Steeds maar weer blijkt dat Nederland het minder goed doet op het gebied van gendergelijkheid dan gedacht wordt. In de Global Gender Gap Index van 2017 zakte Nederland zelfs van plek 16 naar plek 32. Het is een tijd waarin de #MeToo-beweging wereldwijd oplaait, vrouwen twee keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken dan mannen besteden, 35 procent van de Tweede Kamer vrouw is, een man gemiddeld 16 procent meer verdient dan een vrouw en 45 procent van de Nederlandse vrouwen na haar vijftiende te maken heeft met fysiek en/of seksueel geweld. Een tijd waarin een SDG 5-coördinator zeer nodig is.
Plan van aanpak
Actiepunten in 2018 en 2019 zijn gericht op het vergroten van bewustwording, het verbeteren en bereiken van gendergelijkheid. De bewustwording richt zich op een aantal pijlers: onderzoek naar huidige initiatieven en behoeften, het opzetten van een SDG 5-netwerk van stakeholders en experts, die online maar ook fysiek ervaringen deelt en oplossingen aandraagt en bewustwordingsactiviteiten zoals trainingen en workshops. Ook wordt gebruik gemaakt van praktische tools zoals een SDG 5-installatie die op festivals en beurzen bezoekers meeneemt in gelijkheid en bedrijfstools voor het meten en actief aanpakken van gelijk werk en gelijk loon.
Op de SDG Action Day (georganiseerd door SDG Charter) op 25 september zal WO=MEN met WOMEN Inc. de workshop ‘De route naar gendergelijkheid op de werkvloer’ geven. Hoe incorporeer je praktisch en realistisch SDG 5 in je bedrijfsvoering?
Over de organisaties
WO=MEN is het Nederlands netwerk van vrouwenrechten-, diaspora- en ontwikkelingsorganisaties, bedrijven, zzp’ers, academici en activisten die zich door middel van samenwerking, bewustwording en lobby inzetten voor gendergelijkheid en vrouwenrechten wereldwijd. Met 50 organisaties en 125 professionals is het meest invloedrijke genderplatform van Nederland. Het doel is een rechtvaardige wereld waarin gendergelijkheid en de rechten van vrouwen en meisjes worden gerespecteerd.
WOMEN Inc. streeft naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren. Sinds 2004 streeft de organisatie naar gendergelijkheid op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. Enerzijds door deze onderwerpen hoog op de agenda van politiek en bedrijfsleven te zetten, anderzijds door campagne te voeren en projecten de doen over kwesties als: loonverschil, vaderschapsverlof, arbeidsparticipatie van vrouwen, verdeling van werk en zorg, stereotypering in de media en gendersensitieve gezondheidszorg.
SDG’s
De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals – SDGs) zijn door de Verenigde Naties vastgesteld als nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Ze worden gepromoot als de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In september bestaan ze drie jaar.