Actueel | Nieuws

terug

Mind the gap: Addressing Policy Gaps in Women’s Rights: VN-Vrouwenverdrag schaduwrapportage

05-09-2024

WO=MEN en veel van onze leden hebben het afgelopen half jaar bijgedragen aan de nieuwste schaduwrapportage over de Nederlandse uitvoer van het VN-Vrouwenverdrag (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women, afgekort CEDAW). Dit proces werd geleid door het Netwerk VN-Vrouwenverdrag. Het rapport legt aan de hand van het VN-Vrouwenverdrag belangrijke vooruitgang en de grootste knelpunten bloot op het gebied van gendergelijkheid en vrouwenrechten in Nederland.  

De Nederlandse regering moet in principe om de vier jaar rapporteren over hoe zij gendergelijkheid en vrouwenrechten de afgelopen jaren heeft gewaarborgd en wat zij heeft gedaan om de positie van vrouwen te verbeteren. Wanneer de Nederlandse overheid aan het CEDAW-comité rapporteert, kunnen maatschappelijke organisaties hun eigen schaduwrapportage opstellen. Hierin geven zij aan wat goed gaat in Nederland met betrekking tot de uitvoer van het CEDAW-verdrag, en wat beter kan én moet. Maar liefst 90 Nederlandse maatschappelijke organisaties hebben de nieuwe VN-Vrouwenverdrag schaduwrapportage onderschreven.

Zij stellen onder meer: 

= Nederland heeft een vierde Nationaal Actieplan voor Vrouwen, Vrede & Veiligheid (NAP1325), inclusief een verplichte rapportagecyclus. Dit is belangrijk omdat de Nederlandse overheid hierdoor actief verantwoording aflegt. Desondanks zijn betere verantwoordingsmaatregelen nodig om ervoor te zorgen dat overwegingen op het gebied van gender in alle vredes- en veiligheidsprocessen worden meegenomen.  

= Kleinere vrouwenrechtenorganisaties en informele netwerken hebben nog steeds minder en moeilijker toegang tot (politieke) besluitvorming over beleid dat direct impact op hen heeft. Dat geldt ook voor financiering die deze organisaties en netwerken juist helpen om betere toegang tot beleidsontwikkeling en -evaluatie te krijgen. Dit beperkt vooral de participatiemogelijkheden van diaspora-, migrant- en vluchtelingenvrouwenorganisaties en netwerken, vrouwen van kleur, en organisaties en netwerken voor vrouwen met een beperking. 

= Lokale vrouwenrechtenorganisaties ervaren barrières om toegang te krijgen tot klimaatfinanciering vanuit het Nederlandse buitenlandbeleid. Dit hindert betekenisvolle participatie en representatie in nationale en globale klimaatonderhandelingen. Terwijl deze organisaties van cruciaal belang zijn voor het implementeren van effectieve klimaat maatregelen en de bescherming en herstel van ecosystemen.  

= Op het gebied van politieke participatie blijven vrouwen ondervertegenwoordigd. Dit geldt voor alle niveaus, van gemeenteraden tot de Eerste en Tweede Kamer. Vrouwen ervaren barrières om politiek actief te worden, te zijn en te blijven. Hieronder vallen het glazen plafond en seksistische bedreigingen. Vrouwelijke politici ontvangen in toenemende maten (online) haat en seksisme. Dit beïnvloedt niet alleen de overwegingen om politiek actief te worden voor vrouwen, maar zorgt er ook voor dat ze zich terugtrekken uit de politiek. 

Het CEDAW-comité gebruikt de schaduwrapportage bij de behandeling van Nederland. Het CEDAW-comité bespreekt Nederland in Genève in 2025. Dit zou eerst in oktober 2024 zijn. WO=MEN blijft dan ook samen met alle ondertekenaars en het Netwerk VN-Vrouwenverdrag dit proces  scherp volgen. 

terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.