18-03-2019
‘Christian conservatives in Trump administration build global antiabortion coalition’, ‘Iran rights lawyer sentenced to 38 Years in prison and 148 lashes’, ‘Italian court ruling that a women was too ugly to be raped sparks outrage.’
De koppen van de Washington Post, New York Times en TIME afgelopen week. Het is 2019 en de jaarlijkse Commission on the Status of Women lijkt meer dan ooit nodig. Er lijkt een internationale backlash van vrouwenrechten gaande te zijn.
We staan aan het begin van week twee van dit congres. Meer dan 9000 vrouwen en mannen werkzaam bij ngos en overheden van over heel de wereld verzamelen bij de Verenigde Naties in New York om te praten over vrouwenrechten en gendergelijkheid. Het doel? Overeenstemming bereiken over de zogenaamde Agreed Conclusions. Een document met afspraken over vrouwenrechten en gendergelijkheid. Een document dat voor de toekomst van alle genderidenteiten belangrijk is. Momenteel zijn de onderhandelingen tussen delegaties van wereldwijde overheden hierover bezig. Hierbij ligt de nadruk op tekst: welk woord komt er wel in, en welk woord niet? Dus stel, de afkorting SRHR komt er niet in, dan kunnen SRHR-organisaties geen beroep doen op dit document.
‘In negotiations at the Commission on the Status of Women (CSW), which resume at UN headquarters this week, the US wants to replace "gender” in the forum’s outcome document with references only to women and girls’, schrijft
The Guardian op 18 maart. Dit zou betekenen dat zij verschillende genderidentiteiten die bestaan niet erkennen.
Inperking van vrouwenrechten
Vorige week verscheen er een stuk op
Foreign Policy: ‘At the U.N., America turns back the clock on women’s rights.‘ Internationale consensus over klimaatverandering en migratie worden mogelijk teruggedraaid, en de uitbreiding van rechten voor vrouwen, meisjes en LHBT’ers worden mogelijk ingeperkt. Hierbij wordt samengewerkt met landen als Saudi-Arabië, Irak, Maleisië, enkele conservatieve Afrikaanse landen en mogelijk Rusland, schrijft Foreign Policy.
Er is een wereldwijde opkomst van repressieve bewegingen en in New York zitten we er middenin. Dit merken we tijdens de onderhandelingen in Conference Room 4 maar ook in de wandelgangen van de headquarters van de Verenigde Naties. Hordes net geklede, vaak jonge mensen bewegen zich in groepen naar evenementen over abortus en LHBTI-rechten. Daar wordt geestdriftig meegeschreven met wat er gezegd wordt om ineens de vraag te stellen: ‘Maar hoe kan iemand van pas 8 jaar beslissen dat hij gay is?’. Maandag 18 maart is er ook een zogeheten pro-lifecampagne van CitizenGO begonnen buiten het VN gebouw. Op een zwarte bus is een foto van een foetus afgebeeld met de tekst ‘Let me live!’ Daarbij worden er meer dan 143.000 handtekeningen afgeleverd die deze campagne ondersteunen. Ook merk je de backlash aan een event van Zweden in de eerste week, waarbij sekswerkers de zaal niet mochten betreden. Zweden criminaliseert het kopen van seks, waardoor sekswerk in de illegaliteit verdwijnt. De veiligheid en de gezondheid van sekswerkers komt hierdoor in het geding.
#FreeNasrin
Dinsdag 12 maart kreeg Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh 38 jaar cel en 148 zweepslagen voor haar vreedzame mensenrechtenwerk. Omdat zij opkomt voor dappere vrouwen die in Iran in de problemen komen als ze demonstreren tegen de verplichte hoofddoek. Omdat zij al jaren strijdt tegen de doodstraf. De dag na haar veroordeling kreeg Iran een sleutelrol binnen de Communicatiegroep van de Commission on the Status of Women. Vrijdag protesteerde onze collega Laila Ait Baali voor de Iraanse ambassade in Den Haag. Ook liepen wij mee met de Youth Climate Strike in New York (zie foto) en vroegen hier, naast aandacht voor het klimaat, ook aandacht voor #FreeNasrin.
‘Het lijkt soms of we teruggaan naar de Baas in eigen buik-tijd’, zei WO=MEN-medewerker Margriet van der Zouw toen zij de Nederlandse delegatie op 12 maart in het gebouw van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging toesprak. Dat lijkt inderdaad zo. De onderhandelingen duren hoogstwaarschijnlijk tot en met donderdag. Volg ons en Atria via onze sites, Twitter, Facebook en Instagram voor updates.