Op woensdag 8 januari ontmoette WO=MEN Dutch Gender Platform minister Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Onze boodschap: blijf het werk op gendergelijkheid en vrouwenrechten steunen. Omdat het een mensenrecht is én omdat het cruciaal is voor onze én internationale veiligheid, stabiliteit en welvaart.
Op uitnodiging van de minister kwamen we langs met een delegatie en spraken wij over gendergelijkheid, vrede en veiligheid, duurzame economie, voedselzekerheid en water. Zo deelden wij:
Waarom wij inzetten op gendergelijkheid en vrouwenrechten
Ons ledenplatform komt op voor gendergelijkheid en vrouwenrechten omdat in vrijheid en veiligheid kunnen meedoen en meebeslissen over je lijf, leven en toekomst een mensenrecht is. Maar ook omdat het slim is gebruik te maken van de volle potentie van een samenleving. Daar profiteert Nederland net zo goed van. Ook is het voor ons prioriteit omdat gendergelijkheid en vrouwenrechten wereldwijd onder druk staan. Wereldwijd respect voor gendergelijkheid en vrouwenrechten is nodig om dat ook in Nederland te kunnen behouden.
De rol van vrouwen in vredes- en veiligheidsvraagstukken
Landen waarin gendergelijkheid en vrouwenrechten goed zijn geregeld, zijn veiliger en stabieler. Wanneer vrouwen actief deelnemen aan conflictbeheersing leidt dat sneller en vaker tot de-escalatie. Zo geven rebellen eerder hun wapens af aan vrouwen dan aan mannen bij ontwapeningsacties. Ook dragen politievrouwen bij aan veiligheid op straat doordat zij met vrouwen kunnen praten, de aangiftebereidheid bij vrouwelijke overlevers van huiselijk geweld wordt vergroot, en zij preventief kunnen fouilleren.
Veiligheid is niet vanzelfsprekend voor vrouwen, mannen, meiden en jongens. Daarom is het een must om in conflict- en crisisgebieden een ‘genderlens’ te hebben in de programma’s op vrede, veiligheid en wederopbouw. Zodat duidelijk is wat een bepaalde aanpak betekent voor verschillende groepen, of dat niet per ongeluk een groep wordt uitgesloten. Om goed te weten wat er speelt in een gemeenschap is samenwerking met maatschappelijke organisaties en netwerken voor defensie- en justitiemensen van wezenlijk belang.
Het vliegwieleffect van gendergelijkheid in watermanagement
Schoon drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en goede hygiëne zijn essentieel voor een goede gezondheid, voor goed onderwijs en voor economische ontwikkeling. Helaas hebben 1,5 miljard mensen nog steeds geen toegang tot goede veilige toiletten. Als je als meisje in Afrika of Azië ongesteld bent en je hebt geen goede mogelijkheden om jezelf schoon te houden omdat toegang tot water en tot toiletten moeilijk is, dan kan je niet goed meedoen in de maatschappij en kun je je niet volledig ontwikkelen.
Investeren in de deelname van vrouwen in de besluitvorming, planning en budgettering voor lokale watervoorziening zorgt voor een vliegwieleffect. Het SDG WASH programma leidde bijvoorbeeld tot verbeterde toegang tot veilig drinkwater voor meer dan 450.000 mensen en voor dan 2 miljoen mensen tot verbeterde sanitaire voorzieningen en hygiëne. Doordat de daarvoor stille helft van een bevolking van zich kon laten horen, maakten lokale overheden meer budget beschikbaar voor het verbeteren van water- en sanitaire voorzieningen. En werden er maar liefst 325 door vrouwen-geleide op water en sanitair-gerichte bedrijfjes gestart.
Investeren in vrouwen creëert economische groei en impact, stabiliteit en transparantie
Investeren in gendergelijkheid is een economische noodzaak. Zo zijn vrouwen wereldwijd verantwoordelijk voor de helft van de voedselproductie, en in ontwikkelingslanden zelfs 60-80%. Toch hebben zij niet dezelfde toegang tot middelen als mannen. Als we deze ongelijkheid zouden dichten, zou de voedselproductie in ontwikkelingslanden tot 4% verhogen. Hierdoor ontsnappen 150 miljoen mensen aan honger en wordt armoede verminderd.
Door vrouwen te versterken, creëren we stabiliteit en transparantie in de regio’s waar Nederlandse bedrijven actief zijn. Dit verlaagt risico’s en biedt ze lange termijn zekerheid. Kortom, Nederlandse bedrijven profiteren van samenwerking met organisaties als WO=MEN en haar leden.
Samen werken we aan economische groei: meer voedselzekerheid betekent minder armoede en meer handelsmogelijkheden. We werken aan duurzame leverketens: een stabiele toevoer van grondstoffen beschermt onze industrie. En we verstevigen door samenwerking op gendergelijkheid onze internationale positie en handelsrelaties.
Meer weten?
Check hier onze Frequently Asked Questions (FAQ).