"Ik wil niet dat jonge mensen eerst door een cirkel van geweld moeten om daarna een innerlijke transitie mee te maken. Ze kunnen nu al de cirkel doorbreken en de omgeving veranderen.” Met dat doel voor ogen traint Talash duizenden jongeren in India met creatieve uitingsvormen.
Vanuit haar ervaring in sociaal werk zag Ayesah dat de LHBTQ gemeenschap nog niet werd bediend. Daarom richtte ze tien jaar geleden Talash - Society for Inner Strength, Peace and Equality op. Een organisatie die jongeren in de rurale gebieden van India traint in weerbaarheid en persoonlijke groei, en kennis bijbrengt over rechten voor vrouwen en seksuele en genderminderheden. "Jongeren geven zoveel energie en hoop voor de toekomst. We hebben al meer dan 50.000 mensen bereikt met onze methodes.”
De jongeren komen via school of sociale media terecht bij Talash. Ze zijn de eerste generatie die naar school gaat binnen hun familie. Kennis over gelijke rechten is er nog niet wijdverspreid. "Een jong meisje mocht niet meer naar school en zou uitgehuwelijkt worden. Via sociale media kwam ze een van onze influencers tegen en hoorde over haar rechten. Ze kwam bij ons in training en is nu zelf een influencer,” vertelt Ayesah.
Een gelaagd verhaal
Digital storytelling is de nieuwste methode die Talash gebruikt om verandering op persoonlijk en gemeenschappelijk niveau te brengen. Jongeren weten zelf hoe ze sociale media moeten gebruiken en kunnen video’s maken op hun telefoon. Maar professionals en kunstenaars geven training in het vertellen van hun persoonlijke verhalen, zodat ze ook echt impact hebben. In een 15-daagse training leren de studenten in de leeftijd van 12 tot 25 jaar alles over storytelling. "We willen dat de leerlingen echt de gelaagdheid snappen van een verhaal vertellen. Hoe kun je je eigen verhaal delen, zodat het jezelf en anderen inspireert? We willen dat cursisten ook zelf kracht vinden in hun eigen verhaal. En hoe vertel je dat verhaal dan? Wanneer is het interessant en wat voor beelden gebruik je?”
"Hoe kun je je eigen verhaal delen, zodat het jezelf en anderen inspireert?”
Naast deze vorm van digitaal verhalen vertellen is ook spel onderdeel van de training. Ayesah: "De spelvorm die we gebruiken helpt om inzicht te krijgen welke overtuigingen je zelf hebt. Leerlingen leren over onderwerpen als gender, mannelijkheid en kinderbescherming. Door dit proces staan de leerlingen meer open voor acceptatie van anderen.” Daarnaast zijn er op Facebook tal van (live)video’s te zien waarin het gesprek wordt aangegaan over bijvoorbeeld kinderhuwelijken en gender gerelateerd geweld.
Innerlijke kracht
Geweldloze communicatie is het uitgangspunt in alles wat Talash doet. De campagnes die online en in de publieke ruimtes hangen, zoals scholen en parken, zijn positief en met persoonlijke quotes ingestoken. "Je kunt alleen met slogans werken, maar wanneer je je eigen verhaal gebruikt bereik je zoveel meer mensen. De jongeren herkennen zich in de verhalen en voelen zich gesterkt."
Door te werken met verschillende empowerment methodes als Mindfulness, Aikido (Japanse vechtkunst die leert zonder geweld te reageren) en Wenlido (zelfverdediging voor vrouwen)is de training altijd gericht op de ontwikkeling van het individu en gaat het verder dan alleen fysieke weerbaarheid. De deelnemers worden doordrongen van hun eigen kracht en vanuit daar zichzelf te zien als waardevol. Vanuit dat perspectief kan er een sterke generatie opgroeien die omziet naar elkaar.
Levensveranderend
Ondanks dat de Indiase wet seksuele en genderminderheden accepteert, is het stigma nog steeds aanwezig in de samenleving. Ayesah: "We zien veel transpersonen die hun identiteit wel accepteren, maar toch nog struggelen in hun omgeving. Er is nog een weg te gaan om deze groep in hun kracht te zetten en de omgeving ook te helpen in het accepteren van deze groep. Hoewel de overheid zegt er voor de minderheid te zijn, moeten we ook die overheid kennis bijbrengen”.
"Het is levensveranderend! We hebben 2000 actieve leden die allemaal het verhaal van acceptatie en gelijkheid verspreiden.”
Toch ziet Ayesah het positieve effect van het werk van Talash: "Het is levensveranderend! We hebben 2000 actieve leden die allemaal het verhaal van acceptatie en gelijkheid verspreiden. De jonge kampioenen sturen digitaal verhalen de wereld in en voeren online gesprekken over seksuele en genderminderheden die eerder nooit gevoerd zijn. Het is een geweldige manier om onze cultuur bekend te maken met gelijke rechten voor iedereen. Als jongeren iets online hebben gezien, dan wordt het gesprek makkelijker hervat in de fysieke wereld. Zo begint verandering.”
Deze serie artikelen laten werk zien van lokale partners van het Our Voices, Our Futures (OVOF) consortium, een feministisch partnerschap geleid door CREA, samen met Association for Progressive Communications (APC), UHAI – The East African Sexual Health and Rights Initiative en WO=MEN en IM-Defensoras als strategische partners. OVOF zet zich in voor structureel buitengesloten vrouwen en trans personen en het versterken van inclusieve feministische bewegingen. Eén van de strategieën hiervoor is het werken met kunstenaars en gebruik maken van kunst om structurele veranderingen teweeg te brengen in gemeenschappen.