Actueel | Nieuws

terug

Gendergelijkheid essentieel in aanstaande IMVO-wet voor bedrijven

15-10-2024
De meeste Nederlandse bedrijven opereren over grenzen heen. Met de manier waarop deze bedrijven opereren, kunnen ze zowel een positieve als negatieve invloed hebben op gendergelijkheid en vrouwenrechten wereldwijd. Daarom is het essentieel dat de nieuwe wet voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen expliciet aandacht heeft voor gender gerelateerde risico's in de waardeketen. 

Gendergelijkheid in de waardeketen 
Vaak hangen risico's en misstanden in de waardeketen van bedrijven samen met genderongelijkheid. Het zijn immers voornamelijk vrouwen die het laagstbetaalde werk aan het begin van de keten verrichten, vaak onder slechte arbeidsomstandigheden. Denk hierbij aan seksuele intimidatie en geweld, ongelijke beloning of zwangerschapsdiscriminatie. Of watervervuiling door industrie en mijnbouw, met als gevolg dat vrouwen steeds verder moet en lopen om schoon drinkwater te halen. Ook zijn er voor vrouwen, LHBTIQ+’ers en andere groepen die gemarginaliseerd worden vaak extra drempels om risico's en rechtenschendingen aan te kaarten.  

Nieuwe Europese richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 
Op 25 juli 2024 is de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) gepubliceerd. Due diligence is een doorlopend proces waarbij bedrijven in hun waardeketen hun negatieve impact op mensenrechten, arbeidsrechten en het milieu identificeren, voorkomen en afwenden. Nederland staat nu voor de taak deze Europese richtlijn te vertalen naar nationale wetgeving.  

Op het moment dat er in het due diligence proces geen aandacht is voor de specifieke risico's die vrouwen of LHBTIQ+’ers lopen, is de kans groot dat deze risico's over het hoofd worden gezien en niet adequaat worden geadresseerd. Over de Europese richtlijn is afgelopen jaren stevig onderhandeld door lidstaten. Het belang van een gender-responsieve aanpak is helaas niet sterk in de richtlijn terecht gekomen. WO=MEN en leden pleiten ervoor dat in de Nederlandse wet genderresponsieve due diligence wél duidelijk benoemd wordt. 

Lees verder over de suggesties om positieve effecten van deze wet te versterken en negatieve effecten te verminderen in "Gendergelijkheid in de waardeketen”.  

Meer weten over gender en internationale waardeketens? Marjolein Quist, programmamanager Gender & Duurzame Economie: m.quist@wo-men.nl 
terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.