In de aanloop naar Internationale Vrouwendag, 8 maart, en de verwachte publicatie van een EU-wetsontwerp om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld aan te pakken, heeft WO=MEN zich aangesloten bij de ondergetekende organisaties in dit manifest voor een werkelijk inclusieve EU-wet en -beleid.
De organisaties zijn verheugd over het leiderschap van de Europese Commissie bij het nemen van maatregelen en over de betrokkenheid van het Europees Parlement, en dringen er bij iedereen die bij deze inspanningen betrokken zal zijn op aan om een inclusieve en intersectionele feministische benadering te hanteren.
De organisaties roepen de Europese Unie op om te kiezen voor een toekomstgerichte en werkelijk inclusieve aanpak van gendergerelateerd geweld - die niemand achterlaat en streeft naar echte verandering in het leven van alle mensen, zonder discriminatie. Om gendergerelateerd geweld in de Europese Unie op een zinvolle manier aan te pakken, moeten wij inclusie, veiligheid, bescherming, welzijn en doeltreffende oplossingen voor de meest kwetsbaren bevorderen.
Mensen die worden geconfronteerd met marginalisering en intersectionele discriminatie - zoals raciale vrouwen, vrouwen met een handicap, sekswerkers, mensen met een lagere sociaaleconomische status, daklozen, mensen met een onzekere of onregelmatige migratiestatus, alsmede mensen met een verschillende seksuele gerichtheid, genderidentiteiten en -expressies en geslachtskenmerken, waaronder trans- en niet-binaire mensen - behoren tot de mensen die het grootste risico lopen op gendergerelateerd geweld en die het minst worden beschermd en gesteund door de bestaande inspanningen om geweld en andere schade te voorkomen en aan te pakken.
Maatregelen die gendergerelateerd geweld willen aanpakken door zich te richten op meer criminalisering, politie en opsluiting, kunnen veel mensen en gemeenschappen kwetsbaarder maken, waardoor structurele, institutionele en interpersoonlijke discriminatie en geweld worden gereproduceerd.