Alliantie Samen werkt het!
De Alliantie heeft als strategische doelstelling dat alle mannen en vrouwen in 2022 betaalde arbeid en onbetaalde zorg beter verdelen. We richten ons met name op de vrouwen in kwetbaar financiële posities. Door hen goed voor te lichten leren ze beter welke mogelijkheden ze hebben, en hoe ze betere keuzes kunnen maken. WO=MEN vormt hierbij de link tussen de nationale en internationale agenda. We zorgen ervoor dat maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op o.a. EU en VN niveau kunnen bijdragen aan verbetering van gendergelijkheid op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Samen werkt het! is een alliantie van Bureau Clara Wichmann, Movisie, Nederlandse Vrouwen Raad, WO=MEN, WOMEN Inc. en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De samenwerking loopt van 2018 tot en met 2022.
Activiteiten
2019 - De Grootste Onderneming van Nederland
De Grootste Onderneming van Nederland is niet Shell of ING. De Grootste Onderneming van Nederland telt ruim 9 miljoen werknemers. Vrouwen én mannen die dagelijks belangeloos onbetaald werk verzetten als ouder, mantelzorger of vrijwilliger, zonder de vanzelfsprekende bescherming en waardering die bij betaald werk hoort. Dat moet anders. Daarom komt
De Grootste Onderneming van Nederland op voor al haar 9 miljoen onbetaalde werknemers, die de samenleving niet alleen menselijk maken, maar ook draaiende houden.
Commission on the Status of Women & de CEDAW schaduwrapportage
WO=MEN voert in opdracht van het ministerie van OCW en in samenwerking met Atria en het Netwerk VN-Vrouwenverdrag de procescoördinatie uit van het maatschappelijk middenveld voor internationaal emancipatiebeleid.
Elk jaar wordt in New York de UN Commission on the Status of Women (CSW) gehouden. Hier worden internationale afspraken gemaakt tussen de 192 VN landen over gendergelijkheid - waaronder de controversiële thema’s van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en LHBTI. WO=MEN coördineert de Nederlandse inbreng vanuit het maatschappelijk middenveld en vertaalt dit naar de Nederlandse overheidsdelegatie. Daarnaast voorzien we de overheidsdelegatie voorafgaand, tijdens en na de onderhandelingen in New York van kennis en informatie. Dit doen we samen met
Atria.
Daarnaast zorgen we ervoor dat Nederland kan voldoen aan haar inspannings- en monitoringsverplichting omtrent het CEDAW-verdrag (
Convention of the Elimination of All forms of Discrimination against Women).Het
Netwerk VN-vrouwenverdrag maakt de schaduwrapportages, en samen volgen we de ontwikkelingen met een kritische blik.
Count Me In!
Count Me In!, een feministisch consortium van Mama Cash (penvoerder), Urgent Action Fund, CREA, AWID en Just Associates (JASS). Het consortium richt zich op drie thema´s:
- het tegengaan van Gender Based Violence,
- het verbeteren van Economische Rechtvaardigheid voor gemarginaliseerde vrouwen en
- duurzame Financiële Ondersteuning van vrouwenrechtenactivisten en vrouwelijke mensenrechtenverdedigers.
Als strategisch partner adviseert en versterkt WO=MEN het consortium onder andere op duurzame financiering van vrouwenrechtenorganisaties en bindende mensenrechtenverplichtingen voor bedrijven, zowel nationaal als internationaal. WO=MEN zoekt actief naar mogelijkheden om beleidsbeïnvloeding voortvloeiend uit het strategische partnerschap vorm te geven. Dit doen we op de thema’s mensenrechten en bedrijven en investeringsbeleid met name in de grondstoffensector. CMI! loopt van 2016 – 2020.
Gelegenheidsallianties
WO=MEN is onderdeel van een wereldwijde gendergelijkheid- en vrouwenrechtenbeweging. Samen met mede-activisten, organisaties en netwerken sluiten we gelegenheidsallianties, zoals de Nederlandse Women’s March. Op deze manier kunnen we ons flexibel opstellen bij actuele ontwikkelingen, terwijl onze lange en middellange termijndoelen leidend blijven.
Zo zijn we lid van & werken we samen met platforms en netwerken als Breed Mensenrechten Overleg, Emancipator, MenEngage, Nederlandse VrouwenRaad, Partos, WIDE+. Ook zijn we onderdeel van coalities, zoals de Common Effort Community waarin (I)NGO´s, ministeries en militairen werken aan een verbeterde integrale benadering van conflictoplossing. Daarnaast maken we deel uit van het onafhankelijke
NAVO Civil Society Advisory Panel on Women, Peace & Security. Verder bewaakt WO=MEN, samen met de SDG Charter, SDG 5 en gendermainstreaming in de overige 16 doelen.