Actueel | Nieuws

terug

Aandacht voor gender cruciaal bij internationale klimaatonderhandelingen

30-11-2023

Om de urgente strijd tegen verdere klimaatopwarming effectief aan te gaan, is een integrale en inclusieve aanpak van cruciaal belang. Aandacht voor gendergelijkheid moet hierbij centraal staan. Met die boodschap zijn enkele WO=MEN leden vanaf vandaag actief bij de jaarlijkse internationale klimaatonderhandelingen.   

Vandaag gaat officieel de 28e klimaatconferentie in de Verenigde Arabische Emiraten van start. Tot 12 december komen wereldleiders bijeen om te onderhandelen over hoe we de klimaatcrisis moeten aanpakkenOndanks dat er globale klimaatdoelen zijn afgesproken, zijn we nog lang niet op weg om deze ook daadwerkelijk te behalen en zijn er stevige toezeggingen van lidstaten nodig om genoeg vooruitgang te boeken.  

Het is een urgente zaak, want we weten dat vrouwen en meisjes in al hun diversiteit, maar ook andere groepen in een kwetsbare positie, disproportioneel hard getroffen worden door de effecten van klimaatverandering en slecht ontworpen maatregelen. De cijfers liegen er niet om: 80% van de mensen die ontheemd zijn door klimaatverandering is vrouw. Ook maken vrouwen en kinderen 14 keer meer kans dan mannen om te sterven tijdens een klimaatramp. 

Niet alleen wereldleiders, maar ook onze leden Both ENDSCARE NederlandWECF, Simavi, ActionAid
Nederland, Oxfam NovibHivos, Cordaid en Mama Cash, zijn aanwezig in Dubai om de internationale klimaatonderhandelingen op de voet te volgenZij zullen de prioriteiten van een grote groep milieu- en vrouwengroepen vertegenwoordigingen, die dagelijks direct de impact van klimaatverandering ondervinden en zich hiertegen verzetten of inzettenMet in het bijzonder de feministische grassroots organisaties in het Mondiale Zuiden die geen toegang hebben tot de conferentie. Zo zetten de MENA Feminist Taskforce van de Women & Gender Constituency de zes meest belangrijke thema’s met 28 concrete aanbevelingen hier op een rij.  
 
Het is dan ook van belang dat feministische en vrouwenrechtenorganisaties structureel betrokken worden als stakeholder in politieke besluitvorming, toegang hebben tot financieringen en de veiligheid van vrouwelijke mensenrechtenverdedigers die zich uitspreken tegen fossiele projecten gewaarborgd wordtHelaas toont een rapport van de Directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2021 aan dat klimaatfinanciering vrouwen en andere groepen in een kwetsbare positie niet noodzakelijkerwijs bereikt. WO=MEN roept dan ook, gezamenlijk met haar leden, de onderhandelaars van de COP28 op om gendergelijkheid in alle onderhandelingen op te nemen. Of dit nu gaat om klimaatfinanciering, klimaatschade en verlies, adaptatie of mitigatie.  

Wil je op de hoogte blijven over de verdere ontwikkelingen van de internationale klimaatonderhandelingen met betrekking tot gendergelijkheid? Volg ons op X waar wij dagelijks het werk van onze leden zullen delen.

terug
Delen:
Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over wereldwijde gendergelijkheid, respect voor vrouwenrechten en alle thema’s waar WO=MEN zich voor inzet.