Actueel | Nieuws

terug

Vice Versa en WO=MEN Dutch Gender Platform lanceren genderspecial

23-09-2020
Het journalistieke platform voor mondiale vraagstukken (Vice Versa) en het netwerk dat strijdt voor wereldwijde gendergelijkheid en vrouwenrechten (WO=MEN Dutch Gender Platform) lanceren in september 2020, in samenwerking met zeven andere organisaties, een genderspecial met als thema Beijing 25+. Het is dit jaar een kwart eeuw geleden dat de vierde Wereldvrouwenconferentie in Beijing plaatsvond waar activisten van over heel de wereld een progressieve routekaart voor gendergelijkheid en vrouwenrechten opstelden. Verhalen van (jonge) activisten uit Afghanistan, Guatemala, India, Irak, Marokko, Oeganda, Peru, Soedan en de VS staan dan ook centraal in deze special. Allen zijn ze uitgesproken, geëngageerd, en gendergelijkheid gaat hen aan het hart. Ondanks de politieke, sociale en financiële druk op activisten, blijven ze zich onvermoeibaar inzetten voor een gelijkwaardige en inclusieve samenleving.
 
Beijing 25+
 
25 jaar na de Wereldvrouwenconferentie, is de wereldwijde gender gap - de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen - volgens het World Economic Forum (WEF) met 68 procent gedicht. Maar tegelijkertijd zit er nog een gigantisch gat. Het is een tijd van toenemend conservatisme, met leiders die openlijk de strijd aangaan tegen feminisme en die alles wat niet past in het traditionele beeld van man en vrouw zien als een bedreiging van de nationale veiligheid. Leiders die openlijk seksistisch zijn en bestaande regelgeving voor zelfbeschikking van vrouwen over het eigen lichaam terugdraaien, die huiselijk geweld afdoen als privézaak. 
 
Genderspecial
 
In de special staan interviews met lokale en internationale mensen die dagelijks met onderdrukking te maken hebben. Waaronder Afghaanse vredesactivisten wiens doel het is vrouwen aan de onderhandelingstafel voor de vredesovereenkomst te krijgen en vrouwen die het kloppend hart waren van de revolutie in hun land. Zoals Wafa, die via ondergrondse buurtgroepen in Khartoum de protesten tegen het Soedanese regime bleef aanjagen. Ook wordt Ilhan Omar geïnterviewd, die als Amerikaans Congreslid en als jonge zwarte vrouw, moslima en vluchteling zowel haat als hoop oproept. Tevens bevat de special een rondetafelgesprek over de rol van mannen in het genderdebat en machtsongelijkheid tussen de vrouwenbewegingen. 
 
COVID-19
 
Structurele aandacht voor gendergelijkheid en vrouwenrechten blijft belangrijk. Uit recent onderzoek gedaan in opdracht van WO=MEN Dutch Gender Platform blijkt dat COVID-19 de bestaande ongelijkheid in de wereld namelijk vergroot. Net als bij andere crises worden mensen in kwetsbare posities, waaronder vrouwen en gender non-conforme personen, hard getroffen.
 
Online bekijken
 
Te Genderspecial is hier online te bekijken. 
 
Bestellen
 
De Genderspecial ligt vanaf 18 september 2020 bij abonnees op de deurmat. Meer informatie en bestellen? Mail naar Angelique Chin angelique@viceversaonline.nl. Voor meer informatie over Beijing25+ en gendergelijkheid en vrouwenrechten wereldwijd, mail naar Laila Ait Baali, l.aitbaali@wo-men.nl. 
 
De Genderspecial is tot stand gekomen in samenwerking met en middels een financiële bijdrage van Amref Flying Doctors, Cordaid, Milieudefensie, PAX, WECF (vanuit het EU-programma Women2030), GAGGA, het NIMD en de Fair, Green and Global Alliance.
 
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.