Actueel | Nieuws

terug

Prioriteiten voor klimaatrechtvaardigheid op COP-29

03-10-2024

Aanbevelingen voor de Nederlandse overheid  

De wereldwijde klimaat- en biodiversiteitscrisis en voortdurende genderongelijkheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vrouwen en meisjes in al hun diversiteit worden onevenredig hard geraakt door deze crises. Zo is 80% van de mensen die ontheemd zijn door de klimaatverandering vrouw. Dit is niet alleen onrechtvaardig, maar ook niet slim. Vrouwen in al hun diversiteit zijn juist cruciaal om klimaat- en biodiversiteitsproblemen te tackelen. Met hun deskundigheid en Inheemse en lokale kennis spelen zij namelijk een belangrijke rol in de oplossing. 

Dit jaar neemt WO=MEN samen met verschillende leden (onder andere ActionAid Nederland, Both ENDS, CARE Nederland, Simavi, Milieudefensie en WECF) deel aan de klimaattop (COP29) in Azerbeidzjan. Gezamenlijk zullen we de klimaatonderhandelingen op de voet volgen, met een specifieke focus op gendergelijkheid en vrouwenrechten. In aanloop van de conclusies van de EU COP29 positie en de daaropvolgende onderhandelingen tijdens de klimaattop in Azerbeidzjan schreef WO=MEN hiervoor samen met negentien andere maatschappelijke organisaties ee paper met concrete aanbevelingen voor de Nederlandse overheid. 

Hierin roepen we onder andere gezamenlijk Nederland op om te blijven pleiten voor gendergelijkheid als dwarsdoorsnijdend thema in alle klimaatonderhandelingen. Daarnaast is het belangrijk dat vrouwen in al hun diversiteit, evenals lokale organisaties die door vrouwen geleid worden, erkend worden als belangrijke actoren in de politieke besluitvorming. Daarbij is een intersectionele benadering, waarin rekening gehouden wordt met factoren als sekse, klasse, etniciteit, religie, seksuele geaardheid, huidskleur, beperking en leeftijd, cruciaal om deze crises het hoofd te bieden.  

COP 29: Herziening en verlening van het Gender Action Plan (GAP) 

Om ervoor te zorgen dat vrouwenrechten en gendergelijkheid volledig worden meegenomen in klimaatbeleid, is het dit jaar extra belangrijk dat het Gender Actieplan (GAP) wordt herzien en verlengd. We moedigen dan ook Nederland en de Europese Unie aan te blijven pleiten voor: 

1. Integratie van gendergelijkheid in alle onderdelen van de onderhandelingen binnen het UNFCCC. 

2. Duidelijke indicatoren en tijdschema’s om de voortgang te meten.  

3. Een intersectioneel, feministisch perspectief in het klimaatbeleid dat rekening houdt met de verschillende effecten van klimaatverandering op diverse genderidentiteiten, ondersteund door uitgesplitste data.  

4. Voldoende middelen om het nieuwe GAP uit te voeren, inclusief strategieën om financiering te mobiliseren voor gender-inclusieve klimaatactie.  

5. Versterking van de capaciteit en financiering voor ‘National Gender and Climate Change Focal Points', zodat zij actief en zinvol kunnen deelnemen aan klimaatbesluitvorming.  

Lees hier alle aanbevelingen & Two-Pager:

lees meer
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.