20-02-2025Het kabinet zwicht voor
ultraconservatieve en
autocratische krachten die de rechten en positie van vrouwen en meiden wereldwijd ondermijnen. Tot op heden steunde Nederland vrouwen en LHBTIQ+ personen die in landen als Soedan, Afghanistan, Oeganda, Iran of Oekraïne opkomen voor hun rechten. Met de beleidsnota Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp laat dit kabinet hen keihard vallen. Dat is niet slim, maar ook onrechtvaardig en zelfs gevaarlijk. WO=MEN Directeur Anne-Floor Dekker: "
Wanneer deze voorvechters alleen in hun strijd komen te staan, is afbraak van hard bevochten rechten en vrijheden onvermijdelijk.”
Het is goed dat het kabinet in blijft zetten op de betrokkenheid van vrouwen in vredes- en veiligheidsvraagstukken, vrouwelijk ondernemerschap en de bescherming van vrouwelijke mensenrechtenverdedigers. Tweede Kamerleden hebben zich hier de afgelopen maanden hard voor gemaakt. Het is dan ook bevreemdend dat het kabinet tegelijkertijd wel een streep zet door de beperkte middelen voor programma’s die specifiek gericht zijn op het bevorderen van gendergelijkheid en vrouwenrechten. Terwijl hiermee –en het ging de afgelopen jaren binnen de totale begroting voor ontwikkelingssamenwerking van 3,6 miljard om zo’n 50 miljoen euro (minder dan 1,5%) - cruciaal werk wordt verricht.
Deze kaalslag is desastreus voor dappere vrouwen en meiden die, vaak met gevaar voor eigen leven, opkomen voor gelijke rechten. Voorvechters zoals Olena Panchenko (Ukrainian Women’s Fund) in Oekraïne, die elke dag bezig is om geweld tegen vrouwen in Oekraïne te documenteren zodat dat kan worden gebruikt om daders te vervolgen. Of de boerin Betty Okello uit Oeganda die met haar gemeenschap succesvol landroof voorkomt. Of Hedia Belhadj (Groupe Tawhida Ben Cheikh), die opkomt voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen in Tunesië. Nederland was jarenlang een trouwe bondgenoot in hun strijd voor gelijke rechten, maar laat hen nu in de kou staan.
Gendergelijkheid staat voor de gelijkstelling en gelijke behandeling van mensen ongeacht geslacht, genderidentiteit of seksuele gerichtheid in de maatschappij en voor de wet. Vrouwenrechten omvatten alle internationaal erkende mensenrechten. Zoals bijvoorbeeld het recht om te stemmen, op onderwijs, op gezondheid, op fatsoenlijk werk, op bezit en het erfrecht. Deze internationaal erkende rechten zijn het resultaat van de jarenlange strijd voor gelijke rechten en kansen. |
De basis voor democratie en stabiliteit
Gendergelijkheid en vrouwenrechten, inclusief LHBTIQ+ rechten, zijn bovendien een essentiële voorwaarde voor lange termijn economische stabiliteit, brede welvaart, veiligheid en democratie. Daar hebben lage- en middeninkomenslanden én rijke landen als Nederland baat bij. Zo blijken vredesakkoorden waaraan vrouwen deelnamen, 20-35% langer stand te houden. En zo spelen vrouwen een belangrijke rol bij het tegengaan van gewelddadig en extremistisch gedachtegoed. Zo betekenen gelijke rechten en kansen voor boerinnen hogere opbrengsten en inkomsten en daardoor minder honger en armoede. Investeren in gendergelijkheid is economisch slim: landen waar gendergelijkheid en vrouwenrechten goed zijn gewaarborgd, zijn stabieler, welvarender en veiliger. Daar heeft ook Nederland baat bij.
Ondermijning van rechten
Vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid wereldwijd is niet vanzelfsprekend. Uit
recent onderzoek blijkt dat voor 1,1 miljard vrouwen gendergelijkheid stagneert of daalt. Sterker nog, hard bevochten rechten worden actief weer ondermijnd. Autocratische overheden en ultraconservatieve krachten vallen de rechten van vrouwen, meiden en LHBTIQ+ personen continu en op structurele wijze aan. Dit doen ze door doelbewust misleidende informatie en haat te verspreiden. Hiermee wakkeren ze polarisatie aan en zetten ze groepen in de samenleving tegen elkaar op. Wie nu voorvechters voor gendergelijkheid en vrouwenrechten de rug toe keert, zet de deur wagenwijd open voor afbraak van gelijke rechten, voor uitsluiting, conflict en instabiliteit. Ook in Nederland.
Internationale afspraken
In het eigen regeerprogramma stelde dit kabinet nog te staan voor goed bestuur en het naleven van bindende internationale en verdragsrechtelijke verplichtingen en afspraken. Deze omvatten ook de verdragen en afspraken over gendergelijkheid en vrouwenrechten waar Nederland zich aan heeft gecommitteerd. Zoals het VN-Vrouwenverdrag, VN Veiligheidsraad Resolutie 1325 voor Vrouwen, Vrede & Veiligheid en de Istanboel Conventie voor de bestrijding van gender-gerelateerd geweld. Het wegbezuinigen van de Nederlandse inzet op de rechten en positie van alle vrouwen en meiden wereldwijd staat daar volledig haaks op. Het is bovendien niet in lijn met onze Grondwet.Daar is in opgenomen dat Nederland zich inzet voor de bevordering van de internationale rechtsorde (Art. 90) en het grondrecht op gelijke behandeling (Art. 1).
Steun de strijd voor gelijke rechten en vrijheden
Gendergelijkheid is de basis voor stabiele, veilige, welvarende en democratische samenlevingen. De actie om de beperkte middelen te schrappen die dappere vrouwen, meiden en LHBTIQ+ personen de mogelijkheid geven zelf te strijden voor hun rechten, is een politiek symbolische keuze. Een keuze om hen keihard te laten vallen. "Door een streep te zetten door het budget voor gendergelijkheid en vrouwenrechten, geeft dit kabinet juist in deze tijd van achteruitgang op gendergelijkheid en vrouwenrechten een verkeerd signaal af. Rationeel en financieel valt dit niet uit te leggen,” aldus Anne-Floor Dekker. Daarom roepen wij het kabinet en de Tweede Kamer op: draai de streep door de Nederlandse inzet op gendergelijkheid en vrouwenrechten terug. Spreek je uit én investeer juist in de strijd van al die vrouwen en LHBTIQ+ personen die opkomen voor hun en onze rechten en vrijheden.
Voor de Pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
📞 Sarah van Brussel, Senior
Communicatiemedewerker WO=MEN
📧s.vanbrussel@wo-men.nl
📱06-42017002
Reacties van leden