De inwoners van Bangalore kunnen er niet omheen. Onder het spoor is een gigantische muur beschilderd met felle kleuren en een portret van een trans persoon. Met een duidelijke boodschap ernaast: ‘NaavuIdevve’ (‘wij bestaan ook’). Een van de kunstenaars is Shanthi Muniswamy. Zeven jaar geleden kwam ze al scrollend door haar social media feed het Aravani Art Project tegen. "Ik had altijd al een passie voor kunst. Dat ik nu een organisatie tegenkwam die zich met kunst bezighoudt en er voor trans vrouwen is, was fantastisch! Ik voel me zo gelukkig in deze inclusieve gemeenschap, het is net familie.”
Het Aravani Art Project wil creatieve verbindingen leggen tussen leden van de transgemeenschap en andere gemeenschappen wereldwijd. Met als doel de discriminatie, het stigma en de systemische ongelijkheid waarmee trans personen worden geconfronteerd, te verminderen. Kunstenaar Poornima Sukumar richtte tijdens een feministische beweging in 2015 het Aravani Art Project op. Specifiek om trans vrouwen een kans te geven zich op een andere manier te laten zien."Trans vrouwen worden vaak als seksueel gezien en niet als persoon. Dat is het grootste geweld die hun wordt aangedaan”, aldus Poornima.
"De sfeer is voelbaar anders dankzij de gebouwhoge kunstwerken. Kunst maakt gesprekken mogelijk in het sociale domein.”
Overheden, bedrijven en kleine organisaties werken tijdens een kunstproject op een heel natuurlijke manier samen met trans vrouwen. Samen creëren ze een omgeving waarin iedereen mag meedoen en waarin gesprekken worden gevoerd. Alle deelnemers worden op een subtiele manier bewustgemaakt van hun verantwoordelijkheid bij de sociale thema’s die spelen voor trans vrouwen.
Veilige ruimtes
Om de zichtbaarheid van de transgemeenschap te vergroten, speelt alles wat het kunst collectief doet en maakt zich af in openbare ruimtes. Scholen, parken en ghetto’s zijn het podium van het Aravani Art Project. "Deze plekken moeten weer veilig worden voor iedereen. De mensen die er komen of wonen moeten zich bewust worden van de impact van geweld tegen trans personen. We verdiepen ons altijd goed in de plek waar we aan de slag gaan. We willen dat het aansluit bij de geschiedenis en de mensen die er wonen. Voordat we beginnen met een muurschildering is er vaak veel kritiek. Mensen verwachten een simpel landschap als resultaat. Maar wanneer we klaar zijn, krijgen we enorm applaus.” Hoewel het effect moeilijk te meten is in cijfers benadrukt Poornima:"De sfeer is voelbaar anders dankzij de gebouwhoge kunstwerken. Kunst maakt gesprekken mogelijk in het sociale domein.”
In het hart van Bangalore ligt zo’n openbare ruimte: het prachtige Cubbon Parc. Tijdens een georganiseerde parktour zijn er verschillende optredens door trans vrouwen, waarin ze de geschiedenis van het park koppelen aan de zoektocht naar liefde van allerlei soorten mensen. Ook dat van henzelf. Door poëzie worden de toeschouwers aan het denken gezet.
Het creëren van ruimte voor maatschappelijke participatie en een veilige ruimte voor gesprekken staat voorop bij het Aravani Art Project. "We hebben inmiddels ruim 350 kunstprojecten gedaan door heel India. Hiermee willen we verhalen over vrijheid, dromen over acceptatie en hoop op mogelijkheden vastleggen.”
Ongeschoold
In India worden trans personen zo gepest en gecriminaliseerd, dat velen van hen niet naar school konden. Werk vinden is daarom lastig. Shanthi: "Het Aravani Project heeft mijn leven echt veranderd. Mijn familie accepteert mij nu en ik kan er goed van rondkomen. Dankzij het project heb ik ook geleerd om met agressie tegen mij als persoon om te gaan. Mijn leven is geweldig nu. Ik reis door heel India en ontmoet zoveel interessante mensen.”
Deze serie artikelen laten werk zien van lokale partners van het Our Voices, Our Futures (OVOF) consortium, een feministisch partnerschap geleid door CREA, samen met Association for Progressive Communications (APC), UHAI – The East African Sexual Health and Rights Initiative en WO=MEN en IM-Defensoras als strategische partners. OVOF zet zich in voor structureel buitengesloten vrouwen en trans personen en het versterken van inclusieve feministische bewegingen. Eén van de strategieën hiervoor is het werken met kunstenaars en gebruik maken van kunst om structurele veranderingen teweeg te brengen in gemeenschappen.
Meer lezen over het Aravani Art Project?
Bekijk hun website.