01-07-2021
Tijdens het Generation Equality Forum, de grootste internationale conferentie over vrouwenrechten in meer dan 25 jaar, werden miljarden euro's toegezegd ter ondersteuning van inspanningen om genderongelijkheid aan te pakken. Het Forum, dat in Parijs wordt georganiseerd door UN Women en de regeringen van Frankrijk en Mexico, zal plannen lanceren om de komende vijf jaar de vooruitgang radicaal te versnellen.
De wereld strijdt al tientallen jaren voor gendergelijkheid, maar de vooruitgang verloopt traag. Dit is de kans om een beweging nieuw leven in te blazen en echte verandering te bewerkstelligen”, zegt Melinda Gates, co-voorzitter van de Bill & Melinda Gates Foundation, die een nieuwe toezegging van €1,77 miljard over een periode van vijf jaar aankondigde voor economische empowerment, gezondheid en gezinsplanning, en het versnellen van vrouwen in leiderschap. "Het mooie van onze strijd voor gendergelijkheid is dat ieder mens ervan zal profiteren."
Andere toezeggingen van financiering en wetswijzigingen werden aangekondigd op zes gebieden: gendergerelateerd geweld, economische rechtvaardigheid, seksuele en reproductieve gezondheidsrechten, klimaatrechtvaardigheid, technologie en innovatie en feministische bewegingen en leiderschap. Op de laatste dag werd een compact gepresenteerd over de rol van vrouwen in vrede en veiligheid en gendergelijkheid in humanitaire programma's.
Staatshoofden uit Zweden, Finland, Argentinië, Kenia, Zuid-Afrika en Tunesië sloten zich persoonlijk aan bij de Franse president Emmanuel Macron en de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador.
Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, introduceerde een 17-jarige Chileense feministe genaamd Julieta Martínez, die zei dat meisjes van haar leeftijd die vechten voor gelijkheid "zich alleen voelen".
"We moeten ervoor zorgen dat de instellingen die de macht hebben, zich nooit meer kunnen afwenden. Omdat de eisen die van ons allemaal zullen komen, en vooral van deze volgende generatie, ongelooflijk sterk en gericht zullen zijn', zei Clinton.
De Amerikaanse vice-president, Kamala Harris, vertelde op het forum dat gendergelijkheid van het grootste belang is voor het versterken van de democratie. "Als we de democratie willen versterken, moeten we vechten voor gendergelijkheid. Want hier is de waarheid: democratie is het sterkst als iedereen meedoet en het is zwakker als mensen worden buitengesloten", vertelde Harris via een videoverbinding.
Ondanks dat er enige vooruitgang is geboekt sinds de vierde wereldconferentie over vrouwen in 1995 47.000 activisten naar Peking bracht, staan vrouwen nergens ter wereld op gelijke voet met mannen. Er zijn golven van verzet tegen vrouwenrechten ontstaan en er zijn nog steeds structurele barrières.
In een persconferentie zei Phumzile Mlambo-Ngcuka, uitvoerend directeur van UN Women, dat het forum een reactie was op de langzame verwezenlijking van zowel het actieplan van Peking als de doelstellingen van de VN voor duurzame ontwikkeling, en nog urgenter werd door de onevenredige impact van de pandemie op Dames.
"Beijing werd niet gefinancierd en we hebben de afgelopen 25 jaar geworsteld om het te implementeren", zei ze.