WO=MEN reactie op AIV advies Nederland
13-05-2020
WO=MEN verwelkomt het
rapport van de Adviesraad Internationale vraagstukken (AIV) over de Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van het COVID-19 virus wereldwijd. WO=MEN waardeert de uitspraak van de AIV dat bijzondere aandacht nodig is voor steun aan vrouwen, die een cruciale rol vervullen in zowel voedselvoorziening en gezondheidszorg. De AIV stelt terecht dat steun aan mensenrechtenactivisten en maatschappelijke organisaties randvoorwaardelijk is voor steunverlening. Maar veel meer dan dat is nodig voor de bescherming van gendergelijkheid en vrouwenrechten.
De COVID-19 crisis treft vrouwen, meisjes en gender non-conforme personen disproportioneel. 750 miljoen meisjes zijn als gevolg van COVID-19 uitbraak verstoken van onderwijs. Huiselijk geweld en seksueel geweld nemen toe. Een verdere afbrokkeling van de al beperkte seksuele en reproductieve gezondheidszorg in landen dreigt. Gendergelijkheid en vrouwenrechten komen in veel landen nu nog meer onder druk te staan. We zien autoritaire en illiberale overheden deze crisis misbruiken en fundamentele mensenrechten, waaronder vrouwenrechten, uithollen.
De AIV adviseert het kabinet een bedrag van 1 miljard euro beschikbaar te stellen voor steunmaatregelen, onder meer om groepen in kwetsbare posities bescherming te bieden tegen de gevolgen van de COVID-19 crisis. Wij juichen dit advies toe. De AIV benoemt terecht dat bijzondere aandacht nodig is voor steun aan vrouwen, die een cruciale rol vervullen in zowel voedselvoorziening en gezondheidszorg. Maar veel meer dan dat is nodig. Eenmaal ingeleverd zijn gendergelijkheid en vrouwenrechten moeilijk terug te winnen. We moeten nu voorkomen dat gendergelijkheid en vrouwenrechten in een post-COVID-19 wereld weer tot een luxe en bijzaak zijn bestempeld.
Zie hieronder de drie punten die WO=MEN namens haar leden de AIV heeft aangeboden:
- Zorg ervoor dat in de Nederlandse internationale COVID-19 respons toekomstige additionele gelden en inzet van het begin af aan gender inclusief en sensitief zijn. Dit betekent dat alle additionele gelden en inzet ten goede moeten komen aan vrouwen, mannen, meisjes, jongens en gender non-conforme personen. Zij hebben immers verschillende behoeften en noden en in veel landen zijn vrouwen, meisjes en gender non-conforme personen ondergerepresenteerd in maatschappij en beleid. Een gender inclusieve en sensitieve respons is conform het beleidskader van minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, waarin gendergelijkheid en vrouwenrechten speerpunten zijn. Dit is ook conform de commitments van Nederland gedaan tijdens de World Humanitarian Summit in 2016. Structurele toepassing van een genderlens is cruciaal om te bewerkstelligen dat (noodhulp)programma’s ook echt gemarginaliseerde groepen in kwetsbare posities, waaronder vrouwen en meisjes, bereiken.
- Behoud in de Nederlandse internationale COVID-19 hulp ook de focus op het versterken van gendergelijkheids- en vrouwenrechtenorganisaties en de aanpak van de krimpende maatschappelijke ruimte. Gendergelijkheids- en vrouwenrechtenorganisaties spelen een cruciale rol in pleitbezorging en de ondersteuning van vrouwen, meisjes en gender non-conforme personen. In het bijzonder rondom de toenemende risico’s op geweld tegen vrouwen, als gevolg van de COVID-19 crisis. Financier niet alleen de grote multilaterale instellingen, maar steun ook (lokale) maatschappelijke organisaties. Deze zitten in de haarvaten van samenlevingen en weten welke behoeften mensen in gemeenschappen hebben.
- Waarborg in de Nederlandse internationale COVID-19 respons voldoende flexibiliteit in lopende programma’s. Ook voor organisaties op decentraal niveau in ontwikkelingslanden. COVID-19 zal ontwikkelingslanden langer en zwaarder treffen op sociaal, economisch en politiek vlak. We moeten vooruitkijken, gezien de noodzaak voor preventiemaatregelen en sociaaleconomische weerbaarheid in ontwikkelingslanden op de langere termijn. Gendergelijkheids- en vrouwenrechtenorganisaties zijn cruciaal in eerstelijnshulp, preventie én het houden van de vinger aan de pols om actie te kunnen ondernemen tegen restrictieve en discriminerende maatregelen.
De uitbraak van COVID-19 laat zien dat wereldwijde normen ten aanzien van gendergelijkheid en vrouwenrechten geen vanzelfsprekendheid zijn. VN Secretaris-Generaal António Guterres riep niet voor niets op vrouwen en meisjes structureel onderdeel van de besluitvormingsprocessen over de COVID-19 aanpak op alle politieke en bestuurlijke niveaus te maken. Als internationale voorvechter heeft Nederland hier een belangrijke taak in.
Meer weten?
terug
lees meer