Actueel | Blog

terug

Terugblik Gender MPI: een veilige werkvloer in Nederland en wereldwijd

16-07-2024
Tijdens de afgelopen bijeenkomst van het Gender Meer-Partijen Initiatief (Gender MPI) op dinsdag 26 juni gingen niemand minder dan Songül Mutluer (Tweede Kamerlid GroenLinks-PvdA), Femke Zeedijk-Raeven (Tweede Kamerlid Nieuw Sociaal Contract), Annabel Heijen (Voorzitter Taskforce GO!) en Kitty Jong (Vicevoorzitter FNV), in gesprek over een veilige werkvloer, in Nederland én wereldwijd.  
 
Onder meer de ratificatie en implementatie van ILO Conventie 190 (ILO C190) in Nederland kwam aan bod. Dit is het eerste internationale verdrag, gaat over het tegengaan van gender-gerelateerd geweld en intimidatie op de werkvloer. 
 
Na een introductie tot het ILO-verdrag en een interessante quiz waar we leerden dat 19% van vrouwen last heeft van digitale seksuele intimidatie op de werkvloer en 83% van werkende Nederlanders die grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt zich niet ondersteund voelt door hun organisatie, was het tijd voor het gesprek met de Kamerleden, geleid door onze directeur Anne-Floor Dekker.  
 
Kitty Jong trapte af, en benadrukt de noodzaak voor ratificatie van het ILO-verdrag, maar wel op een manier die daadwerkelijke werknemers zal beschermen. Volgens het FNV zijn hier aanpassingen van wetgeving voor nodig. Zo zegt ze: "Ratificatie van ILO C190 stelt niks voor als het beleid daar niet op wordt aangepast, onze wetgeving is op dit moment niet op orde om mensen in de wereld van werk te beschermen.”. Het gaat hier vooral om het feit dat gender-gerelateerd geweld en intimidatie op de werkvloer tussen de Arbowet en het strafrecht valt; de Arbowet is niet streng genoeg en het strafrecht gaat over openbare ruimte en dus niet de werkvloer. Hierdoor vallen slachtoffers tussen wal en schip.  
 
Als voorzitter van Taskforce GO! – dat is opgezet naar aanleiding van het The Voice of Holland-schandaal - geeft Annabel Heijen enkele voorbeelden uit de praktijk. Zo stelt ze dat maar liefst de helft van de mensen in de muziekindustrie te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag, met name vrouwen en mensen van kleur. Een verdrag als ILO C190 is een goede back-up om te hebben ter ondersteuning van deze mensen.  
 
Songül Mutluer sprak onder meer: "Arbeidsparticipatie van vrouwen is van enorme betekenis. Dit gaat over vrijheid, zelfbeschikking en over je eigen geld verdienen. Daarom moet grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer aangepakt worden. Het is frustrerend dat Nederland als gidsland op emancipatie dit verdrag nog niet heeft geratificeerd, terwijl landen als 'macholanden' bestempeld worden dit al wel gedaan hebben. Natuurlijk ga ik me hard maken dat we een beleidsrijk ILO C190 gaan ratificeren. Daarvoor heb ik wel bondgenoten nodig in de Tweede Kamer." 
 
Femke Zeedijk vulde aan: "Wetgeving alleen is niet voldoende, dat vraagt om goed toezicht, zorgen dat je ook echt iets met een wet kunt doen." Zeedijk heeft naast emancipatie onder meer de portefeuilles IMVO en buitenlandse handel: "Het is zeker belangrijk om deze waarden als emancipatie uit te dragen in het buitenland. We staan er als Nederland om bekend progressief te zijn, maar we moeten ervoor waken om dat te behouden. Als NSC hebben we een belangrijke taak om de rode lijnen op emancipatie te bewaken. Komende jaren moeten we ook zeker het debat voeren op buitenlandse handel, en opletten dat we ondanks de bezuinigingen geld beschikbaar houden voor vrouwenrechten." 
 
Op de vraag over hoe we de ratificatie van het ILO-verdrag op een beleidsrijke manier voor mekaar krijgen, antwoord Songül Mutluer dat de vrijblijvendheid ervan af moet. Ze pleit dat werkgevers hun zorgplicht moeten oppakken, en als ze dit niet doen vanuit de politiek moeten worden aangepakt. Songül Mutluer belooft: "Ik ga kabaal maken, dat is mijn rol”. 
 
Al met al was het een enerverende ochtend. Veel dank aan de sprekers en het publiek voor een succesvolle bijeenkomst! 
 
Het Gender MPI was een samenwerking met onze leden Mondiaal FNV en CNV Internationaal
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.