lees meer.
Tijdens de crisis: Nyaush en haar moeder
De 3-jarige Nyaush Billing heeft een waterhoofd. Ze woont in Mangathen IDP Camp, dit is een kamp voor intern ontheemde mensen in Zuid-Soedan. Nyaush werd door medewekers van Light for the World gevonden toen ze anderhalf jaar oud was. Toen ze werd gevonden, sliep en sprak ze niet. Het enige wat ze deed, was gewoon liggen.
Lees meer.
Actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus
Het aantal besmettingen wereldwijd neemt toe, ook in onze projectlanden. Volgens de officiële cijfers zijn er momenteel ongeveer 352 besmettingen in Ethiopië, 145 besmettingen in Mozambique, 290 besmettingen in Zuid-Soedan, 122 besmettingen in Cambodja, 912 besmettingen in Kenia 912, en 248 besmettingen in Oeganda 248 gemeld (per 19 mei).
Lees meer.
Confronterende resultaten: zorgen rondom het coronavirus
Een van onze actiepunten rondom het coronavirus is de preventie van de verspreiding van het virus. In samenwerking met het radiostation TracFM uit Oeganda zijn we een klein onderzoek gestart. De eerste vraag die wij aan de luisteraars stelden, is: Wat zijn jouw voornaamste zorgen tijdens de lockdown als gevolg van het coronavirus? De antwoorden hierop ziet u in de infographic hieronder.
Lees meer.
Tijdens de crisis: verpleegster Júlia
Júlia Vasco is verpleegster in de Nhaconjo Health Unit en maakt daarmee deel uit van het Every Life Matters-project. Dit heeft tot doel de inclusie van mensen met een handicap in gezondheidssystemen te bevorderen. Vooral ook wat betreft toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg en informatie.
Lees meer.
Tijdens de crisis: oma met haar kleinzoon
Boureima is 11 jaar oud en woont met zijn grootouders in Nouna, Burkina Faso. Zijn oma Awa Kindo zorgt voor hem, omdat zijn ouders op een cacaoplantage wonen en werken in Ivoorkust.
Lees meer.
Collega vertelt: coronacrisis in Mozambique
Tijdens deze coronacrisis werkt Pedro Safrão hard vanuit zijn huis. Hij vertelt over de situatie in Mozambique, over de getroffen maatregelen en de verwachtte toekomst. ‘In Mozambique zijn nog weinig officiële besmettingen gemeld. Dit komt omdat de tests alleen in de hoofdstad Maputo wordt uitgevoerd. Over de andere steden is daarom ook geen informatie bekend, laat staan de kleine dorpen.’
Lees meer.
Inclusieve posters over corona
In Cambodja zijn er posters rondom het coronavirus ontwikkeld voor mensen met verschillende beperkingen. Light for the World heeft samengewerkt met het Ministerie van Sociale Zaken, Veteranen en Jeugdrevalidatie uit Cambodja, de Cambodjaanse Organisatie voor Mensen met een Handicap (CDPO) en de organisatie Humanity and Inclusion uit Cambodja. Samen zijn we sterker!
Lees meer.
De impact van het coronavirus op Sopheak
Het coronavirus heeft veel invloed op iedereen, ook op het leven van mensen met een handicap. Sopheak komt uit Cambodja en heeft een visuele beperking. Eerst was hij deels blind, maar nu kan hij helemaal niets meer zien. Hij deelt wat voor een impact het coronavirus heeft op hem en zijn dagelijks leven.
Lees meer.
Coronacrisis vraagt om nationale en internationale solidariteit
In korte tijd is ons leven totaal veranderd. De wereld is overrompeld door de gevolgen van het virus. We zoeken naar een manier om met angst en onzekerheid om te gaan. Tegelijkertijd is het vooral de solidariteit met en de bescherming van de meest kwetsbaren die ons drijft. Juist nu houden we rekening met elkaar. Zorgen we goed voor onze familie en vrienden en voor diegenen die het extra hard nodig hebben.
Lees meer.
Coronacrisis: onze acties
Onze werkzaamheden worden enorm beïnvloed door de coronacrisis. Bestaande projecten liggen haast helemaal stil, maar er komen nieuwe activiteiten rondom corona voor in de plaats. In deze onzekere tijden blijven we mensen met een handicap steunen. Vooral nu is het van belang dat zij niet worden vergeten. Juist nu moet belangrijke informatie en gezondheidszorg toegankelijk zijn. De afgelopen week hebben wij het volgende gedaan rondom het coronavirus.
Lees meer.
Coronacrisis: stand van zaken
In heel Nederland zijn maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Light for the World houdt zich dan ook aan deze maatregelen. Onze medewerkers werken in principe thuis, dienstreizen zijn geannuleerd en werkafspraken worden verplaatst.
Lees meer.
Coronacrisis: update uit onze projectlanden
Het coronavirus COVID-19 heeft Nederland op zijn kop gezet. Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit is echter niet alleen in Nederland het geval. De landen waarin Light for the World actief is, hebben ook maatregelen getroffen. Dit heeft gevolgen voor het werk in onze projecten in Azië en Afrika.
Lees meer.
Update rondom het coronavirus
De wereld is getroffen door het coronavirus. Wij hopen dat u gezond bent en steun heeft van uw omgeving. Wij willen u laten weten dat wij als medewerkers van Light for the World bidden voor het welzijn van de mensen in de wereld, in Nederland en dus ook voor u. Wij maken ons zorgen over hoe het coronavirus zich gaat verspreiden. Hier in Nederland, maar ook in de armste delen van Afrika en Azië. In deze onzekere tijd gaat ons hart uit naar zieken, ouderen, armen en mensen met een handicap. Hoe gaat het coronavirus deze mensen raken die al zo kwetsbaar zijn?
Lees meer.
Mama Cash
Fact sheet: COVID-19 and sex work
The rapid spread of the COVID-19 pandemic is exposing and deepening existing inequalities. Its impact is clearly gendered and already marginalised and stigmatised people, such as sex workers, LGBTQ people, and (un)documented migrants, continue to be especially hard hit by the disease, its impact and the surveillance, discrimination and penalisation that are accompanying the response.
Read more.
Adapting to changing landscapes
Early on in the COVID-19 crisis, Mama Cash reached out to the grantee-partners we support – both emerging and established groups around the world that are building strong feminist movements to advance the rights of women, girls, and trans and intersex people. We sent messages of support and solidarity, and asked what they are experiencing.
Read more.
From catcalling on the streets to online harassment during COVID-19
My name is Ambrien Rukhsar Moeniralam. I’m 18 years old, and studying media and editing at the Regional Education Centre (ROC) in Amsterdam. I’ve been an intern with Mama Cash’s communications team since February 2020.
Read more.
How women, girls, trans, and intersex people are coping with COVID-19 around the world
What Mama Cash is hearing from its partners about the gendered impacts of the global pandemic.
Read more.
Mama Cash in tijden van Corona
Mama Cash begon 2020 net als eerdere jaren met het voornemen om flink veel reuring te gaan creëren en samen met feministische activisten wereldwijd zo veel mogelijk tastbare veranderingen te bewerkstelligen. Begin maart organiseerden we nog een zinderende Vrouwendag in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Inmiddels is het mei, en leven we door de corona-pandemie met z’n allen in een wereld die geheel op z’n kop staat.
Lees meer.
COVID-19: Solidariteitsverklaring
Beste vrienden, veel dingen zijn snel aan het veranderen vanwege de huidige uitbraak van COVID-19. We ervaren dit niet allen op dezelfde wijze. Voor sommigen maakt dit de toch al moeilijke omstandigheden nog slechter, terwijl belangrijk werk dat onvoldoende werd gesteund nu nog meer risico loopt. Daarom moeten we voor elkaar zorgen en doen wat we kunnen voor personen die in meer onzekerheid verkeren dan wijzelf.
Lees meer.
MenEngage Alliance
April newsletter from caribbean regional network, Cariman
On behalf of the Caribbean Male Action Network (CariMAN), I am pleased to present the first issue of our newsletter for 2020. The work of CariMAN is to challenge the existing social and cultural beliefs and norms around masculinities and advocate for equality and justice for all, by engaging men and boys and strengthening networks and alliances, with individuals and organizations that promote human rights, gender and environmental justice. This issue highlights some of the work we have been engaged in over the past year. We hope you find it insightful. – Tyrone Buckmire, CariMAN chairperson.
Read more.
Coronavirus reveals just how deep macho stereotypes run through society
Stephen Burrell, Durham University and Sandy Ruxton, Durham University
Early indications suggest more men are dying from COVID-19 than women – although some countries, including the UK, are not publishing data on this.
Read more.
Mensen met een missie
Onze missie in tijden van het Corona-virus
Het coronavirus raakt ons allemaal. Om verdere besmetting te voorkomen is het beste om afstand van elkaar te houden, zodat we de meest kwetsbaren in ons land kunnen beschermen. Het is voor iedereen een onzekere en moeilijke tijd. Alleen stopt het virus niet aan de grens. Ook in de landen waar wij werken heeft het coronavirus voor veel mensen rampzalige gevolgen.
Lees meer.
Sociale leiders zijn door de lockdown een makkelijker doelwit
Sinds 24 maart verkeert Colombia in een complete lockdown. Veel mensen hebben door de maatregelen geen inkomen meer en sociale leiders zijn, doordat zij thuis zitten, makkelijk op te sporen door gewapende groepen die het op hen gemunt hebben. Dit is wat er momenteel gebeurt in Colombia.
Lees meer.
Een hart onder de riem
Het raakt ons allemaal. Wereldwijd. Het coronavirus. Om verdere besmetting te voorkomen is het beste om afstand te houden van elkaar. Maar, we weten allemaal dat juist menselijk contact het leven mooier maakt. En vooral in dit soort onzekere tijden hebben we daar behoefte aan. Aan contact.
Lees meer.
Mercy Corps Netherlands
Snapshots from around the world: our COVID-19 response
The world is facing a rapidly evolving pandemic. COVID-19 has spread to more than 198 countries and is now reaching communities most vulnerable to the health and economic impacts of its spread. People fleeing conflict, living in poverty or without access to healthcare face the greatest risk.
Read more.
What is the effect of COVID-19 on girls’ education?
Amina walks to the well and fetches water to start off her day. She washes last night’s dishes before she can work on the family laundry. Planning out her days and filling them with chores has been her routine ever since Kenya’s government closed all educational institutions in the country due to COVID-19. Her new routine means that anything to do with school and books is no longer a priority, since her family has more pressing needs like taking care of her younger brother.
Read more.
How fighting Ebola prepared us to confront COVID-19
At this moment, all of the more than 40 countries where we have programming have documented COVID-19 cases. As the pandemic spreads rapidly across the planet, we are all still awakening to its brutal effects. For most of the world—especially people fleeing conflict, living in poverty, or without access to safety nets or healthcare—it introduces a new and powerful threat that intensifies existing hardships just as it grows to become the more urgent danger.
Read more.
COVID-19 Resilience Fund: 3 ways we’re supporting vulnerable communities
As the COVID-19 pandemic spreads rapidly, we are feeling the effects in our lives and around the world. People fleeing conflict, living in poverty, or without access to safety nets or healthcare are especially vulnerable to this pandemic. With cases of COVID-19 growing exponentially worldwide, it is critical that we act now to provide vital support to affected communities.
Read more.
Helping communities through global pandemic
Around the world, people fleeing conflict, living in poverty or without access to healthcare face the greatest risk from the COVID-19 pandemic. Mercy Corps is already on the ground responding to the immediate needs of communities in the face of the virus and beyond.
Read more.
Mukomeze
Jean Gakwandi geeft een update over COVID-19
De directeur van Solace Ministries, Jean Gakwandi, vertelt over de situatie rondom Covid-19 in Rwanda. Vanaf 14 maart is er een lockdown in Rwanda waardoor het aantal besmettingen relatief laag is. Gelukkig zijn er nog geen besmettingen bekend bij de vrouwen en mannen in ons programma. Wel is er een grote behoefte aan extra voedsel en trauma counseling.
Lees meer.
COVID-19 in Rwanda: extra steun is nodig
Op 7 april vond de start van de herdenking plaats van de genocide in 1994 tegen de Tutsi’s in Rwanda: Kwibuka26. Dit jaar op een hele andere wijze dan normaal vanwege Covid-19. Ondanks dat het alweer 26 jaar geleden is, voelen de overlevenden nog iedere dag de pijn en het verdriet. Herdenken is dan ook heel belangrijk. Hierdoor wordt erkenning gegeven aan het lijden en kan men samen rouwen en stilstaan bij het verleden. Samen delen werkt helend en juist dat is nu niet mogelijk door de maatregelen rondom Covid-19: iedereen in Rwanda moet thuisblijven. Dankzij social media en internet konden we toch nog een beetje ‘samen’ herdenken.
Lees meer.
Nederlandse Vrouwenraad
Prinsessendag 2020: volg het via de livestream
Op maandag 7 september aanstaande is de 11e editie van Prinsessendag in Nieuwspoort Den Haag. Met onder meer Angela Maas, VN Vrouwenvertegenwoordiger 2020, Maria van der Heiden (MVO Nederland), José van Vliet (Actiz), Marianne Verhoeven (OPZIJ), Margreet Drijvers (PZO), Kitty Jong (FNV), Ruben Fukkink (hoogleraar Kinderopvang), Mara Yerkes (UU), Liesbeth Hoogendijk (MantelzorgNL), Nenita La Rose (Nederlandse Vrouwen Raad) en Ody Neisingh (WOMEN Inc), en natuurlijk vertegenwoordigers uit politiek Den Haag en vertegenwoordigers van vrouwenorganisaties.
Lees meer.
Zij maakt het verschil: van crisis naar veradering. Laat jouw stem horen!
Met de campagne 'Zij maakt het verschil' verzamelen en delen Vrouwen van Nu, Young Feminist Ambassadors en de Nederlandse Vrouwen Raad de komende tijd de stem van onder meer onze lidorganisaties en individuele vrouwen. Hoe gaan we van crisis naar verandering? Hoe gaan we van waardering naar beleid?
Lees meer.
Zoomen met de leden - Verslag van de online ALV in mei
Meer dan 50 vrouwen van koepel en lidorganisaties namen op 16 mei 2020 deel aan de Algemene Ledenvergadering van de NVR. Een vergadering in coronatijd en dus online via Zoom met, natuurlijk Nenita La Rose als voorzitter, en een nieuwe rol voor bestuurslid Marijke Jongbloed als technisch moderator.
Lees meer.
NVR naar netwerkorganisatie
Aan de hand van een ‘praatplaat’ vertelde bestuurslid Annelies Vethman tijdens de Algemene Ledenvergadering van 16 mei 2020 over hoe de NVR steeds meer groeit richting een netwerkorganisatie waarin verschillende groepen en teams met elkaar werken aan gemeenschappelijke doelen. "Zo zijn we wendbaar en kunnen we reageren op de snelle ontwikkelingen om ons heen.”
Lees meer.
De impact rondom coronavirus en onze lidorganisaties
Het coronavirus heeft veel impact op onze samenleving voor iedereen. Naast grote zorgen hierover, ontstaan ook mooie initiatieven om elkaar te ondersteunen en te helpen. Wij blijven graag in contact met onze lidorganisaties en netwerk. Kunnen we ergens concreet aan bijdragen? Signaleert u zorgelijke ontwikkelingen? Laat het ons weten.
Lees meer.
Zorgen over toename huiselijk geweld door isolatie
"Juist nu we thuis moeten blijven, dreigt huiselijk geweld. Voor veel vrouwen en kinderen is hun eigen huis de minst veilige plek die er is. Wij zijn er voor jou, " aldus de Blijf Groep.
Lees meer.
Oxfam Novib Nederland
Het is gelukt! Geen staatssteun voor belastingontwijkende bedrijven
Staatssteun aan bedrijven, zodat zij de coronacrisis overleven: de afgelopen maanden stond het hoog op de nationale agenda. Nederlanders vinden massaal dat er voorwaarden moeten worden verbonden aan staatssteun. Geen belasting ontwijken, bijvoorbeeld. En de politiek heeft geluisterd!
Lees meer.
3 slimme initiatieven in de strijd tegen corona
Hoe was je je handen om de verspreiding van corona tegen te gaan als je geen toegang hebt tot schoon water? Hoe krijg je brood op de plank, terwijl je door een lockdown niet naar je werk kunt? Met deze 3 slimme initiatieven zorgen mensen in Kenia, Bangladesh en Uganda ervoor dat de coronacrisis hen niet klein krijgt.
Lees meer.
Coronacrisis verergert extreme ongelijkheid in Latijns-Amerika
Terwijl het vermogen van miljardairs in Latijns-Amerika sinds maart in rap tempo is toegenomen, dreigen meer dan 52 miljoen mensen in dezelfde regio in armoede te belanden als gevolg van de coronapandemie. De strijd tegen armoede wordt daarmee 15 jaar terug in de tijd geworpen. Een oplossing voor de crisis ligt voor de hand, toch blijft de kloof tussen arm en rijk groeien.
Lees meer.
Oxfam Novib reactie op nieuwe FAO-hongercijfers
Nieuwe cijfers in het VN-rapport State of Food Security and Nutrition in the World laten zien dat er nu 60 miljoen meer mensen honger lijden dan vijf jaar geleden. Drie miljard mensen – een derde van de wereldbevolking – kan zich onvoldoende gezond voedsel veroorloven.
Lees meer.
Oxfam: honger door corona kan meer mensen doden dan het virus zelf
Door de gevolgen van het coronavirus kunnen naar schatting tegen het eind van 2020 tot maar liefst 12.000 mensen per dag sterven door honger. Dit aantal is potentieel hoger dan het aantal mensen dat overlijdt door het coronavirus zelf, zo waarschuwt Oxfam Novib in haar nieuwe rapport dat vandaag gepubliceerd wordt. Het wereldwijde, dagelijkse, sterftecijfer als gevolg van het coronavirus bereikte zijn hoogste punt in april 2020 met iets meer dan 10.000 sterfgevallen per dag.
Lees meer.
Hoe de coronacrisis vluchtelingen extra hard raakt
Afstand houden van je geliefden valt niet mee. Steeds je handen wassen als je iets buitenshuis hebt aangeraakt is ook niet altijd haalbaar. Leven met het coronavirus is een uitdaging. Dat geldt des te meer voor veel vluchtelingen.
Lees meer.
Strijden tegen corona = strijden tegen belastingontwijking
Wat belastingontwijking en de coronacrisis met elkaar te maken hebben? Best veel, want door belastingontwijking te bestrijden, kunnen we ook corona helpen verslaan! De rekening voor de coronacrisis kan namelijk worden betaald door een einde te maken aan belastingontwijking.
Lees meer.
Crisis op crisis: zo pakken wij deze uitdaging aan
Wereldwijd werken we hard om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Andere grote crises maken die strijd extra uitdagend. Zo worden Oost- en Centraal-Afrika geteisterd door overstromingen en een gigantische sprinkhanenplaag die de oogsten verwoest. En juist coronamaatregelen bemoeilijken de hulpverlening tijdens deze crises.
Lees meer.
Nieuwe sprinkhanenplaag Oost-Afrika mogelijk 400 keer groter
Overstromingen en beperkingen als gevolg van het coronavirus creëren de perfecte omstandigheden voor sprinkhanen om zich te vermenigvuldigen. Delen van Afrika worden hard geraakt door de opstapeling van crises die tegelijk spelen.
Lees meer.
‘Misschien overleef ik het virus niet, maar mijn kinderen zijn het belangrijkst’
Voordat het coronavirus Ethiopië bereikte, verkocht alleenstaande moeder Atsede Getaneth genoeg groenten om haar gezin eten te geven en haar kinderen naar school te sturen. Maar door de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, is Atsede de wanhoop nabij. Haar verhaal staat symbool voor dat van vele vrouwen die wereldwijd in de informele sector werken.
Lees meer.
Ontbreken eisen duurzaamheid en belastingontwijking in steunpakket gemiste kans
Oxfam Novib persreactieMiljarden bedrijfssteun niet gebruikt voor omslag: belastingontwijking, klimaatbeleid en verantwoord ondernemen.Het kabinet mist een unieke kans om met de miljarden die het uitgeeft aan bedrijfssteun, een omslag af te dwingen naar een duurzamere economie, terugdringing van belastingontwijking en daarmee het tegengaan van de extreme ongelijkheid.
Lees meer.
India en Bangladesh zetten zich schrap voor supercycloon Amphan
Cycloon Amphan, de sterkste cycloon ooit gemeten boven de Golf van Bengalen, treft naar verwachting vandaag Noord-Oost-India en Bangladesh en bedreigt miljoenen mensen in kwetsbare gemeenschappen bedreigen die al hard getroffen zijn door de coronacrisis.
Lees meer.
Oxfam Novib: harde eisen nodig bij steunpakket voor bedrijven
Nederland moet harde eisen stellen aan de corona-steunpakketten voor bedrijven voor duurzaamheid, klimaatbeleid en het stoppen van belastingontwijking. Scherpe voorwaarden zijn noodzakelijk zodat met de miljarden aan belastinggeld niet alleen banen in Nederland behouden blijven, maar dat deze ook een stevige bijdrage leveren aan de aanpak van belastingontwijking, de bescherming van mensenrechten, het tegengaan van extreme ongelijkheid en het behalen van de VN-klimaatdoelen. Dit stelt Oxfam Novib in haar nieuwe briefing paper ‘De Kans van Ons leven’, over toekomst van onze economie.
Lees meer.
Hulpverleners vertellen: ‘Ik maak me zorgen om de arbeidsmigranten’
Het coronavirus veroorzaakt een wereldwijde crisis met wereldwijde gevolgen. Oxfam-medewerkers nemen je mee in hun belevenissen. In deze aflevering vertelt Oxfam-medewerker Julie Thekkudan vanuit New Delhi hoe het leven in India er nu uitziet: ‘Het is alsof ons wordt verteld: ‘Je bent op jezelf aangewezen, doe wat je moet doen om te overleven.’
Lees meer.
Cycloon bedreigt Rohingya-vluchtelingen Cox’s Bazaar
Bijna een miljoen Rohingya-vluchtelingen in 's werelds grootste vluchtelingenkamp Cox’s Bazaar worden bedreigd door een cycloon die waarschijnlijk dit weekend over de kust zal razen. Daarvoor waarschuwt Oxfam Novib vandaag in een persbericht.
Lees meer.
4 maanden winst van farmareuzen genoeg om armste helft wereldbevolking te vaccineren tegen corona
Het vaccineren van de armste helft van de bevolking - 3,7 miljard mensen - tegen het coronavirus kost minder dan de winst van 4 maanden van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld.
Lees meer.
Salma uit Pakistan komt in actie tegen corona
Veel vrouwen en jongeren hebben op het Pakistaanse platteland last van de gevolgen van de coronacrisis, ziet de 29-jarige Salma. Als leider van een vrouwenjeugdgroep besluit ze hen te helpen.
Lees meer.
Oxfam Novib aan kabinet: AIV advies internationale coronasteun zonder reserves overnemen
Oxfam Novib persreactie op AIV rapport over wereldwijde aanpak coronapandemie.
Lees meer.
Meer geld nodig voor internationale strijd tegen coronavirus
De coronacrisis vraagt wereldwijd om ongekende investeringen om de pandemie zelf te doorstaan, maar ook om de bestaanszekerheid van burgers in stand te houden.
Lees meer.
Het verhaal achter onze volle schappen
De coronacrisis trekt helden van achter de schermen in de spotlights. De mensen die we voor lief namen en bijna onzichtbaar ons leven in goede banen leidden, vallen nu op als vitale steunpilaren. In de zorg, in het onderwijs en in de supermarkten. Maar crisis of niet, de migranten die asperges steken in Limburg, aardbeien oogsten in Spanje of dagloners die theeplukken in India, staan nog altijd verborgen in de coulissen.
Lees meer.
Hulpverleners vertellen: 'We kunnen dit virus alleen samen verslaan'
Het coronavirus veroorzaakt een wereldwijde crisis met wereldwijde gevolgen. Oxfam-medewerkers en partners nemen je mee in hun belevenissen. In deze aflevering vertelt Njeri Njoroge van partnerorganisatie Beautiful Minds/FIA hoe het leven in Kenia er nu uitziet: ‘Arm of rijk, dit virus zet iedereen op gelijke voet.’
Lees meer.
Zo stoppen wij grote ziekte-uitbraken zoals corona
Voorkomen is beter dan genezen. Zeker als het gaat om de verspreiding van een virus als covid-19 in arme landen, waar toegang tot zorg en schoon water beperkt is. Oxfam Novib zet in deze landen dan ook vol in op preventie. Dorien Boxhoorn, Humanitair projectleider, vertelt over onze ervaring rond het stoppen van besmettelijke ziektes.
Lees meer.
Jongeren in het zonnetje: zo strijden zij wereldwijd tegen corona
Jong of oud, het coronavirus kan ons allemaal raken. Maar het zijn de meest kwetsbare, vaak oudere mensen die het grootste risico lopen. Daarom zijn we extra trots op de jongeren die wereldwijd initiatief tonen om de verspreiding van corona te stoppen. Tijd om ze in het zonnetje te zetten!
Lees meer.
Oxfam Novib opent giro 400500 in de strijd tegen corona
De corona-pandemie leidt wereldwijd tot ongekend grote gevolgen voor de gezondheid en bestaanszekerheid van mensen. Terwijl rijke landen als Nederland al enorm worstelen met het virus, zijn de gevolgen voor arme landen nauwelijks te overzien. Oxfam Novib werkt daarom in tientallen landen om de meest kwetsbare mensen te steunen in de strijd tegen corona. Vandaag start Oxfam Novib een campagne met TV-spotjes om geld in te zamelen voor noodhulp.
Lees meer.
13 tips om thuisblijven inspirerend te maken
De coronacrisis zet ons leven op zijn kop. Misschien zit je thuis en heb je veel tijd te doden. Of ben je juist extra druk met werk of kinderen, waardoor je wel wat interessante afleiding kan gebruiken. Met deze tips van onze klimaatcampaigner Ikram Cakir kun je thuis inspiratie opdoen om te bouwen aan een betere wereld. Want juist een wereldwijde crisis als deze laat zien hoe belangrijk het is om voor elkaar en voor de planeet te zorgen.
Lees meer.
Coronacrisis: wat wij doen
De coronacrisis slaat flink toe in arme landen. Schoon (drink)water en hygiëne realiseren in risicogebieden heeft onze hoogste prioriteit.
Lees meer.
Oxfam Novib slaat alarm over dreigende corona catastrofe arme landen
In ontwikkelingslanden dreigt een catastrofe als het coronavirus daar verder oprukt. In de briefing paper ‘How to Confront the Coronavirus Catastrophe’, beschrijft Oxfam Novib de dreiging, en welke maatregelen nodig zijn om een ramp af te wenden. Rijke landen moeten nú de krachten bundelen om miljoenen doden te voorkomen. Een verdubbeling van het gezondheidsbudget in deze landen is nodig om de crisis het hoofd te bieden. Daarvoor is in totaal 140 miljard euro nodig.
Lees meer.
Grote zorgen om corona
‘Het is crisis. Een ingrijpende ziekte brengt wereldwijd het openbare leven tot stilstand en veroorzaakt ook bij ons grote onzekerheid. We maken ons allemaal zorgen – over onze eigen gezondheid en die van onze naasten, over ons werk.
Lees meer.
Coronavirus: updates en vorderingen
Het coronavirus zorgt voor veel veranderingen en onrust, ook rondom ontwikkelingssamenwerking. De crisis treft ook het werk van onze leden. De afgelopen twee weken heeft Partos inbreng gehad van maar liefst 60 lidorganisaties voor een gezamenlijk actieplan, dat we stap voor stap uitvoeren en doorontwikkelen. Een van de acties richt zich op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In dit kader had Partos afgelopen dinsdag, 23 maart, ook een gesprek met minister Kaag.
Lees meer.
Coronavirus: Oxfam maakt zich grote zorgen
Oxfam maakt zich grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus in Nederland en de rest van de wereld. Vooral in armere landen kan het virus verwoestende gevolgen hebben voor de bevolking. We werken hard om zo snel mogelijk te reageren op de virusuitbraak.
Lees meer.
Partos
Takeaways: The impact of COVID-19 on partnership programs & response strategies
The current COVID-19 crisis and the uncertainty of its implication for countries in the Global South already affects the way we cooperate with local partners and is, on the long term, likely to have a lasting impact on our relations and ways of working together. To collect the different experiences and to share ideas on how to meet the challenges and seize the opportunities related to the COVID-19 response and partnerships program, Partos organised an online meetup, on the 2nd of July.
Read more.
"Spread the call" | Become one of The Most Inspiring Digital Innovations of 2020!
This year, The Spindle, as the innovation platform of Partos, provides the opportunity for 100 inspiring digital innovations in the field of development cooperation to be listed on both The Spindle and Partos website, known for its wide reach amongst Dutch NGOs.
Read more.
Verlenging en wijzigingen NOW 2.0
Op 22 juni heeft minister Koolmees de nieuwe noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW 2.0) aan de Tweede Kamer aangeboden. In kern is NOW 2.0 hetzelfde als NOW 1.0. De NOW 2.0 biedt 90% van de loonkosten aan subsidie aan organisaties die een omzetdaling hebben van minstens 20%. In de NOW 2.0 zijn ook een aantal wijzigingen ten opzichte van NOW 1.0 opgenomen.
Lees meer.
Partos reactie op AIV-advies Nederland en de Wereldwijde aanpak van COVID-19
Partos verwelkomt het spoedrapport van de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) over de Nederlandse rol bij de mondiale aanpak van Covid-19. Het is goed dat de AIV zijn advies breder getrokken heeft dan alleen Afrika. Daardoor komen wat de AIV betreft –terecht- ook landen in bijvoorbeeld het Midden-Oosten in aanmerking voor Nederlandse steun. Ook is Partos te spreken over het adresseren van de noodzaak tot schuldverlichting, de hoognodige aanpak van belastingontwijking en -ontduiking en tenslotte het nakomen van de UNHCR hervestigingsafspraken.
Lees meer.
Trajectory on Post-Covid-19 world: complex potential futures
The Berlin International Civil Society Centre’s Scanning the Horizon platform, in collaboration with the ‘Convenors for the Futures network’ will be working on an international initiative to map post-COVID-19 world. Partos, a member of these platforms will participate in this project and invites its members to join this initiative.
Read more.
Column Bart Romijn | Hoop in bange dagen
Elke dag heb ik een telefoonhalfuurtje. Nu ontmoeten er niet meer inzit, bel ik dagelijks met een of twee leden. Gewoon, om even contact te hebben en om ‘wederwaardigheden’ te delen. Ik zit dan op mijn geïmproviseerde werkkamer, eigenlijk de kamer van mijn inmiddels uithuizige, jongste zoon Joren. Met uitzicht op een stille straat, bomen en struiken. Alleen een luidruchtige merel doorbreekt af en toe de stilte. Een fijne plek om mijn aandacht te kunnen richten op de gesprekken. Gesprekken waarin steevast een mix van zorg, boosheid en hoop terugkomt.
Lees meer.
Partos Algemene Ledenvergadering vindt voor het eerst in de geschiedenis digitaal plaats
Ondanks de gekke periode waar we ons in bevinden liet Partos haar Algemene Ledenvergadering (ALV) doorgaan. Juist omdat het zo belangrijk is om nu goed met elkaar in contact te blijven. Normaal ontmoeten leden elkaar twee keer per jaar en is de ALV een moment bij uitstek om te horen waar Partos samen met leden mee bezig is. Dat ging deze keer iets anders: digitaal kwamen we met 61 leden samen.
Lees meer.
Update: Subsidiebeleidskader NGO's coronacrisis, Q&A en aanvraagformulier gepubliceerd
Vandaag publiceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken een aantal relevante documenten omtrent (de gevolgen) van de coronacrisis. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Lees meer.
NOW-regeling open voor NGO's
Het kabinet kondigde de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) regeling aan die een groot deel van de loonkosten van organisaties dekt. NOW staat ook open voor NGOs. De wtv-regeling komt hiermee te vervallen. De regeling is er ook voor not-for-profit organisaties die 3 maanden achtereen minimaal 20% omzetverlies hebben door de coronacrisis.
Lees meer.
Hoe gaan we gezamenlijk om met de gevolgen van de coronacrisis?
De wereld is overrompeld door de gevolgen van het coronavirus. Wij delen de zorgen over de gevolgen van het coronavirus voor de landen waarin en de mensen waarvoor onze leden werken en voor onze leden zelf. In Nederland zijn er stevige maatregelen genomen om de kwetsbaren in ons land te beschermen en de verspreiding van het virus tegen te gaan. Echter stopt het virus niet aan de grens.
Lees meer.
Coronavirus: Updates & vorderingen
Het coronavirus zorgt voor veel veranderingen en onrust, ook rondom ontwikkelingssamenwerking. De crisis treft ook het werk van onze leden. De afgelopen twee weken heeft Partos inbreng gehad van maar liefst 60 lidorganisaties voor een gezamenlijk actieplan, dat we stap voor stap uitvoeren en doorontwikkelen. Een van de acties richt zich op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In dit kader had Partos afgelopen dinsdag, 23 maart, ook een gesprek met minister Kaag.
Lees meer.
Hoe gaan we samen om met de coronacrisis?
Het coronavirus heeft een grote impact. We kunnen de omvang van de directe gezondheidsbedreiging en de economische ontregeling nog niet inschatten. Dit geldt al voor rijke landen met relatief goede gezondheidsvoorzieningen. Het geldt temeer voor ontwikkelingslanden, met een veel slechtere infrastructuur en een grotendeels informele economie.
Lees meer.
Coronavirus: bereikbaarheid en events van Partos/The Spindle
Graag informeren wij iedereen over de maatregelen die Partos neemt als gevolg van de coronavirus-pandemie. Afgelopen week maakte de Nederlandse regering diverse maatregelen bekend om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk in te dammen. Daarom treffen wij ook een aantal maatregelen en blijven daarbij de adviezen van World Health Organisation en het RIVM op de voet volgen.
Lees meer.
Peace Brigades International Nederland
Nepal Monitor lanceerde Dashboard met betrekking tot Covid-19 Incidenten
Aangezien Corona ook is gestegen in Nepal, zijn er veel incidenten gerelateerd aan covid-19. Nepal Monitoring heeft daarom het dashboard gecreëerd en gelanceerd om deze incidenten vast te leggen.
Lees meer.
LGTBI verdedigster Scarlet Cambel vermoord
Honduras blijft een van de dodelijkste landen voor LGBTIQ + -mensen. De nacht van 10 juli werd Scarlet Campbel vermoord, een transvrouw activist van de LGBTI-organisatie Arcoiris, een van de organisaties die de rechten van seksuele diversiteit verdedigt en wordt begeleid door PBI Honduras. Zij werd neergeschoten en vermoord door onbekende aanvallers in een wijk in de hoofdstad Tegucigalpa.
Lees meer.
Human rights violations in Venezuela: online film screening and discussion
For 10 years already, Venezuela is going through an unprecedented political, economic and humanitarian crisis. To raise awareness on this ever worsening situation in Venezuela, we organised the screening of two short documentaries.
Read more.
Online cursus Engels voor mensenrechtenverdedigers (HRD’s) in Indonesië
Het is een moeilijke periode waarin de corona elk aspect van het leven beïnvloedt en vooral ook het werk van mensenrechtenverdedigers (HRD’s). Daarom moeten we tijdens deze pandemie de meest creatieve manier vinden om het werk van onze HRD in hun land te blijven ondersteunen. Indonesia Project richt zich op het opbouwen van capaciteit van de HRD’s in Indonesië en ze krijgen steeds weer verzoeken van HRD’s om hen te ondersteunen bij het leren van Engels. Veel van de HRD’s waarmee ze werken, spreken weinig tot geen Engels, maar het is een heel belangrijke vaardigheid om hen te helpen zich te engageren en te verdedigen op internationaal niveau.
Lees meer.
Psychosociale trainingen voor Nicaraguaanse ballingen in Costa Rica
Dit jaar is Peace Brigades International een nieuw project begonnen in Latijns-Amerika —het Nicaraguaproject in Costa Rica— dat begeleiding biedt aan Nicaraguanen in ballingschap. Sinds er in april 2018 een sociale crisis uitbrak in Nicaragua zijn er meer dan 100.000 Nicaraguanen in ballingschap gegaan. Daarbij heeft Costa Rica ongeveer 77.000 Nicaraguaanse vluchtelingen opgenomen.
Lees meer.
Online speaker tour met Germán Romero Sánchez
Ook in deze tijden van de corona pandemie blijft Peace Brigades International (PBI) ruimte creëren voor vrede waardoor mensenrechtenverdedigers zelf op een veilige manier aan een betere toekomst kunnen werken. Eigenlijk was het gepland dat de Colombiaanse mensenrechtenverdediger Germán Romero Sánchez naar Europa zou komen om hier aandacht te vragen voor zijn werk, maar dit kon door de wereldwijde lockdown niet door gaan. Om hem toch te kunnen ondersteunen in zijn werk organiseert PBI Nederland deze week voor het eerst een online speaker tour.
Lees meer.
Een gesprek met Mary Lawlor, nieuwe speciale VN-rapporteur voor mensenrechtenverdedigers
PBI is verheugd Mary Lawlor te verwelkomen in haar nieuwe functie als speciale VN-rapporteur voor mensenrechtenverdedigers en is verheugd met haar samen te werken om ervoor te zorgen dat ze haar mandaat kan vervullen; de veiligheid van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld vergroten, de aandacht vestigen op hun specifieke behoeften en uitdagingen en de tekortkomingen van de staat aanpakken wat betreft hun bescherming.
Lees meer.
Mexico: Geen jaarlijkse mars, maar digitale mobilisatie op Moederdag
10 mei wordt Moederdag in Mexico gevierd. Voor de moeders van verdwenen personen is deze dag geen reden voor een feest, maar een dag van strijd. Nog veel vragen blijven onbeantwoord over de afwezigheid van hun dierbaren. Al bijna 10 jaar lang, samen met families van andere verdwenen personen, roepen de moeders op tot een mars voor Nationale Waardigheid: "Moeders die op zoek zijn naar hun zonen, dochters, waarheid en gerechtigheid”. Om te laten merken dat niet iedereen deze dag kan vieren zoals ze zouden willen, wordt waarheid en rechtvaardigheid van de staat geëist.
Lees meer.
PBI start nieuw project voor Nicaraguaanse ballingen
Peace Brigades International is een nieuw begeleidingsproject gestart voor leden van Nicaraguaanse organisaties, sociale groeperingen en individuele mensenrechtenverdedigers die momenteel in Costa Rica in ballingschap leven. Het project heeft als doel om Nicaraguanen te begeleiden die zich genoodzaakt hebben gezien om hun land te verlaten vanwege het toegenomen politieke geweld, maar die nog wel banden hebben met Nicaraguaanse mensenrechtenbewegingen en die verwachten om terug te keren zodra de omstandigheden dat toelaten.
Lees meer.
De verdediging van de aarde gaat door ondanks het Coronavirus
Op 22 april van dit jaar vieren we de 50e verjaardag van Earth Day en het thema is klimaatactie. Om deze dag te vieren vestigt PBI de aandacht op de benarde situatie van milieuverdedigers die hun leven in gevaar brengen om hun territorium te beschermen tegen economische projecten die ecosystemen vernietigen en onomkeerbare schade aanrichten.
Lees meer.
Podcast – online film screening and discussion: ‘Women of the Venezuelan Chaos’
Last Monday, we organised our first online documentary film screening and discussion! By organising the screening of the film ‘Women of the Venezuelan Chaos’, we wanted to underline the importance of human rights, something that is maybe even more urgent in these times of crisis. We must unite as a global community and ensure that marginalised groups and the most vulnerable members of society are not disproportionally affected.
Read more.
Nu meer dan ooit moeten we mensenrechten verdedigen
In deze buitengewone tijd van onzekerheid, angst en instabiliteit, uit Peace Brigades International (PBI) onze solidariteit met iedereen die worstelt om optimistisch te blijven in zulke unieke en wereldwijde uitdagingen.PBI blijft ervan overtuigd dat solidariteit, empathie en verbinding ons kunnen helpen dit historische moment te overwinnen en ons misschien kan herinneren aan het belang van deze fundamentele menselijke eigenschappen bij de constructie van eerlijkere samenlevingen die zijn gebaseerd op respect, tolerantie en inclusie van alle stemmen.
Lees meer.
PAX
Syrische nieuwkomers beantwoorden veelgestelde vragen
Jarenlang vroegen duizenden scholieren onze Syrische sprekers het hemd van het lijf. Nu het project Verhaal van een vluchteling niet meer langs schoolklassen gaat, hebben we een online variant gemaakt en is het jouw beurt. We filmden de verhalen van drie nieuwkomers en stelden hen tientallen vragen, van wat ze meenamen op hun vlucht tot hoe het Nederlandse eten bevalt. Maak ook kennis Diana, Abdelilah en Maher.
Lees meer.
Succesproject Verhaal van een vluchteling gaat online verder
Vele duizenden leerlingen hebben de afgelopen jaren het verhaal leren kennen van iemand die moest vluchten. In het project Verhaal van een vluchteling van PAX vertelden Syrische vluchtelingen voor de klas over waarom ze zijn gevlucht. Dit heeft bijgedragen aan het verminderen van discriminatie.
Lees meer.
PAX steunt spoedadvies Corona aanpak Adviesraad Internationale Vraagstukken
De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) heeft op verzoek van de regering een spoedadvies opgesteld over de Nederlandse inzet bij het bestrijden van de coronacrisis in kwetsbare landen.
Lees meer.
Omgaan met het verleden is de kern van vooruitgang
Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze was er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette daar een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.
Leeshttp://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/omgaan-met-het-verleden-is-de-kern-van-vooruitgang meer.
14 mei interreligieuze dag tegen coronapandemie
De Rooms Katholieke Kerk zoekt in deze moeilijke tijd van het coronavirus de verbondenheid met alle mensen en roept op tot een interreligieuze dag waaraan iedereen, ongeacht religie, mee kan doen.
Lees meer.
Vredesproces Zuid-Soedan mag niet lijden onder corona
Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze was er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette daar een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.
Lees meer.
Vrouwen hebben keer op keer laten zien dat zij verandering kunnen brengen
Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze was er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette daar een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.
Lees meer.
Kabinet: toon solidariteit in Europa, ook met kinderen op de vlucht
Griekenland stuurde zeven maanden geleden een noodkreet naar de lidstaten van de Europese Unie: Neem alstublieft samen een groep van 2.500 kinderen over die zonder familie vastzitten in de overvolle vluchtelingenkampen. Deze kinderen - uit landen als Afghanistan en Syrië - zijn zeer kwetsbaar en hebben een veilige plek nodig. Deze noodkreet van de Griekse regering is door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden. De situatie in de kampen is volgens artsen potentieel catastrofaal.
Lees meer.
Megaconcerns let op! Geen uitverkoop mensenrechten door coronacrisis
Grote bedrijven mogen geen misbruik maken van de coronacrisis door mensenrechten in de uitverkoop te doen. Dat het nu wel gebeurt, kan niet door de beugel, vindt PAX. "Juist in crisistijd moeten bedrijven de mensen die voor hen in lagelonenlanden en conflictgebieden werken niet uit het oog verliezen,” stelt PAX’er Joris van de Sandt.
Lees meer.
Door corona moeten we in Colombia heel alert zijn voor misbruik
Net een paar maanden bezig als algemeen directeur bij PAX vindt Anna Timmerman zich thuiswerkend terug onder de hoogslaper van haar zoon. Ver weg van Irak, Zuid-Soedan, Oekraïne en Colombia, duizenden kilometers van de gebieden waar PAX werkt. Ze had er graag heen gegaan om de mensen met wie PAX werkt aan vrede te leren kennen, maar de coronacrisis zette er een streep door. Nu belt Timmerman ze stuk voor stuk op, om te zien hoe het coronavirus in de (post)conflictgebieden huishoudt. En of de machthebbers luisteren naar de bevolking, voor wie deze crisis bovenop de ellende komt waar ze al in zaten.
Lees meer.
Kerken in de strijd tegen COVID-19
Pasen zal dit jaar vreemd zijn”, schrijven Nederlandse bisschoppen in een brief aan gelovigen. Maar niet alleen in Nederland, over de hele wereld zullen de kerkbanken deze Pasen leeg zijn. In diepgelovige landen als Zuid-Soedan en Congo spelen kerken een belangrijke rol in crisisbeheersing, als het gaat om conflicten en sociale onrust. Hoe ziet die rol eruit in tijden van corona?
Lees meer.
Kerken in de strijd tegen COVID-19
Pasen zal dit jaar vreemd zijn”, schrijven Nederlandse bisschoppen in een brief aan gelovigen. Maar niet alleen in Nederland, over de hele wereld zullen de kerkbanken deze Pasen leeg zijn. In diepgelovige landen als Zuid-Soedan en Congo spelen kerken een belangrijke rol in crisisbeheersing, als het gaat om conflicten en sociale onrust. Hoe ziet die rol eruit in tijden van corona?
Lees meer.
PAX roept op tot wereldwijd staakt-het-vuren vanwege corona
PAX heeft, samen met meer dan 190 organisaties, de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om een wereldwijd staakt-het-vuren te realiseren om zo het coronavirus beter te kunnen te bestrijden. Secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft eerder al opgeroepen tot een dergelijk wereldwijd staakt-het-vuren en meer dan 70 landen hebben al hun steun betuigd. Nu moeten de VN-lidstaten ook echt de daad bij het woord voegen.
Lees meer.
Tijd voor transparantie over Nederlandse militaire acties en geweld tegen burgers
PAX roept de Nederlandse overheid en het Ministerie van Defensie op om zich in te zetten voor bescherming van burgers wereldwijd. Daarvoor moeten beleid en praktijk aangepast worden aan de ambitie van Nederland om een voorloper te zijn op het gebied van bescherming van burgers. Ook moet er volledige en transparante communicatie zijn over Nederlandse militaire acties en de gevolgen van het gebruik van geweld tegen burgers.
Lees meer.
Nederland, bied vluchtelingenkinderen uit Griekenland veiligheid
PAX roept samen met 12 andere humanitaire en mensenrechtenorganisaties de Nederlandse regering op om per direct 500 kinderen die zonder ouders vastzitten in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden te evacueren en op te nemen. Lees meer.
PAX en de COVID-19 respons
PAX en haar partners, actief in vijftien landen wereldwijd, zijn van mening dat internationale solidariteit, eerbiediging van de mensenrechten en een focus op vredesopbouw de kern moeten vormen van een gecoördineerde internationale reactie op de COVID-19 pandemie.
Lees meer.
Dubbele ramp, watertoegang in Noordoost-Syrië afgesloten
Omgaan met de uitbraak van het coronavirus is al moeilijk genoeg in landen waar vrede heerst. Voor honderdduizenden mensen in het noordoosten van Syrië wordt de bestrijding van de pandemie bemoeilijkt doordat hun toegang tot water is afgesloten.
Lees meer.
Doe mee met online Climate Strike van 3 april
Door de coronacrisis kan de Climate Strike, die op vrijdag 3 april in Utrecht plaats zou vinden, niet doorgaan. Wel is er een online alternatief. PAX roept mensen op om mee te doen, via het internet.
Lees meer.
Vrede in tijden van corona
De coronacrisis houdt de wereld in haar greep, zo ook in de gebieden waar PAX werkt aan vrede. We zien dat mensen in conflictsituaties extra kwetsbaar zijn: bijvoorbeeld doordat ziekenhuizen niet functioneren of gebombardeerd zijn, vluchtelingen opeengepakt zitten in vluchtelingenkampen of coronamaatregelen die vooral gericht lijken te zijn op het inperken van burgerlijke vrijheden. Het is de vraag of die beperkingen ook weer worden opgeheven wanneer de coronacrisis afneemt. Hieronder een inkijkje in hoe corona het werk beïnvloed in de regio’s waar we werken.
Lees meer.
Covid-19 related update
The NAP project, Engendering the Transition to Peace and
Security in Iraq
The Iraqi Ministry of Health has reported 630 total Covid-19 cases in Iraq, with 46 deaths as of 30
March 2020. A nationwide curfew is in place until April 11th. Some provincial authorities have
imposed stricter rules than others. Limiting and even prohibiting movement outside and between
provinces definitely causes obstacles for civic society organizations to continue their work. The
Kurdish authorities seem to be distributing aid to citizens.
Read more.
Vluchtelingen Lesbos en Chios snel evacueren
Nu het coronavirus ook het Griekse eiland Lesbos heeft bereikt, doen acht hulporganisaties een dringende oproep aan premier Mark Rutte om, met zijn Europese collega’s, de vluchtelingen daar weg te halen.
Lees meer.
'Hoop is het beste medicijn tegen angst'
De coronacrisis heeft invloed op alles en iedereen, ook op het vredeswerk van PAX. Anna Timmerman, onze algemeen directeur, over de gevolgen van de uitbraak van het virus. "PAX'ers blijven vechten voor hen die in conflictlanden leven."
Lees meer.
Gewapende groepen in Colombia gebruiken de coronacrisis als dekmantel
Nadat er acht mensenrechtenverdedigers zijn vermoord en anderen met de dood zijn bedreigd, vrezen Colombiaanse activisten dat de door het coronavirus veroorzaakte gezondheidscrisis wordt uitgebuit door illegale gewapende groeperingen.
Lees meer.
Plan International Nederland
'Meisjes moeten bij de Verenigde Naties mee kunnen praten over duurzame ontwikkeling in hun land'
In 2015 werden de Sustainable Development Goals (SDGs) vastgesteld door de Verenigde Naties (VN): gezamenlijke doelen van de lidstaten voor duurzame ontwikkeling. Er zijn 17 doelen, waaronder gendergelijkheid, gelijkwaardig en kwalitatief onderwijs voor iedereen en het uitbannen van alle vormen van armoede. Jaarlijks komen alle VN-lidstaten bij elkaar om de voortgang van de SDGs te bespreken en rapporteren een aantal landen over hun eigen voortgang.
Lees meer.
De impact van de coronacrisis op vluchtelingen
De coronapandemie brengt voor meisjes en jonge vrouwen die in vluchtelingenkampen verblijven nieuwe risico’s met zich mee. Stel je voor: een lockdown in een overbevolkt vluchtelingenkamp, tienermeisjes die in angst leven voor (dreigend) geweld en misbruik, geen bewegingsvrijheid hebben – laat staan toegang tot onderwijs of gezondheidszorg – en geen contact met vrienden. Dit is wel de dagelijkse realiteit voor 26 miljoen vluchtelingen over de wereld, waarvan ongeveer de helft onder de 18 jaar oud is.
Lees meer.
Gevangen en machteloos: meisjes in de Sahel lijden onder geweld en trauma’s
Uit onderzoek van Plan International onder meisjes in Burkina Faso en Mali blijkt dat de rechten van meisjes en jonge vrouwen ernstig worden geschonden door het aanhoudende conflict in de regio. Meisjes vallen wereldwijd vaker tussen wal en schip, in 2018 concludeerde Plan al dat meisjesrechten niet worden erkend en op grote schaal worden geschonden.
Lees meer.
Kinderen in India extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting door coronacrisis
De coronacrisis maakt kinderen in India die in toeristische gebieden wonen extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. In India is de impact van de coronacrisis enorm. In de alliantie genaamd ‘Down to Zero’ werken verschillende Nederlandse organisaties samen om commerciële seksuele uitbuiting in tien landen in Azië en Latijns-Amerika uit te bannen in 2020. Zo ook in het door corona getroffen India.
Lees meer.
Maandverband hamsteren in coronatijd
Maandverband en andere sanitaire producten lijken tijdens de coronacrisis duurder te worden in een groot aantal landen in Afrika, Latijns Amerika en Azië. Ook is er een tekort aan deze producten. Dat blijkt uit een onderzoek genaamd ‘Periods in a Pandemic’ van Plan International.
Lees meer.
Cycloon Amphan treft India en Bangladesh: meer dan honderd doden en duizenden huizen verwoest
Woensdag 20 mei kwam cycloon Amphan aan land in Bangladesh, vlakbij de grens met India. De cycloon raasde met hevige windstoten verder over India en bracht beide landen grote schade toe. Volgens internationale media heeft de cycloon aan meer dan honderd mensen het leven gekost en duizenden huizen verwoest. Miljoenen mensen werden geëvacueerd. Er is een groot tekort aan drinkwater en voedsel. De vrees is dat de evacuaties bijdragen aan verdere verspreiding van het coronavirus, dat in beide landen al veel levens heeft geëist. Plan International brengt in kaart wat er nodig is en begint met het uitdelen van voedsel, materiaal voor onderdak en hygiëne kits.
Lees meer.
Meisjesbesnijdenis in Somalië neemt toe door lockdown
In Somalië leidt de lockdown tot een zorgwekkende toename van meisjesbesnijdenissen. De besnijdsters gaan nu langs de deuren om meisjes te besnijden. Wereldwijd zullen er vanwege de crisis twee miljoen meisjes slachtoffer worden van besnijdenis. In Somalië zullen er dit jaar zo’n 290.000 meisjes worden besneden.
Lees meer.
Plan International levert 10,000 beschermende mondkapjes aan de Centraal Afrikaanse Republiek
Plan International heeft 10,000 medisch beschermende mondkapjes naar de Centraal Afrikaanse Republiek gevlogen om het door oorlog verscheurde land te steunen tijdens de coronacrisis. De komende tijd zal Plan in totaal 13,000 kilo beschermend materiaal leveren aan twaalf verschillende landen.
Lees meer.
Coronacrisis zal leiden tot enorme toename kindhuwelijken
Het coronavirus heeft verstrekkende gevolgen. Door de crisis lopen meisjes en jonge vrouwen een nog groter risico om uitgehuwelijkt te worden. Als we hier niks aan doen, zullen maar liefst 13 miljoen meisjes meer dan voorspeld worden uitgehuwelijkt in de komende 10 jaar.
Lees meer.
Corona & Plan International
Op dit moment wordt de wereld geconfronteerd met iets dat niemand eerder heeft meegemaakt – een wereldwijde pandemie die de manier verandert waarop we werken, leven en met elkaar omgaan. Het is een onzekere tijd en het ondersteunen van vrienden, familie, en collega’s is nog nooit zo belangrijk geweest. Maar ook solidair zijn met de rest van de wereld is nu cruciaal.
Lees meer.
Plan International wil € 100 miljoen investeren in meisjes en jonge vrouwen in nood door coronacrisis
Plan International doet een beroep op de wereld om € 100 miljoen te kunnen investeren in de bescherming van meisjes en jonge vrouwen tegen de gevolgen van de COVID-19-crisis. Voor miljoenen kinderen, vooral meisjes, betekent deze crisis schooluitval, misbruik en armoede.
Lees meer.
Gendergelijkheid is essentieel in de strijd tegen het coronavirus
De COVID-19 pandemie heeft wereldwijd ingrijpende gevolgen. De impact op meisjes en vrouwen is extra zorgwekkend want het leidt tot een grotere genderongelijkheid. Daarom is het ontzettend belangrijk dat de behoeften en de bescherming van meisjes en vrouwen prioriteit krijgen in de strijd tegen het coronavirus.
Lees meer.
Plan International en het coronavirus
Plan International maakt zich grote zorgen over de verdere verspreiding van het coronavirus. Hier in Nederland heeft het virus een enorme impact op iedereens leven. Het virus raakt mensen die er ziek van worden direct, maar ook indirect zijn de gevolgen groot. Veel mensen maken zich zorgen over hun gezondheid en inkomen en juist de mensen die kwetsbaar zijn kunnen we nu even geen knuffel geven. Het coronavirus veroorzaakt niet alleen hier een crisis, maar ook in de landen waar Plan werkzaam is. In de landen waar Plan werkt kan het virus verwoestende gevolgen hebben voor de bevolking, onder meer door het ontbreken van een goede medische infrastructuur en slechte hygiëne.
Lees meer.
3 ingrijpende effecten van het coronavirus op kinderen
Het coronavirus raakt iedereen, wereldwijd. En we proberen allemaal een manier te vinden om met de nieuwe situatie om te gaan. De COVID-19-pandemie stelt nu vooral de bevolking en economieën in welvarende landen zwaar op de proef. Maar de gevolgen voor mensen in arme landen met fragiele gezondheidssystemen kunnen nog veel verwoestender zijn. Vooral kinderen en jongeren zullen onder deze crisis lijden.
Lees meer.
Rutgers
Cursussen
Goed nieuws: al onze trainingen zijn weer beschikbaar voor jou of je team. In verband met COVID-19 doen we meer trainingen online, maar face-to-face is ook weer mogelijk. Bij face-to-face training zorgen we met elkaar voor 1,5 afstand en houden we ons uiteraard aan de RIVM-richtlijnen.
Lees meer.
1 op de 5 singles heeft seks in coronatijd, vaak met een seksbuddy
Veel singles die voor de lockdown en 1,5 meter samenleving nog wel seks hadden, hebben dat sindsdien niet meer gehad. 1 op de 5 singles hadden tijdens corona wel seks met een partner, maar dat is nu vaker iemand met wie ze vaker seks hebben (een seksbuddy) dan een onenightstand. We zien in het algemeen dat veel mensen nu een ander date- en seksgedrag vertonen. Ook is het voor mensen lastiger om voor een soa-test of anticonceptieconsult naar de GGD of huisarts te gaan. Zo blijkt dat bijna de helft (47%) van de jongeren die zich wilde laten testen op een soa dat door corona niet heeft gedaan. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland naar de invloed van de COVID-pandemie en maatregelen op de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren en volwassenen.
Lees meer.
Lancering Wereldbevolkingsrapport 2020: Against My Will
Jongeren, in Nederland en wereldwijd, hebben het recht om eigen keuzes te maken rondom hun seksuele leven, in een wereld vrij van stigma, discriminatie en seksueel geweld. Diepgaande en structurele (gender) ongelijkheid werpt echter belemmeringen op om deze seksuele en reproductieve rechten te vervullen.
Lees meer.
Het hele jaar Vaderdag?
We zien het vaker: Ondanks alle verschrikkingen biedt de coronacrisis ook kansen, zo ook voor vaders. Zij zijn sinds het begin van de crisis meer betrokken bij zorg en opvoeding van hun kinderen. In combinatie met de uitbreiding van het geboorteverlof per 1 juli, lijkt de tijd rijp voor vaders om ook na de crisis hun rol te blijven pakken. Daarvoor moeten de kansen voor vaders wel veel eerlijker worden verdeeld.
Lees meer.
Adviezen rond seksuele gezondheid in tijden van corona
Deze periode van social distancing en veel thuiszitten heeft gevolgen voor seksuele gezondheid: hoe gaan we om met relaties en seksualiteit? Waar kunnen we terecht met vragen of zorgen rond seksualiteit, anticonceptie en seksueel geweld? Rutgers geeft de volgende adviezen.
Lees meer.
Extra aandacht voor seksueel misbruik en grensoverschrijding
Seksueel misbruik komt voor bij kinderen. Volgens de laatste cijfers zitten er op elke school wel een paar kinderen die seksueel geweld meemaken. We maken ons zorgen om deze kwetsbare kinderen die tijdens deze coronacrisis thuis niet veilig zijn. Kinderen die thuis het slachtoffer zijn van seksueel misbruik kunnen geen kant op. En de meldingen bij de Kindertelefoon nemen toe. Daarnaast lopen kinderen en jongeren ook meer risico op online grensoverschrijding.
Lees meer.
Covid-19: Pandemie zet seksuele gezondheid en rechten onder druk
Corona is een wereldwijde gezondheidscrisis die iedereen raakt. Het raakt ons in onze dagelijkse levens en heeft grote impact op ons individuele functioneren. We zijn afhankelijk van experts en crisisteams en politici die aangepaste wet- en regelgeving doorvoeren. Dit leidt tot maatregelen die bijdragen aan het bedwingen van de crisis (flatten the curve), maar helaas is er ook een negatieve spin-off.
Lees meer.
Zwangerschapsafbreking in tijden van corona
Als je ongewenst zwanger bent en je wilt de zwangerschap laten afbreken, kun je gelukkig nog steeds terecht bij een abortuskliniek. Maar er zijn vrouwen die niet naar een kliniek kunnen omdat ze in quarantaine zitten, of in een onveilige thuissituatie waardoor ze niet ongemerkt naar een kliniek kunnen. Het is nu mogelijk om telefonisch of via videobellen een arts van een kliniek te consulteren, maar voor de uitvoering van een zwangerschapsafbreking en ook voor het verkrijgen van de overtijdpil, is een fysiek bezoek aan de kliniek een vereiste.
Lees meer.
Adviezen rond seksuele gezondheid in tijden van corona
Deze periode van social distancing en veel thuiszitten heeft gevolgen voor seksuele gezondheid: hoe gaan we om met relaties en seksualiteit? Waar kunnen we terecht met vragen of zorgen rond seksualiteit, anticonceptie en seksueel geweld? Rutgers geeft de volgende adviezen.
Lees meer.
Gratis online cursussen te volgen
Vanwege de maatregelen rond het coronavirus hebben we de geplande face-to-face trainingen tot juni 2020 stilgelegd. Onze online cursussen zijn uiteraard wel te volgen, gratis. Voor wie nu tijd heeft!
Lees meer.
Rutgers komt met Lentekriebelslessen voor thuis
Basisschoolkinderen krijgen massaal thuis les: van rekenen en taal tot drama en gym. Rutgers ontving de afgelopen dagen vragen van scholen en ouders om thuis ook aan de slag te gaan met seksuele vorming. Wat een goed idee! Daarom komt Rutgers vanaf vandaag met speciale Lentekriebelslessen voor thuis.
Lees meer.
SekswerkExpertise
Hoe vraag je de 'Niet-TOZO' aan bij je gemeente? Lees meer.
Overzicht organisaties
Dit is een overzicht van organisaties die (mogelijk) sekswerkers ondersteunen bij hun aanvraag tot noodsteun. Het overzicht is zowel bedoeld voor organisaties om te kunnen doorverwijzen als voor sekswerkers zelf die in hun regio hulp nodig hebben. In principe moet een sekswerker noodsteun aanvragen in de eigen woonplaats, maar is enige ondersteuning wel fijn.
Lees meer.
Tear
‘Je komt uit je eenzaamheid als je een ander helpt’
‘Bid tot de Heer voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei.’ Woorden uit Jeremia 29 en de visie van Villa Klarendal. Een kerk in Arnhem die niet bepaald traditioneel is. Geïnitieerd door een ‘rare’ pionier. Wat leren we van deze atypische taferelen? In gesprek met Rick Jansen, levensloopbegeleider, coach, trainer, missionaire pionier én ambassadeur van Tear.
Lees meer.
Wat als er geen water meer uit de kraan komt?
Een verfrissend glas water uit de kraan, een heerlijke warme (of ’s zomers verkoelende) douche en altijd schoon water binnen handbereik. In Nederland zijn we niet anders gewend en is het soms al wennen als de kraan voor een paar uur wordt afgesloten. Maar hoewel het vanzelfsprekend klinkt, is schoon water niet overal standaard beschikbaar. En dat is vaak best een uitdaging, bijvoorbeeld in Bangladesh.
Lees meer.
Hoop voor vluchtelingen in Libanon
In Libanon kunnen vluchtelingen van hun loon voedsel kopen voor ongeveer één tot drie dagen, maar door de coronamaatregelen vallen vrijwel al hun inkomsten weg. Karen Soerensen, Country Director voor Jordanië en Libanon: ‘We weten niet hoe de vluchtelingen zullen overleven en waar ze aan eten zullen komen.'
Lees meer.
Genezen van corona, maar vermeden door de buren
Je bent hersteld van corona, maar toch blijven de buren je mijden. Sterker nog, je wordt zelfs bedreigd. In de DRC (Democratische Republiek Congo) krijgen ex-coronapatiënten te maken met vooroordelen. Ook is er veel onwetendheid onder de bevolking. Twee ex-patiënten vertellen.
Lees meer.
Lied 'Niet alleen' als ode aan kwetsbaarheid
Tear-Ambassadeur Bas van Nienes en Lydia van Maurik schreven samen een bijzonder lied: Niet alleen. ‘Het lied is er om mensen die eenzaamheid kennen een hart onder de riem te steken. Het is een ode aan kwetsbaarheid.’ Ze schreven het nummer voor het platform #Nietalleen dat tijdens de coronacrisis talloze lokale hulpinitiatieven aan hulpvragers verbond.
Lees meer.
Martha Zonneveld: ‘Honger is een afschuwelijke ramp die zich voltrekt naast de dreiging van corona’
Na maanden thuisblijven, krijgen we weer wat lucht. We gaan vaker naar buiten, de terrassen zijn weer open en we maken plannen voor de vakantie. Toch zijn we bij Tear actief betrokken bij mensen die op dit moment nog wél middenin een lockdown zitten. Martha Zonneveld, noodhulpcoördinator bij Tear: ‘In sommige landen begint de crisis nu pas echt.’
Lees meer.
Zes lockdownlessen van Don Ceder
Hij komt als advocaat en politicus op voor de zwakken in ons land en zag dat juist die groepen deze lente extra harde klappen kregen. Don Ceder, ook lid van de Raad van Toezicht van Tear, trok zes lockdownlessen. ‘The sky is niet altijd the limit!’
Lees meer.
Gebed is onze grootste kracht
Waar moet je beginnen als je wilt bidden voor zoiets groots als de wereldwijde coronacrisis? Wij maakten deze gebedsgids die je kunt gebruiken als eenvoudige handleiding om zowel de situatie dicht bij huis als die van onze broers en zussen wereldwijd voor God te brengen.
Lees meer.
6x Zwolle wat ben je mooi!
Het wordt steeds weer wat drukker op straat. Het aantal besmettingen is laag en Nederland lijkt weer te ontwaken. Toch zijn er nog genoeg mensen die een vergroot risico lopen, eenzamer zijn of op andere manieren geraakt worden door de crisis. Wat is het hartverwarmend om te zien dat er zoveel mensen opstaan die iets voor een ander willen doen. Vandaag delen we 6 initiatieven in Zwolle die de wereld een stukje mooier maken.
Lees meer.
Nella van Dijke zet zich in tegen huiselijk geweld: ‘Het went nooit’
Het komt alleen al in Nederland voor achter honderdduizenden verschillende voordeuren. Huiselijk geweld: van verwaarlozing tot seksueel geweld. Vaak houden slachtoffers zich stil, uit loyaliteit of schaamte. Nella van Dijke van Eleos: ‘Soms weten slachtoffers ook niet meer wat ‘normaal’ is.’
Lees meer.
Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk
Dat Tear werkt via lokale kerken, en hen helpt om te kijken naar wat de omgeving nodig heeft, is niet nieuw. Wel nieuw èn bemoedigend is dat deze aanpak in Indonesië juist ook in coronatijd haar vruchten afwerpt!
Lees meer.
Kraamtijd in lockdown: net bevallen en geen inkomen meer
Als je net een kindje hebt gekregen, wil je hem of haar natuurlijk het liefst vol trots aan iedereen showen. Maar wat als er precies op dat moment een (intelligente) lockdown wordt afgekondigd? In korte tijd verandere kraamvisite in Nederland de afgelopen maanden in 'raamvisite'. De kraamtijd ziet er door het coronavirus heel anders uit dan we gewend zijn, zo ook voor de 25-jarige Kabita en haar man.
Lees meer.
Pepijn en Sepp beklimmen de Alpe d'Huez!
270 keer de trap op en af: waarschijnlijk word je al moe als je er aan denkt. Toch is dat precies wat de broertjes Sepp en Pepijn en hun stiefvader Randolf hebben gedaan. In het Jeugdjournaal vertelden Sepp en Pepijn over The Climb!
Lees meer.
De langste trap van Nederland beklimmen: ‘Voor andere vluchtelingen de trap op’
Met 508 treden is de Wilhelminaberg in Landgraaf de langste openlucht trap van Nederland. Ze is 248 meter lang en overbrugt 75 meter. Geen betere plek in het land voor Fnan Alem (op de foto rechts) en zijn vrienden om die trap beklimmen voor The Climb, de sportieve challenge van Tear. ‘Wij weten hoe het is om vluchteling te zijn. Daarom willen we voor andere vluchtelingen de trap oplopen’, zegt Fnan.
Lees meer.
Amsterdamse dominee beklimt Mont Blanc op eigen trap
Jurjen ten Brinke uit Amsterdam-Noord beklimt van 11-20 juni de Mont Blanc op zijn eigen trap voor sponsoractie The Climb. Dat betekent tien dagen lang ruim zeventig keer per dag omhoog. Hij haalt hiermee geld op voor mensen in ontwikkelingslanden die extra hard zijn geraakt door de coronacrisis.
Lees meer.
Ondanks zijn hersenletsel beklimt Antheun de trap
De Vaalserberg. Dat is zijn doel. Hiervoor gaat hij twaalf dagen lang, vier keer per dag, met de trap naar zolder en – achterstevoren met zijn vrouw als ‘vangnet’ – weer naar beneden. Geen ongevaarlijke actie van de 58-jarige Antheun Janse. Hij is halfzijdig verlamd en gaat normaliter met de traplift. "Door The Climb beteken ik, ondanks mijn gestrompel, iets voor een ander.”
Lees meer.
Lizet en Tjerk doen mee aan The Climb: ‘Door zelf in onze kracht te staan, helpen we mensen ver weg dat ook te doen’
'Er is een challenge die 'The Climb' heet en ik ga eraan meedoen op de Petrustoren', deelt Lizet Wolters uit Woerden op een dag aan haar partner Tjerk Copier mede. Zo gezegd, zo gedaan. Op 11 juni beginnen ze samen aan hun klimtocht: elke dag lopen ze acht keer de 142 treden op en af, en dat tien dagen achter elkaar.
Lees meer.
Help geweld tegen vrouwen in Congo te stoppen
Congo wordt geteisterd door armoede en geweld en nu in het land het coronavirus is uitgebroken neemt dit alleen maar verder toe. Juist nu moeten we de meest kwetsbare mensen helpen. Mensen zoals Safi.
Lees meer.
Je kunt jezelf wel beschermen tegen corona, maar wat als er een bom valt?
Nigeria heeft de grootste economie van Afrika, en toch zijn zeven miljoen mensen in het noordoosten van het land afhankelijk van humanitaire hulp. Naar schatting lijden 2,7 miljoen mensen in het land onder ernstige voedseltekorten en de laatste tijd laait het geweld van terreurorganisatie Boko Haram ook weer verder op. Genoeg reden voor zorgen dus, en ondertussen gaat ook de coronacrisis dit land niet voorbij.
Lees meer.
'Is al het harde werk voor niets geweest?'
Ze is een succesvolle zakenvrouw. Nigatwa is eigenaar van een aantal kleine tot middelgrote winkels in Adama Town, een stad ten zuidoosten van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Voor haar zakelijke successen heeft ze hard moeten werken, want ze kent ook armoede. Nu lijkt door corona alles voor haar ogen in te storten. Nitagwa: ‘Is al het harde werk voor niets geweest?’
Lees meer.
Hoe kun je met je handen vol toch een gemeente zijn?
‘Ik geloof heel erg in de waarde van de lokale kerk’, vertelt Christian Hogeveen, lid van Evangeliegemeente De Ark in Nijkerk. Maar hoe kun je als kerk tot zegen zijn voor je omgeving als je je handen vol hebt aan je gezin en werk in deze coronatijd?
Lees meer.
Alleen even een praatje doet al wonderen
'Goedenavond, met #Nietalleen, u spreekt met Geert Jan van Dijk, wat kan ik voor u betekenen?' 'Ik ben heel alleen', hoor ik aan de andere kant van de lijn. Voor ik het weet, neemt een mevrouw op leeftijd me mee in haar leven. Een leven vol van ziekte, verdriet, frustratie en eenzaamheid.Alleen even een praatje doet al wonderen.
Lees meer.
Zo maak je zelf een duurzaam mondkapje
Vanaf 1 juni kunnen reizigers in het openbaar vervoer niet meer om (niet-medische) mondkapjes heen. Je kunt ze inmiddels op veel plekken kopen, maar wil je een echt duurzaam mondkapje? Dan kun je die ook heel makkelijk zelf maken! Lees hier hoe.
Lees meer.
Bouwiena maakt houten poppetjes en doneert aan noodhulpfonds van Tear
Verschillende verpleegsters, een operatiebroeder en een team van thuiszorg medewerkers. Bouwiena Edink (40) uit Kampen maakt ze allemaal als houten poppetjes aan een sleutelhanger. Dochter Lisa (13) helpt bij de afwerking. Een deel van de opbrengst gaat naar het Corona Noodhulpfonds van Tear. ‘Ik wil graag geven aan een organisatie die coronahulp biedt. Tear doet dat’, vertelt Bouwiena.
Lees meer.
De sportiefste challenge in lockdown!
Doe mee met de sportiefste challenge in lockdown: The Climb! Meld je aan als individu of stel je eigen team samen. Door bergen te beklimmen op je eigen trap help jij mee om de meest kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden te beschermen tegen de gevolgen van de coronacrisis. Jij blijft fit en helpt tegelijkertijd mensen ver weg die dat heel hard nodig hebben. Met het sponsorgeld dat je ophaalt, delen wij voedselpakketten, water en zeep uit en geven we voorlichting en medische hulp.
Lees meer.
In Haïti bedachten ze deze innovatieve manier om handen te wassen
Wat als geadviseerd wordt om vaak je handen te wassen, maar er geen kraan en zeep in de buurt zijn? Dan maak je gewoon zelf een waterpunt!
Lees meer.
'Grote zorgen om explosie van coronabesmettingen door orkaan Amphan'
Terwijl de orkaan Amphan grote verwoestingen heeft veroorzaakt in India en Bangladesh, zijn miljoenen mensen hun leven niet veilig. 'Ik maak me grote zorgen over de combinatie met het coronavirus', zegt Sudarshan Reddy, landendirecteur voor Tear in Bangladesh. 'Mensen zitten nu hutjemutje op elkaar in schuilplaatsen, terwijl dat nu zeer onveilig is.'
Lees meer.
Steun het Corona Noodhulpfonds
Het coronavirus is overal. Op dit moment zijn er al honderdduizenden mensen overleden. We maken ons grote zorgen, juist ook in ontwikkelingslanden. De medische zorg is in veel van deze landen zeer beperkt. Een grote uitbraak zou desastreus zijn. We blijven hulp bieden aan de meest kwetsbaren, juist nu. Samen doen we er alles aan om dit virus het hoofd te bieden.
Lees meer.
Nieuwe Tear-ambassadeur Reinier van den Berg: ‘De coronacrisis is een gedwongen sabbatical’
De coronacrisis raakt hem keihard in zijn portemonnee. Genoeg andere zorgen aan zijn hoofd om zich ook nog druk te maken over het klimaat, zou je kunnen denken. Toch piekert de RTL4-weerman Reinier van den Berg er niet over om daarover te zwijgen. De kersverse Tear-ambassadeur: ‘Onze unieke planeet smacht naar creatieve en radicale oplossingen.’
Lees meer.
Liveblog: De impact van het coronavirus op ontwikkelingslanden
Bij Tear maken we ons grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus, juist ook in ontwikkelingslanden. De medische zorg is in veel van deze landen zeer beperkt. Een grote uitbraak zou desastreus zijn. Tear blijft hulp bieden aan de meest kwetsbaren, juist nu. We zijn dankbaar voor de steun van onze supporters. Samen doen we er alles aan om dit virus het hoofd te bieden.
Lees meer.
Unie van de Soroptimistclubs
Save the date(s) werkconferentie 2020
We leven in bijzondere tijden en dat vraagt om vindingrijkheid en aanpassingsvermogen. Ook voor de werkconferentie 2020. We hebben een nieuwe aanpak gekozen, die het mogelijk maakt voor alle Soroptimisten om online deel te nemen. Dit wil je niet missen!
Lees meer.
Landen die het corona het best bestrijden, hebben 1 ding gemeen: een vrouw aan het hoofd
In deze crisistijd waarin iedereen de kreet ‘houd 1,5 meter afstand’ heeft geleerd en ook nooit meer zal vergeten, neemt het vrouwelijke perspectief een belangrijke rol in. Forbes publiceerde recent een artikel wat landen die adequaat reageren op het Coronavirus gemeenschappelijk hebben: vrouwelijke leiders.
Lees meer.
Acties opgepakt in het kader van Corona/COVID-19
Gepost op 19 Apr 2020Soroptimisten zijn goed in het oppakken van acties als de nood aan de vrouw/man of is. In de appgroep ‘SoropNLcovid vraag aanbod’ zijn al tal van initiatieven voorbij gekomen, die we hieronder kort beschrijven. Misschien brengt het jou of je club ook op ideeën. Lees verder.
Lees meer.
Covid 19 / Corona
Onze president Anne Marie Vreman heeft eerder deze maand al een mail aan alle clubsecretarissen gestuurd over het Corona-virus dat ons allemaal raakt, aangaat, zorgen baart en vragen oproept.
Lees meer.
Women Engage for a Common Future (WECF)
Feministische conclusies en aanbevelingen voor het bereiken van Agenda2030
Universele mensenrechten voor vrouwen zijn vandaag de dag nog verre van realiteit, ondanks internationale toezeggingen en het feit dat er belangrijke stappen vooruit zijn gezet de laatste jaren. Vooral de Agenda 2030 biedt regeringen een belangrijke kans om de verantwoordelijkheid op zich te nemen om ervoor te zorgen dat iedereen een gezond, bevredigend en vooral waardig leven kan leiden.
Lees meer.
Feminist organizing toolkit – planning virtual meetings
In the last two months, we were thrilled to see so many people participate in our joint three-part webinar series on "Planning Virtual Meetings.” As April and May progressed and the coronavirus pandemic necessitated social distancing around the world, it was clear we would need more virtual organizing than ever before. The webinars were an urgent response to that need, but we also know that digital tools and skills will be a critical tool for our movements far beyond this moment. As feminists, we know we must continue to find ways to build power together online.
Read more.
WECF deelt ecofeministische input in aanloop Tweede Kamerverkiezingen
Begin 2021 zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen, een belangrijk moment om op te komen voor de belangen en rechten van vrouwen*, in Nederland en mondiaal en om te pleiten voor duurzame verandering. Vooral nu we zien dat de Covid-19 crisis bestaande ongelijkheid vergroot en vrouwenrechten steeds meer onder druk staan.
Lees meer.
Wereldwijde feministische beweging pleit samen voor eerlijk en duurzaam Covid-19 beleid
Een groot informeel netwerk van feministen uit meer dan 70 landen lanceerde vorige week een innovatieve website om hun gedeelde, feministische kernwaarden voor rechtvaardig herstel te delen. De website heeft ook een innovatief ‘tracker’ systeem waarin reacties en beleid naar aanleiding van de Covid-19 crisis worden gemonitord en feministische initiatieven worden gedeeld. We zijn trots dat we deel uit maken van dit netwerk en dat we de ontwikkeling van deze website en de samenwerking van dit netwerk hebben kunnen steunen.
Lees meer.
Publicatie: Young feminists want system change
Beleidsbeïnvloeding en activisme tijdens internationale processen en onderhandelingen is complex en niet altijd makkelijk toegankelijk voor jongeren. Deze handleiding is ontwikkeld om jonge feministen te motiveren en te steunen om bij te dragen aan internationaal beleid en zich in te zetten voor systeemverandering binnen de Generation Equality Forum (Beijing +25) en andere beleidsprocessen over vrouwenrechten en gendergelijkheid zoals bijvoorbeeld de Commission on the Status of Women (CSW), verantwoordelijk voor de evaluering van het Beijing Declaration and Platform for Action, De Agenda 2030 met het High Level Political Forum en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Lees meer.
Maatschappelijk middenveld publiceert alternatieve visie voor Europese Textielwetgeving
Het Corona virus benadrukt de noodzaak voor nieuwe Europese textielwetgeving – 65 maatschappelijke organisaties publiceren hun gedeelde visie.
Lees meer.
Solidariteitsverklaring Covid-19
We maken ons ernstig zorgen over de gevolgen van de Covid-19 pandemie. In deze verklaring willen we, namens WECF, onze bezorgdheid over deze gevolgen uitspreken en onze aanbevelingen delen. Ook willen we uiteraard onze steun en medeleven uitspreken voor iedereen die vrienden of familie is verloren en iedereen die zich daar zorgen over maakt.
Lees meer.
Women on Waves
Rechter biedt geen soelaas voor vrouwen die nu op een abortus wachten en hun huis niet uit kunnen.
Om 16:00 uur vandaag wees de rechtbank Den Haag vonnis in het kort geding van Trix (alias) tegen de Staat, motivering komt pas dinsdag. Vrouwen moeten naar een abortuskliniek om de medicatie op te halen. Door de COVID-19 maatregelen kunnen niet alle vrouwen daar komen. Door deze uitspraak blijven vrouwen in tijden van corona verstoken van noodzakelijke abortus zorg, terwijl een goed alternatief binnen handbereik is. Huisartsen en apotheken kunnen immers ook veilig de abortuspil verstrekken zonder dat vrouwen een fysiek bezoek aan een abortuskliniek af zouden moeten leggen, want de abortus die door de medicijnen op wordt gewekt vindt nu ook al thuis plaats. Lees be
Kort geding: Maak abortuspil toegankelijker ten tijde van COVID-19
Vandaag vindt het kort geding tegen het ministerie van VWS plaats om te zorgen dat de maatregelen ten tijde van COVID-19 geen obstakel vormen voor de toegang tot abortus hulpverlening.
Lees verder.
Vrouwenorganisaties waarschuwen minister om toegang tot abortuszorg in Covid-19 tijd te waarborgen
Twee vrouwen die wegens de corona-maatregelen in isolatie zitten kunnen vanwege persoonlijke redenen niet uit de isolatie komen om naar een abortuskliniek te gaan. Dat is op dit moment echter nodig om een zwangerschap door inname van de abortuspil af te kunnen breken. Dit schrijven Bureau Clara Wichmann en Women on Waves in een brief aan de minister. Zij vinden dat de abortuspil voor vroege afbrekingen ten tijde van de COVID-19 maatregelen ook buiten de abortuskliniek door huisartsen en via telemedicine verstrekt moet kunnen worden. De organisaties verzoeken de minister in een brief om snel met een oplossing te komen zodat alle vrouwen die in deze tijd niet in staat zijn naar een kliniek te reizen de abortuspil thuis kunnen innemen. In Engeland waar een zelfde soort abortuswet was als in Nederland wordt nu ook op deze manier de abortushulp vorm gegeven.
Lees meer.
Women in Development Europe+ (WIDE+)
WIDE+ reflection on COVID-19: underlining the urgent need for a ‘new normal’ of care work in Europe
In recent months, WIDE+ network members have been reflecting on challenges they have faced from the COVID-19 pandemic and key issues stemming from it that would call for collective feminist action. This review, written by WIDE+ coordinator Gea Meijers, outlines the main issues that have arisen from these reflections. While not presenting an exhaustive review of COVID-19 and its impact, this article will hopefully stimulate further reflection and action that may provide new alternative models for our care economy.
Read more.
Recording available Webinar "COVID-19: Migrant women in Europe resisting increased abuse and precariousness II”, 15 July, 2020
The webinar shared common experiences of migrant women and girls -refugees, domestic workers, those part of family reunification, undocumented, etc.- coping under COVID measures in Europe. It highlights how migrant women have worked together to provide essential support, safe spaces, and collective action through campaigning and advocacy. It outlines experiences in Germany, Spain, Belgium and Europe, including providing political recommendations, such as for the EU recovery fund. Read more.
Webinar recording available: "COVID-19: Migrant women in Europe resisting increased abuse and precariousness I”, 8 July 2020
The webinar shared common experiences of migrant women and girls -refugees, domestic workers, those part of family reunification, undocumented, etc.- coping under COVID measures in Europe. It will highlight how migrant women have worked together to provide essential support, safe spaces, and collective action through campaigning and advocacy. It will outline experiences in Germany, Spain, Serbia and Belgium and Europe, including providing political recommendations, such as for the EU recovery fund.
Read more.
Webinar "COVID-19: Migrant women in Europe resisting increased abuse and precariousness II”, 15 July, 14.00 CET
This webinar is part of a series of two webinars that will be available in English and Spanish. Each webinar will share common experiences of migrant women and girls -refugees, domestic workers, those part of family reunification, undocumented, etc.- coping under COVID measures in Europe. It will highlight how migrant women have worked together to provide essential support, safe spaces, and collective action through campaigning and advocacy. It will outline experiences in Germany, Spain, Serbia and Belgium and Europe, including providing political recommendations, such as for the EU recovery fund.
Read more.
Webinar "COVID-19: Migrant women in Europe resisting increased abuse and precariousness I”, 8 July 16.00 CET
This webinar is part of a series of two webinars that will be available in English and Spanish. Each webinar will share common experiences of migrant women and girls -refugees, domestic workers, those part of family reunification, undocumented, etc.- coping under COVID measures in Europe. It will highlight how migrant women have worked together to provide essential support, safe spaces, and collective action through campaigning and advocacy. It will outline experiences in Germany, Spain, Serbia and Belgium and Europe, including providing political recommendations, such as for the EU recovery fund.
Read more.
Webinar "Trading away women’s rights: How free trade has undermind women’s human rights before & during this time of pandemic” 5 June, 2020, 13.00 CET
Since the Beijing Declaration and Platform for Action (BPfA), the reach and depth of trade liberalisation has intensified around the world. Rather than contributing to the fulfilment of women’s rights in line with Beijing and wider women’s rights commitments; including access to land, access to decent work, redressing women’s unequal share of unpaid care and domestic work through access to gender-responsive public services and infrastructure, and ensuring the right to health through affordable medicines, free trade deals and policies often undermine these rights, whilst cementing corporate power and exacerbating existing inequalities within countries and between Global North and Global South.
Read more.
Listen to webinar on the impacts of COVID on women and feminist movement in Latin America
This Webinar "The COVID pandemia: how are Women and the feminist movement in Latin America being impacted?”, was organized by WIDE+ member GADIP, with speakers: Virginia Vargas, Peru, Graciela di Marco, Argentina, Paloma Bonfil Mexico. And moderated by Edmé Dominguez. It took place on 26 may 2020.
Read more.
Feminist replies to EU consulation on new Gender Equality in External Action Plan
WIDE+ contributed to the targeted consultation on the EU external action Gender Action Plan (GAP) III 2021 – 2025. The European Union has been planning to launch a new GAP cycle for its External Policy by the autum of this year, though it is not certain this is still the planned shedule, given COVID-19.
Read more.
WIDE+ supports statement that calls for a Care Economy as response to COVID-19
WIDE+ has signed to this public statement asking for investment in the care economy for a just, green, feminist Covid-19 response and recovery that is now signed by almost 200 associations.
Read more.
WIDE+ presented during Polis180 online Policy Kitchen on a Foreign Feminist (trade) Policy
Polis180, a German policy thinktank, organized an interactive webinar on 20 April, 2020, to reflect on the elements that should be part of a Feminist foreign policy. The online event was fully booked with 100 registrations. WIDE+ coordinator Gea Meijers took part as speaker on the relationships between gender and trade policy. The ‘policy kitchen’ facilated brainstorming on ideas in different working group, including on a feminist trade policy (see illustration the results). It is part of a European wide project.
Read more.
COVID-19 Crisis from a feminist perspective: overview of different articles published. Read more.
The gender impact of Coronavirus:
How to move to an economy that cares for people and the planet
This essay raises some questions about how the Coronavirus crisis affects women and men differently.
It reveals the key role of the care sector, referring to both paid and unpaid care work, and women’s
specific roles and risks during the crisis. The article reviews some measures taken by governments to
slow down the spread of the virus, and the impact of these measures on women, men and the
environment. The central message is that the Coronavirus crisis is a wake-up call for all of us. It’s time
for a change. We cannot fall back on the old structures of an economic model that is obsolete for the
challenges ahead in terms of climate change, gender equality and human rights for all.
Read more.
Mexico: Champion of Women or Detractor?
In January 2020, the Mexican government announced that it would implement a Feminist Foreign Policy that would put women and marginalised communities at the centre of its approach to international affairs. This makes Mexico the first country in the Global South to adopt a Feminist Foreign Policy. In this piece we will look at some of the contradictions between this announcement and the current Mexican government policies at the domestic level on gender equality and women’s rights.
Read more.
Women's International League for Peace and Freedom (WILPF)
New Guide: Holding the UN Security Council Accountable for WPS Agenda Commitments
Today, WILPF publishes a guide tailor-made for civil society organisations and activists to ensure that the Women, Peace and Security (WPS) Agenda is included in UN Security Council (UNSC) resolutions.
Read more.
Mexico: Champion of Women or Detractor?
In January 2020, the Mexican government announced that it would implement a Feminist Foreign Policy that would put women and marginalised communities at the centre of its approach to international affairs. This makes Mexico the first country in the Global South to adopt a Feminist Foreign Policy. In this piece we will look at some of the contradictions between this announcement and the current Mexican government policies at the domestic level on gender equality and women’s rights.
Read more.
Feminist Consortium Releases Five Principles for a Meaningful Ceasefire
Today, five prominent feminist organisations have released a set of feminist principles for a meaningful ceasefire. The principles are a direct response to the UN Secretary-General António Guterres, who on the 23 March, issued an appeal for a global ceasefire in response to the COVID-19 pandemic.
Read more.
COVID-19: No Excuses – A Human Rights-Based Response to COVID-19 is Imperative. Read more.
COVID-19: "Who is Skilled and Who is Unskilled in this Pandemic Moment?” Read more.
COVID-19: Making our Recovery Green and Feminist. Read more.
COVID-19: Dismantling Structural Racism and Disarming, Demilitarising, and Defunding Police to Rebuild our Communities. Read more.
COVID-19: A Quantum Leap to Surface the Solutions. Read more.
COVID-19: The Pandemic of Nuclear Weapons. Read more.
COVID-19: Foreign Military Bases Spread Violence and Virus. Read more.
COVID-19: Women’s Leadership Sets the Example. Read more.
COVID-19: Our Response Must Match the Male Leaders’ War on the Pandemic. Read more.
COVID-19: Divest, Demilitarise, and Disarm. Read more.
COVID-19: Solidarity as a Political Tool for Radical Transformation. Read more.
COVID-19: Multilateralism Matters. Read more.
COVID-19: Post-Pandemic Starts During the Pandemic – Feminist Lessons from Post-War Failures. Read more.
COVID-19: The Pandemic Reveals a Long-Standing Financial Crisis. Read more.
COVID-19: A Sustainable Ceasefire Means No More "Business as Usual”. Read more.
COVID-19: WILPF Sections Mobilising to Prevent Pandemic in Africa. Read more.
COVID-19: The United Nations Security Council is Doing What Exactly? Read more.
COVID-19: The Risks of Relying on Technology to "Save Us” from the Coronavirus. Read more.
COVID-19: Coronavirus Capitalism versus Persistent Activism. Read more.
COVID-19: Turning Swords into Ventilators? Or is it Ventilators into Swords? Read more.
COVID-19: Foreign Military Bases Spread Violence and Virus. Read more.
COVID-19: From Ceasefire to Divestment and Disarmament. Read more.
COVID-19: We are Not Soldiers // No somos soldados. Read more.
COVID-19: "Waging War” Against a Virus is NOT What We Need to Be Doing. Read more.
COVID-19: What has COVID-19 Taught Us about Neoliberalism? Read more.
COVID-19: Exposing the Fault Lines Read more.
Women Win
Global Resilience Fund for Girls and Young Women – A collective response to the COVID-19 crisis
The Global Resilience Fund for Girls and Young Women was conceived by Women Win and Purposeful, who are co-leading outreach and fundraising. It has now become a collective response with 19 social justice funders committed to resourcing girls’ and young women’s activism through the COVID-19 crisis.
Read more.
COVID-19: Protecting Adolescent Girls and Young Women
We are only beginning to understand the economic and social impacts that Covid-19 will have on communities around the world. However, substantial evidence shows that outbreaks and crises compound existing inequalities and disproportionately affect women and girls.
Read more.
Overige artikelen
Kabinetsbesluit op AIV-advies mondiale aanpak corona ontoereikend
Het besluit van het kabinet op het AIV-advies ‘Nederland en de wereldwijde covid-19 aanpak’ om 150 miljoen euro extra beschikbaar te stellen is een bescheiden stap in de goede richting, maar ontoereikend, zo stelden ontwikkelingsorganisaties afgelopen vrijdag toen de langverwachte kabinetsappreciatie verscheen.
Lees meer.
Extra exportondersteuning vanuit de overheid moet groen herstel stimuleren.
Bijna veertig maatschappelijke organisaties en netwerken uit de hele wereld, waaronder Both ENDS, stuurden vandaag een brief aan minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën. Ze vragen de bewindslieden ervoor te zorgen dat de verruiming van de exportkredietverzekering vanwege de coronacrisis, bijdraagt aan groen herstel.
Lees meer.
630 maatschappelijke organisaties luiden noodklok over mogelijke golf van Covid19-claims
Landen kunnen te maken krijgen met een golf van claims van multinationals die regeringen aanklagen wegens genomen maatregelen om de Covid-pandemie het hoofd te bieden. Ruim 600 organisaties uit meer dan 90 landen riepen daarom deze week hun overheden op om maatregelen te treffen om te voorkomen dat staten hiervoor buiten de rechter om aangeklaagd kunnen worden door bedrijven. De organisaties waarschuwen er ook voor dat advocatenkantoren hun clienten - investeerders en multinationals- reeds actief informeren over de mogelijkheden tot claimen. Ook handelsdeskundigen, VN-organisaties en mensenrechtenexperts voorspellen een golf aan claims.
Lees meer.
Brandbrief aan CDA over internationale covid-19 aanpak
Samen met 18 andere organisaties hebben wij het CDA een brandbrief gestuurd. Wij vinden namelijk dat de middelen voor een internationale bestrijding van corona niet ten koste mogen gaan van noodzakelijke investeringen in de toekomst.
Lees meer.
De coronacrisis vraagt om nationale én internationale solidariteit
In een gezamenlijk statement pleiten meer dan vijftig Nederlandse ontwikkelings- mensenrechten- en noodhulporganisaties ervoor dat steun aan ontwikkelingslanden en aan maatschappelijke organisaties in die landen onderdeel zou moeten zijn van de noodmaatregelen die het kabinet neemt. Ondertekend door: ActionAid, Amref Flying Doctors, CARE Nederland, CNV International, Cordaid, Free Press Unlimited, Hivos, ICCO, Light for the World, Mensen met een missie, Oxfam Novib, Peace Brigades International Nederland, Plan International Nederland, Rutgers, Tear en Women Engage for a Common Future.
Lees meer.
Effectieve aanpak van Covid-19 vraagt om een mondiale reset
Op maandag 11 mei publiceerde de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) op verzoek van de regering een spoedadvies over een effectieve Nederlandse bijdrage aan de mondiale strijd tegen het coronavirus. Het is een glashelder en sterk pleidooi rondom de noodzaak van internationale solidariteit. De korte termijn inzet die de AIV bepleit biedt een goede kans als het gaat om het inzetten van steunmaatregelen om onze samenleving duurzamer en socialer te maken. Ondertekend door: IUCN NL, Both ENDS, Hivos, ActionAid, Cordaid.
Feminist alliance for rights
Call for a Feminist COVID-19 Policy
The following statement has been endorsed by nearly 1300 individuals and women’s networks and organizations globally, from more than 100 countries, to demand States to adopt a feminist policy to address the extraordinary challenges posed by the COVID-19 pandemic in a manner that is consistent with human rights standards and principles.
Read more.
Feminist Response To COVID-19
As feminists - organizations and activists, working across global movements centered on human rights, sustainable development, and economic and social justice - we have come together in a moment of collective organizing to outline key principles for a just and resilient recovery from the ongoing global pandemic, as well as to track responses and uplift collective action of feminists around the world.
Read more.
Foto top artikel: Krong Chanthou/ActionAid
- dit blog wordt wekelijks geüpdatet -